En av de största skillnaderna mellan OS X och Windows är att de båda operativsystemen använder sig av olika filsystem, något som kan ställa till det när du ansluter externa hårddiskar, ssd-enheter eller usb-minnen till din Mac.

Filsystemet som är standard i Windows heter NTFS (New Technology File System) och introducerades redan 1993. För att kunna använda det fullt ut i OS X krävs att du installerar speciell mjukvara, till exempel NTFS for Mac från Paragon som det här testet handlar om.

NTFS for Mac

Det mesta sker i bakgrunden

Nyligen släpptes NTFS for Mac 14 och vi kan meddela att programmet gör ett bra jobb med att både läsa och skriva filer till enheter som är avsedda för Windows.

Efter att du har installerat NTFS for Mac 14 kommer du inte märka någon omedelbar skillnad, bortsett från att det plötsligt går utmärkt att använda sig av Windows-formaterade enheter.

Öppnar du Systeminställningar kommer du att upptäcka en ny inställningspanel. Med hjälp av denna kan du enkelt formatera, verifiera eller reparera dina NTFS-enheter, med andra ord ska du inte använda dig av Skivverktyg.

NTFS for Mac

I äldre versioner av NTFS for Mac tog det längre tid att skriva filer till Windows-formaterade enheter, men numera går det i stort sett lika fort som att skriva till Mac-formaterade enheter. Om vi jämför med alternativa lösningar som NTFS-3G är NTFS for Mac 14 upp till sex gånger så snabb.

Vi testade att flytta över en samling filer på 43 gigabyte till en extern usb-hårddisk på en terabyte och kunde konstatera att det tog 6 minuter och 26 sekunder. Sedan gjorde vi om samma sak efter en NTFS-formatering och det gick i princip exakt lika snabbt.

MacWorlds köpråd

NTFS for Mac 14 är en snabb och smidig lösning för dig som vill använda Windows-formaterade enheter fullt ut. Det mesta händer i bakgrunden och i princip behöver du inte ägna programmet en tanke efter att du väl har installerat det.

Ska vi hitta något negativt att säga om NTFS for Mac är det att uppgraderingar kostar pengar, med andra ord får du snällt hosta upp en slant varje gång Apple släpper en ny version av OS X.

NTFS for Mac aktivering

Lyckligtvis kostar en licens för programmet numera endast 20 euro (183 kronor) och uppgraderingar brukar erbjudas till halva priset. Vill du testa programmet före köp har du tio dagar på dig.

Det kan avslutningsvis påpekas att NTFS for Mac 14 är optimerad för OS X 10.8 eller senare, så kör du en annan variant hänvisas du till äldre versioner.


Fakta: NTFS for Mac 14Bra köp

Funktion: Ger Macen fullt stöd för NTFS
Utvecklare: Paragon
Pris: 183 kronor (gratis provversion finns)
Mer information: paragon-software.com

Snabbt och smidigt


Uppgraderingar kostar pengar

Betyg: 5 av 5