Appar

Stäng av mobildata för appar du inte måste använda

En annan vettig sak att göra för att få bättre koll på förbrukningen är att stänga av mobildata helt för alla appar utom de du vet att du vill använda när du inte har wifi-koppling. På IOS öppnar du Inställningar -> Mobilnät och skrollar ner till listan över installerade appar, där du helt enkelt kryssar ur de du inte behöver.

På Android finns tyvärr inga inbyggda inställningar för att stänga av all mobildata per app. Det finns inställningar för att stänga av bakgrundsuppdateringar, vilket kan räcka för många. Du hittar dem i Inställningar -> Dataanvändning -> [appen] -> Begränsa bakgrundsdata.

App Store

Stäng av uppdateringar över mobilnätet

Det här är så viktigt att vi tar det som en egen punkt. Om du tillåter uppdateringar över mobilnätet kan det snabbt tömma alla dina gigabyte, så stäng av det direkt!

På Iphone går du till Inställningar -> Itunes Store och App Store och kryssar ur Använd mobildata. Om du även stänger av mobildata för App Store så kan du över huvud taget inte hämta appar. När du ändå är inne kan du passa på att ändra Autouppspelning av video till Endast Wi-Fi.

På Android öppnar du Google Play Store och väljer Inställningar -> Uppdatera appar automatiskt och väljer Uppdatera endast appar automatiskt via Wi-Fi.

Stäng av wifi-assistans

En funktion som är tänkt att hjälpa dig ha en jämn och oavbruten upplevelse i appar och på nätet men som kan ställa till det om du har begränsad mobildata är wifi-assistans. Det är en inställning du hittar i Inställningar -> Mobilnät som när den är aktiverad gör att Iphone använder mobilnätet istället för wifi när wifi-signalen blir svag. Stäng av den så slipper du obehagliga överraskningar.

Bilder

Stäng av Icloud

Icloud kan också äta en hel del mobildata, särskilt om du använder Icloud-biblioteket för foton och videor.

Mobildata för Icloud Drive stänger du av i Inställningar -> Mobilnät.
Mobildata för Icloud-biblioteket stänger du av i Inställningar -> Bilder -> Mobildata. Du kan också stänga av all mobildata för Bilder-appen i Inställningar -> Mobilnät.

Opera Mini

Använd en annan webbläsare

Bland annat Opera Mini, Chrome och Firefox kan minska din dataförbrukning på olika sätt. Opera Mini utvecklades till exempel specifikt för detta syfte. Om du märker att Safari är en av dina största databovar kan det här vara värt ett försök. Om du ändå föredrar Safari kan du testa en innehållsblockerare som stoppar reklam från att laddas och därmed också sparar data.

Låg dataförbrukning

Slå på Låg dataförbrukning

IOS har numera en inställning för att automatiskt minska bakgrundsaktiviteter av olika slag för att dra ner på dataförbrukningen, både på wifi och i mobilnätet. Öppna Inställningar -> Mobilnät -> Alternativ för mobildata och aktivera Låg dataförbrukning så minskar användningen av data, framför allt när du inte aktivt använder telefonen.

Förutom att stänga av bakgrundsuppdateringar sänker funktionen kvaliteten på strömmad video och annat innehåll, automatiska hämtningar stängs av, Icloud-bilder slutar synka, videoförhandsvisningar i App Store laddas inte automatiskt, ljudkvaliteten i Apple Music sänks, Podcaster slutar hämta nya avsnitt över mobilnätet och hämtar inte lika ofta, och Facetime optimerar bildkvaliteten för minskat dataförbrukning.

Inga push-mejl

Sluta hämta mejl så ofta

Att alltid vilja vara till hands via mejlen är en vanlig åkomma bland kontorsarbetare. Vänj dig av med det, och stäng av push-meddelanden. Det räcker med att kolla en gång i kvarten eller mer sällan. Öppna Inställningar -> Lösenord och konton -> Hämta nya data och stäng av Push. Välj ett passande hämtningsintervall, till exempel varje halvtimme.

När du ändå håller på med Mail kan du gå till Inställningar -> E-post och avaktivera Visa bilder från server. Det gör dels att du slipper läsa in bilder och därmed slösa data, och dels att du hindrar spårning av dig via dessa bilder. Både en mobildatafluga och en integritetsfluga i en smäll alltså!

Imessage

Skicka mindre Imessage-bilagor

Om du ofta delar bilder och videor med Imessage finns en inställning för att automatiskt skicka versioner med lite lägre upplösning och kvalitet. Gå till Inställningar -> Meddelanden och aktivera Bildläge – låg kvalitet.

Är du mer av en Whatsapp-användare finns flera inställningar där också som kan dra ner på dataanvändningen. Öppna appens inställningar och välj Data och lagring-användning. Här kan du stänga av automatisk hämtning av all slags media när du använder mobilnätet. Vill du hämta en bild eller video någon har skickat är det bara att trycka på den. Du kan också aktivera funktionen Använd mindre data som sänker kvaliteten på videosamtal.

Push-notiser drar data – verkar inte gå att stänga av

Vi har fått rapporter om att push-notiser fortsätter dra förhållandevis mycket data även om du stänger av notiser för alla dina appar. Titta i Inställningar -> Mobilnät -> Systemtjänster så ser du hur mycket olika inbyggda funktioner har använt. En användare hade till exempel över 490 megabyte för push-notiser, trots att han har notiser av för samtliga appar och nollställer statistiken varje månad.

Tyvärr verkar det inte finnas något sätt att faktiskt stänga av notiser helt och hållet. En sak du kan testa är att aktivera Stör ej-läget hela tiden (om du ändå inte vill ha några notiser gör det ingen skillnad). I teorin borde det vara möjligt att stänga av åtkomsten till Apples servrar med någon form av brandvägg, men vi känner inte till någon lösning.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning