Apples senaste generation Ipad Pro är högteknologiska underverk, med en ny väldigt avskalad design som har tunnare skärmkanter, Face ID, en nästan obeskrivligt snabb A12X-processor och en ny Apple Pencil som laddar trådlöst och äntligen har ett smart sätt att förvara den.

Men i samma veva hoppade också priserna upp. Nya Ipad Pro är ett par tusenlappar dyrare än förra generationen. Det gör att prishoppet upp till Pro är högt för den som inte nöjer sig med den lite mer barskrapade och mycket billigare Ipad.

Missa inte! Ipad Mini (2019) är både snabb och prisvärd – och udda

Och precis där kliver Ipad Air in och fyller ett gap som ett lustigt mellanbarn, som återvunnit en gammal Ipad Pro 10,5-design och återintroducerar det gamla Ipad Air-namnet som först pensionerades för ett par år sedan.

Med ett grundpris på 6 295 kronor för 64 GB lagring är Ipad Air ett intressant paket med en rad kompromisser och bortval som kan göra det här till precis rätt val för den som inte vill betala nästan 10 000 kronor för Ipad Pro 11 tum.


Test Ipad Air
Foto: Dan Masaoka/IDG

Mer än en Ipad

Jämfört med Ipad 9,7 tum – som inte har uppdaterats någonting i år – är Ipad Air en ordentlig uppdatering. Visserligen 2 500 kronor dyrare, men vi får också mycket mer för pengarna.

Det mest uppenbara är den yttre formen. Ipad Air är aningen större än Ipad, och med mindre skärmkanter finns här plats för en större skärm, 10,5 tum mot 9,7 tum i Ipad. Ipad Air är också några gram lättare och 1,4 millimeter tunnare. Riktigt lika tunn som Ipad Pro är den dock inte.

Har du hållit i en Ipad Pro 10,5 tum tidigare kommer du omedelbart känna igen dig. Det finns nästan inga skillnader. Dimensionerna är så pass lika – närmast identiska – att Ipad Air använder samma Smart Keyboard som Ipad Pro 10,5 tum från 2017.

Ipad Air är i stort sett en Ipad Pro, med delvis annan hårdvara på insidan. Det betyder också att vi har kvar hörlursuttaget här, till skillnad från nyare Ipad Pro. Vi får också lightning istället för usb-c. Det kan vara båda bra eller dåligt, beroende på vilka övriga tillbehör vi har. Bra är att vi kan använda samma laddare till Iphone och Ipad, men vi kan å andra sidan inte använda samma laddare mellan Macbook och Ipad Air.

På insidan ser vi de kanske bästa förbättringarna. Här finns samma A12-processor som i de senaste Iphone-modellerna, 3 GB arbetsminne och 64 GB lagring i grundmodellen med 256 GB lagring som tillval. Det är en stor skillnad mot Ipads A10-processor, 2 GB arbetsminne och 32 GB lagring.

Test Ipad Air
Foto: IDG

Allt det här gör att Ipad Air förpassar Ipad till skamvrån vad gäller prestanda. Både cpu- och grafikprestanda är mellan 75 procent och 100 procent snabbare än Ipad, beroende på test. Det är en skillnad vi märker när vi spelar mer grafikintensiva spel eller tyngre videoredigering. I daglig användning bestående av mejl, surf och video är dock båda tillräckliga.

En inte oviktig skillnad är att A12-processorn har en dedikerad Neural Engine som tar hand om ai-beräkningar och maskininlärning. Det saknar A10, som får göra detta med hela sin ”vanliga” processor.

Intressant nog är batteritiden också bättre för Ipad Air, trots avsevärt mycket mer prestanda. Medan Ipad höll ut i totalt sex timmar och åtta minuter i Geekbenchs batterititest klarade Ipad Air sig i åtta timmar och 19 minuter – 35 procent längre. En överraskning, och en klart positiv sådan.

Test Ipad Air

Så för att sammanfatta: För 2 500 kronor extra får vi en upp till 100 procent snabbare surfplatta, 100 procent större lagring, bättre batteritid samt en tunnare och modernare form med mer skärmyta och mindre skärmkanter. Det låter som en ganska bra deal.


Mindre än en Ipad Pro

Medan Ipad Air liknar Ipad Pro, är det dock inte tal om en regelrätt Pro-modell. Apple reserverar några viktiga funktioner för sin Pro-serie, som vi inte hittar i Ipad Air.

Ipad Air har fullt stöd för dci-p3-färgspektrat såväl som True Tone. Vad som inte finns är dock både Promotion-skärmen som kan accelerera till 120 Hz vid behov. Här får vi nöja oss med 60 Hz. Det betyder att vi inte får det där smält smör-lena skrollandet eller ännu lägre Apple Pencil-latens.

Ipad Air – liksom alla Ipad-modeller numera – stödjer Apple Pencil. Dock bara första generationen, med den konstiga laddningen i sidan och locket på för kontakten som är allt för lätt att tappa bort. Det är en onödigt klumpig design som vi hoppas att Apple rör sig bort från inom de kommande åren.

A12X-processorn i Ipad Pro är bra mycket snabbare än den vanliga A12 utan ”X.” A12X kommer parad med en extra gigabyte arbetsminne, fyra prestandakärnor (mot två A12) och hela sju gpu-kärnor (mot fyra i A12). Lika mycket som Ipad Air springer varv efter varv runt Ipad, lämnar Ipad Pro Ipad Air bakom sig i ett dammoln.

Test Ipad Air
Foto: Dan Masaoka/IDG

Det finns några andra proffsfunktioner vi får klara oss utan här också: True Depth-kameran som ger Face ID och Animoji, liksom fyra stereohögtalare i varje hörn. Det senare kommer du märka varje gång du spelar upp ljud från högtalarna, det kommer från högra sidan av plattan istället och är märkbart sämre om du redan vant dig med ett mer omslutande Ipad Pro-ljud.

Också på kamerafronten är Ipad Pro något extra med sin överlägsna tolvmegapixel-kamera och 4k-inspelning. På Ipad Air får vi nöja oss med en äldre åttamegapixel-kamera och 1080p-video. Det är inte en dålig kamera om du mest fotar av dokument eller tar någon bild då och då, men den bjuder inte på något anmärkningsvärt.

Apple iPad Air 2 32GB

Bästa pris just nu: 4285 kr