Elgato Eve Energy är ett uppkopplat eluttag med två funktioner i ett. Dels mäter uttaget vad alla tillkopplade elprylar förbrukar, och presenterar det i en graf – perfekt för att se vad tv:n egentligen kostar i energiförbrukning, eller vilka andra energitjuvar som gömmer sig i hemmet. Dels fungerar Eve Energy som en uppkopplad strömbrytare som kan styras via Homekit, och därmed också via Siri. Det öppnar upp för att kunna stänga av och på saker bara med rösten, och för att skapa automatiserade scener som även de kan aktiveras med Siri.

Missa inte! D-Link Omna HD: Vi testar världens första Homekit-kamera

Vi testade Elgato Eve Energy första gången för mer än ett år sedan, och även om hårdvaran är densamma är vår förhoppning att det nu ska ha hänt mer på mjukvarusidan. Håller våra förhoppningar om ett förbättrat Homekit?

För att börja använda Eve Energy behöver vi först och främst ladda ned Elgatos egna app ”Eve.” Vi kan nöja oss med att bara använda Elgatos app, men naturligtvis vill vi se vad Homekit går för (vilket vi återkommer till senare).

Elgato

Den lilla pluggen är liten och och smidig. Eve Energy använder inte wifi, utan bluetooth, vilket ger oss friheten att kunna använda den nästan var som helt (dock bara inomhus). I ett stort hem med flera våningar kan det i teorin bli problem med räckvidden, men bluetooth duger bra för ett normalstort hem. En stor fördel är också att vi slipper krångla med att installera hubbar eller gateways. Det är i princip bara att plugga in uttaget, parkoppla i appen och sedan är vi klara.

Trots brist på wifi går det att kontrollera pluggen också när vi inte är hemma, men bara om vi har en Apple TV (eller en alltid strömförsörjd Ipad) som vi har angett som hubb i vårt Homekit-hem.

Homekit blir bättre – sakta men säkert

I och med IOS 10 fick Homekit äntligen en egen app, kallad Hem. Där kan vi samla alla Homekit-kompatibla tillbehör och kontrollera dem direkt från kontrollcenter, eller genom att öppna appen.

När vi tidigare testade Eve Energy hade Homekit inte förärats med en egen app. Då var vi istället tvungna att ladda ned tredjepartsappen Home – Smart Home Automation (för 159 kronor) för att göra något så enkelt som att skapa ett schema för när pluggen ska slås av och på, i alla fall om vi absolut ville använda Homekit (Elgatos egna app har alltid haft den funktionen). Det är inte nödvändigt längre.

Elgato

Förutom att Homekit låter oss manuellt slå på och av eluttaget kan vi även skapa automatiserade scheman för när vi vill att det ska vara aktivt. Kanske vill vi att en lampa i hemmet alltid ska tändas i solnedgången och släckas klockan 23:00. Eller så vill att lampan alltid ska tändas när vi kommer hem – men bara om solen redan gått ned. Sådana hyfsat detaljerade scheman är möjliga att skapa även i Homekit numera. 

Elgato
Hem-appen finns även till Apple Watch.

I både Hem-appen och Elgatos app får vi vid installation ange vad produkten ska kontrollera, till exempel en sovrumslampa. Det gör att Siri vet vad vi menar när vi säger ”släck sovrumslampan”. 

På tal om lampor – det är fullt möjligt att koppla upp våra befintliga lampor i hemmet med hjälp av pluggen, men pluggen kan inte dimma eller justera färg på tillkopplad lampa. Vill vi ha sådan funktionalitet får vi köpa någon annan lösning för smarta lampor, förslagsvis en som fungerar med Homekit om vi vill fortsätta använda Apples ramverk, till exempel Philips Hue.