Kortkommandon kan vara till enorm hjälp i jobbet framför datorn. De är snabbare än att rota i menyer, de gör att du slipper flytta handen mellan tangentbordet och musen lika ofta, och de kan skona handleden från förslitningsskador.

Proffsprogram som Adobe Photoshop och Final Cut Pro har nästan alltid väldefinierade kortkommandon och du kan göra det mesta, men många andra program saknar kortkommandon för en hel del grundläggande funktioner. Funktioner som kanske inte är tänkta att användas så ofta kan också för vissa användare vara vardagssysslor.

Här har Apple tacksamt nog gjort det extremt enkelt att åtgärda bristen – du kan nämligen skapa egna kortkommandon för alla alternativ som finns i något programs menyer. Öppna Systeminställningar -> Tangentbord och gå till Kortkommandon-fliken.

Längst ner i listan till vänster ligger Programkortkommandon, där du kan lägga till nya kommandon genom att trycka på plustecknet nedanför listan.

Skapa kortkommando

Välj ett program där kortkommandon ska gälla. Här har vi valt textredigeraren Bean, där vi saknar ett kortkommando för att slå på och av textersättning (funktionen måste aktiveras för varje nytt dokument). Fyll sedan i menyalternativet du vill aktivera med kortkommandot. Skriv exakt som det står i menyerna och skriv -> för att visa att du går till nästa nivå i menyerna. I vårt fall skrivet vi Edit->Substitutions->Text Replacements (Bean finns inte på svenska, annars hade det stått Redigera->Ersättningar->Textersättning). Klicka till sist i kortkommandorutan och tryck kortkommandon du vill använda (vi valde shift-ctrl-alt-r). Du bör testa ditt tilltänkta kortkommando i programmet först, för att se till att det inte redan används till något.

Kortkommando
Plötsligt har menyvalet ett kortkommando.

Om du byter språk i systemet måste du tyvärr ändra dina hemsnickrade kortkommandon.

För att göra mer avancerade saker med kortkommandon, som att öppna ett menyval och sedan välja ett alternativ i dialogrutan som dyker upp, får du använda ett automatiseringsprogram som Automator eller Keyboard Maestro.

Fler tips för Mac hittar du här!