Sänk kvaliteten på strömmad video

Eftersom video tar upp så mycket data är det naturligt att börja här. Genom att ställa ner kvaliteten till 480p (”sd”) kan du spara extremt mycket data jämfört med att låta den tanka ner 1080p-versionen av en serie eller film. Och i mobilen är skillnaden ärligt talat inte så stor.

Missa inte: Skärpning operatörer – sluta vara sådana bakåtsträvare

Netflix

Netflix
Netflix har bra inställningar för dataanvändning, och det bästa är att inställningarna gäller per profil och inte för hela kontot. Du kan alltså skapa en ny profil du kallar exempelvis Mobil, gå till Ditt konto och öppna Uppspelningsinställningar i sektionen Din profil. Sätt ner den till Låg eller Medium (beroende på hur snål du vill vara). Låg drar cirka 0,3 gigabyte per timme och Mellan 0,7 gigabyte.

Youtube

Det största och bästa Netflix-nyheten på senare tid är dock att det numera går att ladda ned serier och filmer för att titta offline i appen. Perfekt när du har wi-fi och vill kunna kolla på flyget, resan eller på landet utan att sluka mobildata. Offline-synkning gäller dock inte hela utbudet.

Guide: Se filmer och serier från Netflix offline – så är utbudet, och så fungerar det

Youtube
Om du använder Youtube-appen för IOS eller Android kan du enkelt stänga av hd-video. Tryck på menyknappen uppe till höger och välj Inställningar. Aktivera sedan Spela bara upp i HD via Wi-Fi, och vips kommer du bara få lågupplösta versioner av videor när du surfar via mobilnätet.

SVT Play

SVT Play
Skrolla längst ner i appen och välj Inställningar. Aktivera sedan Begränsa videokvalitet, vilket gör att ingen video över 750 kilobit per sekund laddas in. Det motsvarar 330 megabyte per timme. Med högsta kvalitet över 4k drar SVT Play annars 1,2 gigabyte per timme.

Facebook

Facebook
Facebook kanske inte i vanliga fall förknippas med stor dataförbrukning, men eftersom videor numera börjar spela automatiskt kan det dra en hel del på en snabb uppkoppling utan att du ens egentligen har tittat. Öppna appen och välj Fler -> Inställningar -> Kontoinställningar -> Filmklipp och foton -> Automatisk uppspelning. Välj sedan antingen På enbart för Wi-Fi-uppkoppling eller Spela aldrig upp filmklipp automatiskt.