Bäst Ipad för de flesta

Ipad Pro kan hittas från ungefär 9 300 kronor men kan om vi vill bli mycket, mycket dyrare än så – långt över 20 000 kronor. För att verkligen utnyttja Ipad Pro till max bör vi också lägga till tangentbord, en Apple Pencil eller åtminstone ett fodral. Då blir det ännu dyrare, och tillbehören är dessutom dyrare till Ipad Pro än vad motsvarande tillbehör är till Ipad Air. Detta höga pris gör det också svårt att alls rekommendera en Ipad Pro till någon som först kollade på Ipad – prishoppet upp är för stort.

Test Ipad Air
Foto: Dan Masaoka/IDG

Medan vi skulle kunna argumentera för att Apples produktutbud på vissa håll börjar bli alltför stort och komplicerat med skillnader som inte alltid är lätta att förstå, behövdes det verkligen något mellan Ipad och Ipad Pro. Och Ipad Air passar in perfekt där.

För ett inte alltför brant prissteg upp får vi bättre prestanda och mer lagring jämfört med Ipad. Däremot går vi miste om en del funktioner från Ipad Pro, mest uppenbart är kanske den nya designen utan hemknapp, Face ID och andra generationen Apple Pencil.

Men vi får precis allt det de flesta, vanliga användare förväntar sig av en Ipad: En snabb, modern processor, tillräckligt med lagringsutrymme även i grundmodellen, en bra skärm med True Tone, Apple Pencil och – till och med – ett hörlursuttag.

Hittar du en Ipad Pro 10,5 tum till ett bra pris (de tillverkas inte längre) kan det också vara värt att överväga. Skärmen har 120 Hz uppdateringsfrekvens, vi får fyra högtalare och A10X-processorn är nästan lika snabb som den nyare A12. Men den är också ett par generationer äldre, får troligen inte uppdateringar lika länge och saknar Neural Engine.

Omdöme

Bra köpIpad Air introducerar absolut inga nya funktioner. Det är ett hopkok av funktioner från både Ipad och Ipad Pro som inte alls kittlar nyfikenheten hos teknikintresserade, men det är precis rätt Ipad till rätt pris för många vanliga användare utan specifika krav.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.


Fakta: Ipad Air (tredje generationen)

Testad: April 2019
Funktion: Surfplatta från Apple
Processor: Apple A12 Bionic. 2,49 GHz
Minne: 3 GB
Lagring: 64 GB/256 GB
Batteri: 30,2 Wh. Upp till tio timmars användning (enligt tillverkare)
Bildskärm: 10,5 tum led-lcd. 2 224 x 1 668 pixlars upplösning med 264 pixlar per tum (ppi). True Tone.  Stöd för P3-färgspektrat. 1,8% reflektivitet, ljusstyrka 500 cd/m2.
Mått: 174 mm x 251 mm x 6,1 mm
Vikt: 456 gram. (464 gram med mobildata)
Tillverkare: Apple
Rek. pris: 6 295 kronor (64 GB). 8 095 kronor (256 GB) hos Apple. 1 500 kronor extra för modell med mobiluppkoppling, oavsett lagring.

plus

Många tusenlappar billigare än Ipad Pro.
A12-processorn är supersnabb.
Passar Smart Keyboard från Ipad Pro 10,5 tum.

minus

Saknar högtalare i varje hörn.
Saknar Face ID.
Ingen 120 Hz-skärm.

Betyg: 5 av 5