Finns det något mer irriterande teknikstrul än att ha slut på mobildata när du inte är i närheten av wifi? Med tanke på hur beroende vi är av internet idag kan det vara närmast katastrofalt – utan mobildata ingen inloggning med Bank-ID, inget Swish, inga vägbeskrivningar. Är du bara ute på stan en sväng kanske det mest blir en liten irritation, men är du utsocknes eller ute i ödemarken på semestern kan det vara rejält besvärligt eller i värsta fall farligt, om du förlitar dig på kartor för att hitta rätt.

Läs även: Stor jämförelse – bästa mobilabonnemang

Därför är det viktigt att ha koll på hur mycket data du gör av med och har kvar. Även om du har ett abonnemang med obegränsad data kan det finnas en begränsning om du är utomlands på semester. I den här guiden samlar vi tips som minskar och kontrollerar förbrukningen.

Slå av och på mobildata

Enklaste knepet för att minimera dataanvändningen och se till att din Iphone inte använder någon data när du inte vet om det är att manuellt slå av och på mobildata. Det gör du i Inställningar -> Mobildata. Om du har mobildata avstängt och bara aktiverar det tillfälligt när du verkligen behöver det, kan du vara säker på att inte använda onödigt mycket.

Låg dataförbrukning

Aktivera Låg dataförbrukning

I Inställningar -> Mobildata -> Alternativ för mobildata finns en funktion kallad Låg dataförbrukning. När du aktiverar det stängs flera bakgrundsaktiviteter som använder internet av, till exempel uppdateringar och Icloud-synkronisering.

Appar

Stäng av mobildata för onödiga appar

Genom att stänga av mobildata för appar du brukar använda ofta, men inte egentligen behöver, kan du se till att du inte slösar på den begränsade datamängden. Gå till Inställningar -> Mobildata. Gå igenom listan över appar och stäng av mobildata för alla du kan avvara när du inte har wifi. På semestern kan du även stänga av en del storslukare du vanligtvis vill ha på hela tiden, till exempel Spotify eller Musik (du kan ladda ner utvalda spellistor till enheten i förväg för att ha musik att lyssna på offline).

Guide: Se filmer och serier från Netflix offline – så är utbudet, och så fungerar det

Icloud och wifi-assistans

Stäng av mobildata för onödiga funktioner

Behöver du verkligen ladda ned appuppdateringar eller nya låtar i uppdaterade spellistor med mobildata? Ett beprövat sätt att minska användningen är att stänga av allt sådant här som annars kan dra en massa data i bakgrunden. Öppna Inställningar -> Mobildata och skrolla ned till slutet. Här kan du stänga av wifi-assistans och Icloud Drive för att inte råka använda en massa mobildata.

App Store

I Inställningar -> App Store hittar du ytterligare ett par inställningar. Dels kan du stänga av automatiska uppdateringar över mobilnätet, dels ställa in butiken att fråga innan den laddar ned appar med mobildata. Musik har också en egen separat inställning för mobildata.

Förladda media

Förladda media

Ladda ned spellistor i Musik, ljudböcker i Böcker, poddar i Podcaster och film och serier i TV, Netflix och andra streamingappar innan du ger dig ut på resa. På så vis kan du klara långa bil- och flygresor, tråkiga stunder i stugan och får ett sätt att underhålla barnen.

Trip Mode

Begränsa dataanvändningen på Mac när du internetdelar från Iphone

Om du har med dig en Macbook på semestern, för att till exempel få en del arbete gjort, kan du behöva dela internet från mobilen. En dator använder normalt mycket mer data än en mobil, om du inte är försiktig kan det här snabbt göra slut på din datapott.

Missa inte: Här är bästa mobilen just nu – vi utser vinnaren

Den bästa lösningen på detta är programmet Trip Mode. Det är en applikationsbrandvägg, ungefär som Little Snitch och Lulu, men istället för att skydda dig från program som ”ringer hem” är syftet att begränsa dataförbrukningen. Bara utvalda program får kommunicera över internet. Det kostar en slant men är väldigt effektivt och värt pengarna om du behöver internetdela med en Mac och inte har obegränsad mobildata.