Alla Macar utom Mac Pro och Mac Mini har inbyggd skärm, och dessa har olika hög upplösning. 11-tums Macbook Air är den minsta, med 1366x768 pixlar, och Imac 5k den största med 5120x2880 pixlar.

Inställningar

Men med retinaskärm är upplösningen på skärmen inte exakt detsamma som ”upplevd upplösning” i systemet. I Systeminställningar -> Bildskärm finns två val: Förval för skärm och Skalad. Det föregående innebär att du litar på vad Apple tycker är passande, vilket i alla fall utom ett innebär fyra pixlar per ”upplevd” pixel (Imac 5k ser alltså ut som 2560x1440 pixlar på en icke retina-skärm).

Om du väljer någon av de skalade upplösningarna kan du se i förhandsvisningen under bilden till vänster vilken upplösning den motsvarar. Om du börjar få lite svårt att läsa liten text kan du välja något av valen till vänster, medan du med skarpa ögon som vill se mer av webbplatser och annat kan välja en till höger.

Systemet varnar för att skalade upplösningar kan påverka systemets prestanda, vilket beror på att grafikkretsarna måste rita upp en bild som är fyra gånger så stor som den upplevda upplösningen och sedan låta den krympas till skärmens fysiska pixlar. Om du väljer ”ser ut som 1680x1050” på en 15-tums Macbook Pro (vars fysiska upplösning är 2880x1800 pixlar) kommer datorn alltså rita upp en bild på 3360x2100 pixlar som skärmen sedan zoomar till sin egen upplösning.

Resolutionator

Vill du testa ännu fler upplösningar kan du ladda ner Resolutionator eller Switchresx, som båda bland annat kan ställa in din retina-skärmbestyckade Mac på sin fysiska upplösning (vilket gör gränssnittet så litet att du behöver falkögon för att läsa menyer och annan text).

Läs mer: Så fejkar du retina-upplösning