Om du har skaffat en ny Iphone vill du förmodligen så snabbt som möjligt börja använda den, men samtidigt ha kvar dina kontakter, gamla meddelanden, framstegen i olika spel och alla annan data. Som tur är har Apple gjort det väldigt enkelt.

Säkerhetskopiera med Itunes

Metod 1: Itunes

Om du har en Mac eller pc med Itunes har du det snabbaste sättet att flytta till en ny Iphone.

1. Anslut den gamla enheten med kabel till datorn.
2. Gör en backup med Itunes genom att först klicka på enhetens ikon längst upp till vänster och sedan på Säkerhetskopiera nu.
3. När den är klar ansluter du din nya Iphone istället.
4. Börja aktiveringen av den nya mobilen och välj att återställa från säkerhetskopia, där du väljer backupen du nyss gjorde.
5. Ta en kopp kaffe medan den håller på (inte obligatoriskt).

Icloud-backup

Metod 2: Icloud

Om du föredrar att sköta allt mobilt kan du istället använda Icloud. Tänk på att ett gratiskonto på Icloud bara ger 5 gigabyte, så om du har väldigt många bilder och annan data kanske det här inte fungerar – om du inte betalar för mer utrymme.

1. Aktivera Icloud-säkerhetskopior i Inställningar -> Icloud -> Säkerhetskopia.
2. Gör nåt annat resten av dagen (det kan ta flera timmar att backa upp till molnet).
3. Du vet att den är klar om det i Inställningar -> Icloud -> Säkerhetskopia står något om ”senast säkerhetskopierad” och ett datum, och du inte har fått något felmeddelande.
4. Aktivera din nya Iphone och välj att återställa från Icloud-säkerhetskopia.
5. Vänta (kan passa att göra det här på kvällen så att den är klar när du vaknar på morgonen).

Metod 3: Om du bara vill föra över en del data

Om du hellre börjar om på ny kula utan en massa appar och annat ”gammalt skräp” kan du aktivera din nya Iphone som en ny enhet istället, och sedan föra över kontakter och eventuellt annat du vill ha.

Enklast är att logga in på samma Icloud-konto och se till att kontakter, kalendrar och annat synkar på båda. Det går att använda Itunes också, men det är krångligare och det tar inte lång stund för den här grundläggande datan att föras över.

För appar som inte har Icloud-synk kan du använda ett tredjepartsprogram för att selektivt göra backup på och sedan återställa enstaka appar. Det kan till exempel vara ett spel där du vill behålla dina framsteg men spelet inte har någon funktion för att dela sparfiler eller liknande.

Imazing
Extrahera enstaka appars data för att föra över dem till en annan enhet med Imazing.

Det finns flera program men Imazing är ett av de bättre och enklaste att använda (Anytrans är ett annat). Med Imazing gör du först en fullständig backup (eller använder Itunes-backupen) och kan sedan extrahera enstaka appars data från den, som du därefter kan återställa till din nya enhet.

Läs även: Ska du flytta till en Samsung-mobil - kolla in guide till Samsung Smart Switch