Nya Iphone 7 är så pass vattentät att du bör kunna tappa den i diskhon, toaletten eller ha den ute i regnet en stund utan att den tackar för sig. Men hur vattentät den än må vara kan vi aldrig vara hundra procent säkra på att vatten inte tränger in i telefonen. Den så kallade IP67-klassningen betyder ett visst skydd, telefonen ska kunna sänkas 1 meter under vatten i 30 minuter , men vårt råd är att inte utmana ödet (det vill säga – se det som att du är relativt skyddad när olyckan råkar vara framme, men använd den inte som undervattenskamera).

Trots IP67-klassningen i nya Iphone 7 ersätter Apple fortfarande inte en vattenskadad telefon, vilket kan vara värt att känna till. Så om du vill sänka ned din nya telefon i ett vattenglas för skojs skull, så gör du det helt på egen risk.

Och har du en tidigare modell av Iphone har du så klart ingen nytta av att sjuan råkar vara vattentät. Här listar vi några sätt att försöka rädda din stackars Iphone från vattenskador.

Till att börja med: Håll dig ifrån att starta din olycksdrabbade telefon och kontrollera om den funkar – risken är nämligen stor för kortslutning.

Torka bort så mycket vätska du kan

Torka bort all vätska du kan, vad gäller portar och uttag kan du försöka skaka mobilen för att så mycket som möjligt ska rinna ut. Att rulla ihop en papperstuss och sticka in försiktigt för att försöka suga upp vätska kan också vara bra, men var försiktig så att inget fastnar där inne.

Nästa steg är att plocka ur simkortet, ett kort som trots sitt namn inte gillar att simma. Har du en mobiltelefon med löstagbart batteri ska du även ta ur detta, men i den här artikeln fokuserar vi på Iphone och där kan det som bekant vara svårt att få loss batteriet utan specialverktyg.

Vattenskadad Iphone

Nu gäller det att få bort så mycket vätska inifrån mobilen som möjligt. Något som du inte ska göra är att använda en hårtork eller en fläkt, det kan nämligen skada komponenterna.

Täck över din Iphone med ris eller påsar med kisel

En bra metod som många rekommenderar är att plocka fram en skål med okokt ris, sedan täcker du över din Iphone med riset och låter det stå så i ungefär 48 timmar. Riset är nämligen utmärkt på att absorbera fukt. Vi har inte sett några vetenskapliga bevis för att detta verkligen hjälper, men det låter inte orimligt och vi kan inte riktigt se att det skulle kunna skada. Något som är väldigt viktigt efteråt är att du undersöker öppningar och portar. Du vill inte ha ett riskorn fast i hörlurskontakten när du försöker stoppa in ett par hörlurar, ett krossat riskorn kan vara väldigt svårt att få ut.

Skål med ris

Ett ännu bättre alternativ är att använda dig av de där små påsarna med kisel som brukar följa med vissa elektronikprodukter, men eftersom de måste täcka hela mobilen krävs en hel hög.

Efter två dygn har förhoppningsvis din Iphone torkat färdigt och det är dags att testa den. Har du tur fungerar allt som det ska, har du otur har du inget annat val än att lämna in den på service.

Det kan vara på sin plats att påpeka att det finns en liten risk att din Iphone har tagit skada trots att den verkar fungera som den ska. Därför bör du säkerhetskopiera alla viktiga filer på enheten så snart som möjligt och vara på din vakt om något verkar galet. En fuktskadad telefon är helt enkelt inte att lita på, den kan fungera i flera år till men den kan lika gärna dö efter en vecka.