Appar

Stäng av mobildata för appar du inte måste använda

En annan vettig sak att göra för att få bättre koll på förbrukningen är att stänga av mobildata helt för alla appar utom de du vet att du vill använda när du inte har wifi-koppling. På IOS öppnar du Inställningar -> Mobilnät och skrollar ner till listan över installerade appar, där du helt enkelt kryssar ur de du inte behöver.

På Android finns tyvärr inga inbyggda inställningar för att stänga av all mobildata per app. Det finns inställningar för att stänga av bakgrundsuppdateringar, vilket kan räcka för många. Du hittar dem i Inställningar -> Dataanvändning -> [appen] -> Begränsa bakgrundsdata.

App Store

Stäng av uppdateringar över mobilnätet

Det här är så viktigt att vi tar det som en egen punkt. Om du tillåter uppdateringar över mobilnätet kan det snabbt tömma alla dina gigabyte, så stäng av det direkt!

På Iphone går du till Inställningar -> Itunes Store och App Store och kryssar ur Använd mobildata. Om du även stänger av mobildata för App Store så kan du över huvud taget inte hämta appar. När du ändå är inne kan du passa på att ändra Autouppspelning av video till Endast Wi-Fi.

På Android öppnar du Google Play Store och väljer Inställningar -> Uppdatera appar automatiskt och väljer Uppdatera endast appar automatiskt via Wi-Fi.

Stäng av wifi-assistans

En funktion som är tänkt att hjälpa dig ha en jämn och oavbruten upplevelse i appar och på nätet men som kan ställa till det om du har begränsad mobildata är wifi-assistans. Det är en inställning du hittar i Inställning -> Mobilnät som när den är aktiverad gör att Iphone använder mobilnätet istället för wifi när wifi-signalen blir svag. Stäng av den så slipper du obehagliga överraskningar.

Bilder

Stäng av Icloud

Icloud kan också äta en hel del mobildata, särskilt om du använder Icloud-biblioteket för foton och videor.

Mobildata för Icloud Drive stänger du av i Inställningar -> Mobilnät.
Mobildata för Icloud-biblioteket stänger du av i Inställningar -> Bilder -> Mobildata. Du kan också stänga av all mobildata för Bilder-appen i Inställningar -> Mobilnät.

Opera Mini

Använd en annan webbläsare

Bland annat Opera Mini, Chrome och Firefox kan minska din dataförbrukning på olika sätt. Opera Mini utvecklades till exempel specifikt för detta syfte. Om du märker att Safari är en av dina största databovar kan det här vara värt ett försök. Om du ändå föredrar Safari kan du testa en innehållsblockerare som stoppar reklam från att laddas och därmed också sparar data.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning