Det bästa är så klart att försöka hålla din mobil och andra prylar någorlunda när rumstemperatur. Här är några tips på vad du kan göra:

Ha den nära kroppen

Det första stalltipset är att värma telefonen med jacka och kroppsvärme. På så vis överlever batteriet och telefonen håller sig vid liv. Nu kan man tänka sig att en Iphone blir tämligen värdelös när vi inte kan navigera runt i den men frukta ej – telefonen är utrustad med röststyrning så ett headset kan bli räddningen för den som behöver ringa.


Stäng av telefonen eller sätt den i flygplansläge

Ja, vi är väl medvetna om att en Iphone inte går att nyttja i avstängt läge eller med flygplansläget påslaget. Däremot sparar det på batteriet och gör det enkelt att plocka fram den när den verkligen behövs.

Ha den i fickan

Ta bara fram den i nödfall

Försök stå emot instinkten att kolla varje inkommet meddelande omedelbart. Är det −10 ˚C ute är det förmodligen rätt obehagligt att stå och fingra på telefonen i alla fall (om du inte har några rejäla pekvantar).

Använd handsfree

Om du måste prata i telefon är det en bra idé att ha med dig handsfree eller hörlurar med mikrofon. Det gör både att du slipper hålla i telefonen och få kalla händer och att den kan ligga kvar i sin isolerande ficka.

Undantagslösning – varmkör den

Om du måste ha mobilen framme av någon anledning finns det faktiskt en sak du kan göra för att hålla temperaturen uppe: Kör en tung app, som ett rejält 3d-spel. Att prata i telefon eller följa vägbeskrivningar i Kartor kan också fungera men det håller bara borta den värsta kylan en stund.

Ta med en powerbank

En av anledningarna till att Iphone dör när det är för kallt beror på att batteriet påfrestas mer än vanligt. Därför är det smart att koppla telefonen till ett bärbart batteri, en så kallad powerbank, när det vankas utomhusutflykter. Koppla in telefonen och stoppa ner den i en värmande väska och saken är biff.

powerbank

Ansträng telefonen

Precis som vi människor så klarar Iphone kylan bättre om den ”rör på sig”. Nu menar vi inte att du ska kasta runt med luren, utan ett tips är att köra igång prestandakrävande appar som får komponenterna att svettas lite. En bra grej är tunga 3D-spel eller redigeringsapplikationer.

Skal och skydd

Iphone kan hållas varm genom att placera den i ett specialskal. Ett exempel är Salt Cases som säljer retrodoftande väderskal för Iphone.

För den som inte vill investera i ett nytt skal enbart för vintern, så är en yllestrumpa ett utmärkt alternativ. Stoppa i Iphone och förslut väl så kommer telefonen att klara av väder och vind.