IOS 9 förde med sig nya multitaskingfunktioner för Ipad. Med en Ipad Pro, Ipad Air 2 eller Ipad Mini 4 kan du numera använda två appar samtidigt, sida vid sida. Ett problem som då kan uppstå är att du kanske vill visa två webbplatser samtidigt, vilket inte går då du bara kan ha en viss app öppen på en sida av skärmen åt gången.

Dubbelsurf på Ipad

En lösning på det är att skaffa Sidefari, en liten lättviktswebbläsare som bara fungerar på dessa Ipad-modeller och vars syfte helt enkelt är att ge dig ett till Safari-fönster.

Sidefari använder en webbläsarvy som kallas Safari View Controller och som vanligtvis används av utvecklare av helt andra appar för att baka in en liten webbläsare – det kan till exempel vara en lösenordshanterare som vill kunna ladda en webbplats och logga in på den direkt i appen.

Dubbelsurf på Ipad

Detta har både för- och nackdelar. På den positiva sidan är att pluginer som 1Password fungerar. Tyvärr saknas Safaris alla ”lyxfunktioner” – du får till exempel inga bokmärken och du måste skriva in webbadresser eftersom adressfältet inte fungerar som sökfält.

Om du hellre använder en annan webbläsare kan du göra samma sak med Chrome som också fungerar i Split View.