Batterier utvecklas för att fungera bäst vid rumtemperatur – annat vore så klart konstigt med tanke på att de kan förväntas användas mestadels inomhus.

Vid andra temperaturer, både betydligt kallare och varmare, fungerar de sämre och när en rejäl köldknäpp har slagit till över Sverige med temperaturer ner mot −40 ˚C på vissa håll och rejält kallt även i söder kan det lätt hända att du råkar ut för en ovanligt snabbt urladdad Iphone.

Iphone i kyla

Vad är det som händer?

Orsaken till att batteriers kapacitet minskar i kyla är att den lägre temperaturen ökar den interna resistensen, vilket i sin tur hindrar batteriet från att förse din apparat med den behövda energin. Webbplatsen Battery University har en mycket detaljerad genomgång av hur det hela fungerar, och förklarar varför digitala prylar är mer känsliga för högt motstånd än till exempel en gammaldags ficklampa. I korthet beror det på att de drar ström i små korta men intensiva pulser med hög spänning.

Vid −20 ˚C slutar många batterier att fungera helt, även om det finns specialtillverkade lithium-jonbatterier som klarar lägre temperaturer och bland annat används av Nasa.

Den goda nyheten är att effekten av kylan är kortvarig och att batteriet återställs mer eller mindre fullständigt när det värms upp igen. Annat är det vid höga temperaturer. Om du laddar din Iphone vid 45 ˚C kan batteriets livslängd halveras. Det finns en risk att batterier skadas allvarligt av för mycket urladdning vid riktigt låga temperaturer, men din mobil kommer stängas av innan batteriet hinner tömmas så långt och det är mer ett bekymmer för till exempel snickare med trådlösa skruvdragare och liknande.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning