De flesta helt nya modeller av all teknisk utrustning brukar dras med barnsjukdomar. Som regel fixas dessa relativt omgående med alltifrån ny mjukvara till utbyte av defekta komponenter. Apple har ett gott rykte vad gäller kvalitet för såväl komponentval som design. Men av någon anledning verkar man ha missat att nå upp till denna kvalitetsnivå vad gäller kraven för analog elektronik.

Alla moderna datorer ser till att balansera sitt effektbehov beroende på arbetsuppgift. Tunga beräkningar betyder att processorn jobbar för fullt, för att i nästa stund växla om och gå på tomgång. Det här ställer krav på en nätdel som är väldesignad och kan hänga med i svängarna, utan att ge upphov till missljud eller ojämn spänningsmatning.

Det som gör att en nätdel överhuvudtaget kan ge ifrån sig ljud är det faktum att den hackar upp likspänning i högfrekventa pulser, som sedan transformeras och regleras ned till rätt utspänning. De ingående analoga komponenterna, såsom drosslar, kondensatorer och annat vibrerar med den höga switch–frekvensen och kan då ge ifrån sig ljud.

En modern dator innehåller rörliga delar som gör att den sällan är helt tyst. Snurrande hårddiskar och aldrig så stillsamma fläktar ger upphov till en viss typ av ljud som vi vant oss vid från en dator. Men när vi hör högfrekventa ljud som varierar beroende på vad vi gör med datorn så är det något som definitivt inte hör dit. Det låter otäckt, som att något håller på att skära ihop.

Alla som varit med om en döende hårddisks sista gnisslande kamp känner igen känslan. Onödigt många användare av Power Mac G5 är alltför välbekanta med problemet. En del är inne på sin tredje eller fjärde nätdel, förhoppningsvis utbytta inom garantiperioden. Efter flera generationer av Power Mac G5 är problemet ännu inte löst.

SystemLoad är ett testprogram avsett att kontrollera fenomenet genom att lägga på valfri belastning på processorn (10 – 100 %). Programmet kan till och med spela upp en nätdelskvittrande tonskala på en Power Mac G5:s nätdel. Testa gärna själv!

Till missförstådda nätdelars försvar så lyckades även min Mac mini spela upp denna skala, om än svagt. Ljudet kom inte från nätdelen utan inifrån datorn. En del av problemet verkar alltså hänga ihop med andra analoga komponenter än de i nätdelen.