Om du har skaffat en ny Iphone vill du förmodligen så snabbt som möjligt börja använda den, men samtidigt ha kvar dina kontakter, gamla meddelanden, framstegen i olika spel och alla annan data. Som tur är har Apple gjort det väldigt enkelt.

Guide: Så väljer du rätt Iphone-modell för dina behov

Superenkelt med Snabbstart

Det i särklass enklaste sättet att flytta över till en ny Iphone är med Snabbstart, en funktion som har funnits sedan IOS 11 lanserades 2018. Snabbstart innebär att du slår på den nya telefonen och placerar den nära din gamla Iphone (som måste ha wifi och bluetooth påslagna). Strax efter dyker en skärm upp på den gamla telefonen som frågar om du vill använda ditt Apple ID för att aktivera den nya.

Snabbstart

Tacka ja till det och följ instruktionerna. Se till att välja Fortsätt när den frågar om du vill överföra data från den gamla telefonen, så kommer telefonerna fixa hela överföringen och det på ganska kort tid. Det kan vara smart att ha båda anslutna till en laddare så batteriet inte tar slut, och håll dem intill varandra.

Snabbstart för över i stort sett rubb och stubb. Du behöver inte ens logga in på mejlkonton och liknande igen. Bland de få undantag som finns märks till exempel svenska Bank ID som du måste aktivera igen på den nya telefonen genom att logga in hos banken och följa instruktionerna.

Säkerhetskopiera med Finder eller Itunes

Om du av någon anledning inte kan använda Snabbstart är den näst snabbaste metoden att använda en Mac eller pc. Så kan det bli om du till exempel beställer en ny telefon och skickar in din gamla för att få rabatt på den nya, eller har hittat någon som vill köpa den gamla till ett bra pris innan den nya har levererats.

Finder fixar biffen i Catalina

1. Anslut den gamla enheten med kabel till datorn.
2. Gör en backup med Finder (Mac) eller Itunes (Windows) genom att först klicka på enhetens ikon i Finders vänsterspalt eller längst upp till vänster i Itunes. Se till att Kryptera Iphone-säkerhetskopian är ikryssat, annars får du inte med sparade lösenord eller hälsodata. Klicka sedan på Säkerhetskopiera nu.
3. När den är klar ansluter du din nya Iphone istället.
4. Börja aktiveringen av den nya mobilen och välj att återställa från säkerhetskopia, där du väljer backupen du nyss gjorde.
5. Ta en kopp kaffe medan den håller på (inte obligatoriskt, men brukar smaka bra). Kanske en bit choklad också om du känner dig duktig.

Långsammast med Icloud

Har du inga andra alternativ kan du ladda en säkerhetskopia från Icloud till den nya telefonen. Det är långsammare än Snabbstart och från en datorbackup, men i vissa situationer kan det vara enda valet, till exempel om din gamla telefon blev stulen och du hade Icloud-säkerhetskopior aktiverat. Förutom att ta mycket längre tid behöver du dessutom göra om fler saker, som att logga in på många konton, så vi rekommenderar Icloud enbart som en sista utväg.

Om du har den gamla telefonen till hands bör du börja med att tvinga den att backa upp precis innan så att de senaste mejlen, meddelandena och annat följer med. Öppna Inställningar -> Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store -> Icloud -> Icloud-säkerhetskopia och tryck på Säkerhetskopiera nu. När den är klar kan du se att kopian är ny genom att läsa datum och klockslag intill Senast kopierad.

När du startar din nya Iphone och påbörjar aktivering väljer du sedan att föra över data från en Icloud-säkerhetskopia. Återställningen kan ta riktigt lång tid så enklast är att påbörja processen på kvällen så bör den vara färdig på morgonen.

Tillfällig lagring på Icloud

En nyhet i IOS 15 är att du tillfälligt kan få extra utrymme på Icloud för att skapa en komplett säkerhetskopia just i syfte att flytta till en ny telefon. Om du av någon anledning inte kan använda Snabbstart och inte har en Mac eller pc kan du på det sättet använda Icloud även om du bara har ett gratiskonto med fem gigabyte utrymme.

Den här funktionen aktiverar du genom att öppna Inställningar -> Allmänt -> Överför eller nollställ Iphone och välja Kom igång. Du har 21 dagar på dig att återställa en sådan säkerhetskopia innan den försvinner.

Alternativet: Börja om

Om du hellre börjar om på ny kula utan en massa appar och annat ”gammalt skräp” kan du aktivera din nya Iphone som en ny enhet istället, och sedan låta Icloud sköta det mesta av jobbet.

Det här fungerar bra om du använder de flesta av funktionerna Apple erbjuder i Icloud, som Icloud-biblioteket, Meddelanden på Icloud och Icloud-synkning för appar. Genom att göra så här kan du se till att du bara får med dig sådant du faktiskt vill ha, som dina bilder. De appar du vill ha hämtar du igen från butiken och eftersom många appar i dag synkar via antingen egna konton eller Icloud behöver du inte göra något mer.

Många appar behöver inget särskilt för att fungera eftersom de egentligen är onlinetjänster och har allt innehåll i molnet. Facebook och andra sociala nätverk, Netflix och andra streamingappar – listan kan göras lång.

För de appar som inte har någon synkfunktion kan du använda ett tredjepartsprogram för att selektivt göra backup på och sedan återställa enstaka appar. Det kan till exempel vara ett spel där du vill behålla dina framsteg men spelet inte har någon funktion för att dela sparfiler eller liknande.

Imazing
Extrahera enstaka appars data för att föra över dem till en annan enhet med Imazing.

Det finns flera program men Imazing är ett av de bättre och enklaste att använda (Anytrans är ett annat). Med Imazing gör du först en fullständig backup (eller använder Itunes-backupen) och kan sedan extrahera enstaka appars data från den, som du därefter kan återställa till din nya enhet.

Läs även: Återställ appdata för enskilda IOS-appar med Imazing och Itunes