Enklaste metoden - använd Move to IOS
Ska du byta från Android till IOS kan du med fördel använda dig av Move to IOS, en app från Apple som du kan ladda ner utan kostnad från Google Play.

Missa inte: 35 bästa gratisapparna för Ipad

Med hjälp av Move to IOS kan du flytta över följande data:

  • Kontakter
  • Meddelandehistorik
  • Bilder och filmklipp
  • Bokmärken
  • E-postkonton
  • Kalendrar

Dessutom kommer den installera alla gratisappar du hade på Android som även finns på App Store, och betalappar läggs till i din Önskelista på App Store.

Move to IOS

För att använda appen måste du nollställa Iphone, antingen efter en ominstallation av IOS eller genom att välja Inställningar -> Allmänt -> Nollställ -> Radera allt innehåll och inställningar. Gå igenom aktiveringsprocessen tills du kommer till skärmen som frågar hur du vill återställa appar och data, där du väljer Flytta data från Android. Sedan kör du igång appen Move to IOS på din gamla telefon och följer instruktionerna. Se till att båda är anslutna till samma wifi, har laddkablarna anslutna, och stäng av mobilnätet för säkerhets skull – om du får ett samtal på Android-telefonen avbryts överföringen.

Manuell överföring

Om du av någon anledning inte vill använda dig av Move to IOS är det också möjligt, men lite mer krångligt. Den grundläggande principen är att du säkerhetskopierar innehållet till antingen molnet eller en dator och sedan synkroniserar det till din nya telefon.

Android File Transfer
Foto: Jonny Evans/IDG

För att kopiera data från Android till Mac finns ett särskilt program, Android File Transfer, som du hämtar härifrån. När du kopplar in din Android-telefon (och ser till att den ansluter till dator med Media Transfer Mode, MTP) dyker den upp i programmet och du kan leta upp och kopiera olika filer till mappar på Macen.

Commander One

Ett lite mer avancerat och Macigare alternativ är Commander One, ett program som i princip konkurrerar med Finder om allmän filhantering. Om du ofta flyttar filer är det ett mycket kraftfullare verktyg. Du kan till exempel se mycket mer info om filer, som filtyp och skapelsedatum, och söka efter filer. Det går även att flytta filer större än 4 gigabyte, till exempel stora filmer, och du kan döpa om filer. Det går tyvärr fortfarande inte att se förhandsvisningar av bilder och videor, men det kan bero på hur Androids filöverföringsläge (MTP) fungerar.

Commander One kostar cirka 250 kronor för avancerade funktioner som Android-överföringar, men då ingår även många andra funktioner (till exempel stöd för att bläddra i IOS-enheter). Du kan testa funktionen gratis i ett par veckor.

Överföra Gmail, kontakter, kalendrar och anteckningar

Om du har Android har du med all sannolikhet även ett Google-konto. Eftersom allt där lagras i molnet är det superenkelt att flytta över till Iphone. Allt du behöver göra är att lägga till kontot i Inställningar -> E-post, kontakter, kalender.

Gmail

Överföra fotografier och videoklipp

Det finns ett antal metoder för att flytta över dina fotografier och videoklipp, men det enklaste sättet är att använda sig av Itunes.

Börja med att ansluta din Android-enhet till en dator och dra alla fotografier och filmklipp till en mapp som du har skapat. Förslagsvis döper du denna till Bilder från mobilen eller något liknande.

Nästa steg är att ansluta en Iphone eller Ipad och starta Itunes. Har du Windows på din dator får du ladda ner programmet separat, på Macen ingår det.

Itunes - bilder

Leta reda på ikonen för din Iphone i menyn, välj fliken Bilder och kryssa i rutan Synkronisera bilder. Här kan du bläddra dig fram till mappen som innehåller dina bilder. Tryck på Synkronisera-knappen och vänta tills det är klart.

Överföra musik från Android till IOS

Även i det här fallet är det enklast att använda sig av Itunes. Börja med att flytta över din musik från din Android-enhet till datorn. Med nya Itunes 12.7 kan du sedan flytta alla musikfilerna direkt till enheten utan att behöva lägga till dem i Itunes-biblioteket. Dra filerna till enheten i listan till vänster och släpp bara.

Vill du ha musiken även i Itunes kan du lägga till den där och sedan synka på samma sätt som för bilder, men i fliken Musik.

Överföra appar från Android till IOS

Om du inte vill använda dig av Move to IOS har du inget annat val än att ladda ner dina appar manuellt. Skriv upp vilka appar du vill behålla och gör sedan en sökning på App Store. Har du tur kommer du att kunna ladda ner köpt innehåll till vissa appar, men räkna inte med att det funkar med alla.

Ta omvägen om molnet

Med många filer – e-böcker, pdf:er, enstaka låtar, bilder och annat – kan du flytta till Iphone genom att först lägga dem i till exempel Dropbox. När du öppnar dem i Dropbox-appen på IOS kan du sedan välja att lägga till dem i rätt app på telefonen, till exempel .epub-böcker i Ibooks och bilder i ditt bildbibliotek.

Byta till samsung? Så fungerar Samsung Smart Switch

Apple iPhone 6s 64GB Pris vid test: 7399 kr.

Bästa pris just nu: 1999 kr