Vilket nummer är vilket?

Apple använder två nummerscheman för sina enheter. Det första, som vi kallar ”A”-numret är en fem tecken lång sträng som börjar med bokstaven A följt av siffror.

Det andra modellnumret är en fem siffror lång sträng som vanligtvis börjar med bokstaven M, även om det kan variera beroende på enhet. Du kan ibland – men inte alltid – se ”LL/A” eller något dylikt i slutet av numret. Vi refererar till detta andra nummer som ”SKU” för enkelhetens skull.

Förvirrande nog kan Apple inte bestämma sig för vad varje nummer kallas i deras egen dokumentation eller på deras enheter. Exempelvis refererar Apple både till ”A”-numret och ”SKU” som ”modellnummer”, helt beroende på var du kollar.

Men vad är du skillnaden? Kortfattat används ”A”-numret för att generellt beskriva en modellfamilj (eller revision) så som Ipad Air 2 med LTE eller den 13 tum stora Macbook Air. Samtidigt används SKU för att beskriva en specifik konfiguration av den modellen, exempelvis en Macbook Air med 256GB minne. ”A”-numret är med andra ord en mer generell identifikation, medan SKU är en specifik.

Få fler snabba och smarta Iphonetips här!