1. Vad är syftet med att skaffa ett Apple ID?

Med hjälp av ett Apple ID kan du få tillgång till en mängd olika tjänster från Apple, däribland Imessage, Facetime, Icloud, Hitta min Iphone/Ipad/Mac, Itunes Match, Apple Music och Game Center. Dessutom kan det användas för att göra inköp från Apple Store, Itunes Store, App Store och Books, och krävs för att kunna prenumerera på Apple TV Plus, Apple Music och Apple Arcade (och News Plus i de få länder den tjänsten finns).

Icloud är Apples molntjänst för både lagring och synkronisering och används för en lång rad funktioner i samtliga Apple-produkter. I princip alla smidiga kopplingar mellan Iphone, Ipad, Mac och Apple Watch möjliggörs av att vara inloggad på samma Icloud-konto på de olika enheterna.

2. Går det att använda en Apple-pryl utan Apple ID?

Det är möjligt att använda en Mac eller IOS-enhet utan ett Apple ID, men det är inte något som vi rekommenderar. Har du en Iphone eller Ipad får du till exempel nöja dig med de medföljande apparna eftersom ett Apple ID krävs för att skaffa nya appar på App Store, och utan ett Icloud-konto får du inte tillgång till funktioner som Hitta min Iphone. På Mac behövs Icloud-konto för att Continuity-funktionerna ska fungera – det vill säga alla praktiska kopplingar mellan Macen och andra Apple-prylar, som förmågan att kopiera något på en enhet och klistra in på en annan.

3. Hur skaffar jag ett Apple ID?

Normalt sett ombeds du att skapa ett Apple ID så fort du har startat din nya Apple-pryl. Har du ett sedan tidigare använder du dig naturligtvis av det.

Men om du av någon anledning vill skapa ett nytt Apple ID till dig eller någon familjemedlem är det bästa sättet att göra det via inställningarna för Icloud på en Apple-pryl. Logga ut om du redan är inloggad på ett annat konto och följ sedan instruktionerna för att skapa ett nytt konto. Då får du ett komplett Icloud-konto inklusive en ny @icloud.com-mejladress och 5 GB molnlagring. Du kan också skapa ett konto på appleid.apple.com, och kan då göra det med en annan mejladress, till exempel från Google. Men ett sådant konto kan inte användas för Icloud, bara Apples olika butiker.

Olika konton
Olika konton för Icloud och App Store.

4. Kan jag använda mig av flera Apple ID?

Det enklaste är att använda ett enda Apple ID per person, men det finns inget som hindrar dig från att skapa flera stycken om du så önskar. En del användare har ett Apple ID för Icloud och ett annat för butikerna, till exempel för att kunna dela butikskontot med en partner samtidigt som båda har varsitt privat Icloud-konto. Det är också fullt möjligt att skapa ytterligare Icloud-konton och använda dessa enbart för mejl. På det sättet kan du hålla din riktiga Icloud-adress hemlig och enbart använda den för att logga in på Apple-tjänster, och istället dela din andra Icloud-adress.

5. Går det att slå ihop flera olika Apple ID?

Nej, Apple har inte gjort det möjligt att slå ihop flera olika konton till ett. Det är en av anledningarna till att det är bäst att nöja sig med ett enda konto redan från början, annars blir det till sist rörigt att hålla koll på vilka appar som är kopplade till vilket konto. Det här är särskilt viktigt för App Store och de andra butikerna eftersom det blir väldigt störigt att ha inköp från olika konton.

Barnkonto

6. Kan barn ha egna Apple ID?

Apple kräver att den som skapar ett Apple ID är minst tretton år gammal. För yngre barn måste du använda Familjedelning, där samordnaren kan skapa barnkonton. Sådana konton måste tillhöra en familj – du kan inte stänga av Familjedelning så länge du har barnkonton kopplade till familjen. Barnkonton kan dock flyttas från en familj till en annan, till exempel efter en skilsmässa om barnen inte ska bo hos den förälder vars Icloud-konto var samordnare innan.

När barnet fyller 13 förvandlas barnkontot automatiskt till ett vanligt Icloud-konto, men fortsätter vara en del av familjen om du inte kopplar ifrån det. Samma begränsningar vad gäller delade köp och liknande fortsätter också gälla.

7. Hur skyddar jag mitt Apple ID?

Först och främst ska du naturligtvis aldrig dela med dig av ditt konto och ditt lösenord till andra användare. Dessutom ska du vara på din vakt mot nätfiske, alltså mejl som med allehanda knep försöker få dig att lämna ut dina uppgifter. Du bör också aktivera tvåfaktorautentisering, vilket numera krävs för att använda vissa Icloud-funktioner. Med tvåfaktorautentisering måste du bekräfta inloggningar på nya enheter och i nya webbläsare från en av dina betrodda enheter (det vill säga enheter där du redan är inloggad).

Den enda situationen där det kan vara lite bökigt med tvåfaktorautentisering är om du enbart äger en enda Apple-pryl, då du i så fall måste få koder via sms om du inte har tillgång till den enheten (till exempel för att logga in på Hitta min Iphone om din Iphone är borta/stulen).

En annan bra idé är att inte använda mejladressen för ditt Icloud-konto till något annat än för att logga in på Apples olika tjänster. Vi menar alltså varken för att mejla med eller som loginnamn på andra sajter. Om ingen annan än du och Apple känner till ditt loginnamn på Icloud kan ingen hackare ens försöka komma åt ditt konto.

Ändra uppgifter

8. Hur ändrar jag mina kontouppgifter?

Vill du ändra någon uppgift, till exempel din adress, loggar du in på webbplatsen appleid.apple.com. Sedan är det bara att trycka på redigera för det du vill ändra. För säkerhetsinställningar måste du bekräfta lösenordet igen.

Du kan också göra ändringar direkt i inställningarna för Icloud på din Mac, Iphone, Ipad eller Ipod Touch.

9. Måste jag ange ett betalkort för att skaffa ett Apple ID?

Nej, det är inget krav. Vill du skapa ett konto utan att ange kortuppgifter är det bara att försöka ladda ner en gratis-app från App Store. Se till att välja Ingen-alternativet (None) i stället för Visa, Mastercard och så vidare. Vill du ladda ner betal-appar kan du köpa ett presentkort för Itunes på exempelvis Pressbyrån och fylla på ditt konto med valfri summa.

Du måste ha ett betalkort anslutet för att kunna skaffa prenumerationer, och för att byta land på kontot.

10. Kan hela familjen ha samma Apple ID?

Det är fullt möjligt att ha ett och samma Apple ID för hela familjen, du kan ha ett antal enheter med samma Apple ID och då utnyttja köpta appar på flera enheter. Men tänk på att barnen förr eller senare flyttar hemifrån och då kanske det inte är klokt att ni har samma konto. Det kan också bli problematiskt vid skilsmässor. Att dela på ett Icloud-konto är också en allmänt dålig idé eftersom så mycket privat information hamnar där, som Imessage/sms-meddelanden.

Vill du dela på inköp i App Store och de andra butikerna är det därför bättre att ha ett separat butikskonto som du delar med familjen. Se till att barn inte kan lösenordet och att deras enheter är inställda på att alltid kräva lösenord för allt som kostar pengar.

Alternativet är att använda Familjedelning, som innebär att upp till sex familjemedlemmar ansluts till en familj som ställs in av en samordnare. Kontona är antingen barn eller föräldrar, vilket avgör vilka befogenheter de har. Med familjedelning kommer flera fördelar som möjligheten att automatiskt dela plats med varandra, och det går att dela på inköp som görs via samordnarens butikskonto.

Läs mer: Så funkar Familjedelning för att dela på Apples tjänster

Ändra lösenord

11. Vad gör jag om jag har glömt mitt lösenord?

Om du har tvåfaktorautentisering och har tillgång till någon av dina betrodda enheter är det i dag väldigt enkelt att ändra lösenord. Du behöver bara öppna Apple ID-inställningarna och välja Lösenord och säkerhet samt gå vidare till Ändra lösenord. Som ett steg av processen måste du fylla i enhetens inloggningslösen.

Har du inte tillgång till en betrott enhet blir det lite krångligare, men du kan till exempel gå via Apples support-app på en valfri IOS-enhet. Du kan också försöka med att få en kod till ett betrott telefonnummer eller mejladress. Apple har detaljerade instruktioner för samtliga metoder du kan använda för att återställa lösenordet och komma in på ditt Apple ID-konto igen.

Radera kontot

12. Hur raderar jag mitt Apple ID?

Tidigare gick det inte att radera Apple ID-konton, men numera är det möjligt. Gå till privacy.apple.com och logga in på kontot du vill radera. Välj sedan alternativet Radera kontot och klicka dig igenom de olika bekräftelsestegen. Tänk på att det här tar bort precis allt som hör till kontot, inklusive bilder och videor om du använder Icloud-bilder och har ”optimera lagring” aktiverat. Bäst är att du först har loggat ut från kontot på alla dina enheter och kontrollerat att ingen data saknas.

På samma sida kan du även få en komplett kopia av all data Apple har om dig, och kan korrigera felaktiga uppgifter kopplade till dig. Allt i enlighet med GDPR.

Läs mer: Så får du full kontroll på ditt Apple ID – och undviker problemen