Om du har skaffat en ny Iphone vill du förmodligen så snabbt som möjligt börja använda den, men samtidigt ha kvar dina kontakter, gamla meddelanden, framstegen i olika spel och alla annan data. Som tur är har Apple gjort det väldigt enkelt.

Guide: Så väljer du rätt Iphone-modell för dina behov

Säkerhetskopiera med Itunes

Metod 1: Itunes

Om du har en Mac eller pc är det snabbaste sättet att gå via Finder (i Mac OS Catalina) eller Itunes (äldre versioner av Mac OS samt i Windows). Det går betydligt snabbare än de båda andra metoderna eftersom allt sker lokalt på din dator och telefon, inte via molnet.

1. Anslut den gamla enheten med kabel till datorn.
2. Gör en backup med Itunes genom att först klicka på enhetens ikon längst upp till vänster och sedan på Säkerhetskopiera nu. Se till att Kryptera Iphone-säkerhetskopian är ikryssat, annars får du inte med sparade lösenord eller hälsodata.
3. När den är klar ansluter du din nya Iphone istället.
4. Börja aktiveringen av den nya mobilen och välj att återställa från säkerhetskopia, där du väljer backupen du nyss gjorde.
5. Ta en kopp kaffe medan den håller på (inte obligatoriskt, men brukar smaka bra). Kanske en bit choklad också om du känner dig duktig.

Finder fixar biffen i Catalina

På Mac med Mac OS Catalina är det Finder som sköter om Iphone-backuper och återställning. Här hittar du din Iphone under Enheter till vänster, tillsammans med externa hårddiskar och andra anslutna lagringsenheter. I övrigt fungerar det precis likadant.

Metod 2: Icloud

Om du föredrar att sköta allt mobilt kan du istället använda Icloud. Tänk på att ett gratiskonto på Icloud bara ger 5 gigabyte, så om du har väldigt många bilder och annan data kanske det här inte fungerar – om du inte betalar för mer utrymme.

Icloud-backup

1. Aktivera Icloud-säkerhetskopior i Inställningar -> Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store -> Icloud -> Icloud-säkerhetskopia.
2. Gör nåt annat resten av dagen (det kan ta flera timmar att backa upp till molnet).
3. Du vet att den är klar om det i inställningarna ovan står något om ”senast säkerhetskopierad” och ett datum, och du inte har fått något felmeddelande.
4. Aktivera din nya Iphone och välj att återställa från Icloud-säkerhetskopia.
5. Vänta (du kan passa att göra det här på kvällen så att den är klar när du vaknar på morgonen).

Metod 3: Börja om

Om du hellre börjar om på ny kula utan en massa appar och annat ”gammalt skräp” kan du aktivera din nya Iphone som en ny enhet istället, och sedan låta Icloud sköta det mesta av jobbet.

Det här fungerar bra om du använder de flesta av funktionerna Apple erbjuder i Icloud, som Icloud-biblioteket, Meddelanden på Icloud och Icloud-synkning för appar. Genom att göra så här kan du se till att du bara får med dig sådant du faktiskt ville ha, som dina bilder. De appar du vill ha hämtar du igen från butiken och eftersom många appar i dag synkar via antingen egna konton eller Icloud behöver du inte göra något mer.

Många appar behöver inget särskilt för att fungera eftersom de egentligen är onlinetjänster och har allt innehåll i molnet. Facebook och andra sociala nätverk, Netflix och andra streamingappar – listan kan göras lång.

För de appar som inte har någon synkfunktion kan du använda ett tredjepartsprogram för att selektivt göra backup på och sedan återställa enstaka appar. Det kan till exempel vara ett spel där du vill behålla dina framsteg men spelet inte har någon funktion för att dela sparfiler eller liknande.

Imazing
Extrahera enstaka appars data för att föra över dem till en annan enhet med Imazing.

Det finns flera program men Imazing är ett av de bättre och enklaste att använda (Anytrans är ett annat). Med Imazing gör du först en fullständig backup (eller använder Itunes-backupen) och kan sedan extrahera enstaka appars data från den, som du därefter kan återställa till din nya enhet.

Läs även: Återställ appdata för enskilda IOS-appar med Imazing och Itunes