Har du förhandsbeställt nya Ipad Air? Än så länge ser det knapert ut på marknaden när det kommer till skal och fodral som är gjorda med denna sprillans nya padda i åtanke, och eftersom dimensionerna skiljer sig från föregångaren får du dessvärre köpa ett nytt fodral om du uppgraderar från tidigare Ipad Air-versioner.

Därmot har femte generationens Ipad Air nästintill identiska mått med Ipad Pro på 10,5 tum från 2017. Enda skillnaden är att Ipad Pro har lite större gluggar för kameran samt extra hål för högtalarna. Vi har självklart testat fodral till denna surfplatta. Här är fyra skal som passar som handen i handsken, både till din Ipad Pro (2017) och Ipad Air (2019).

På nästa sida hittar du fodral för Ipad Pro 2018, dessa passar inte till Ipad Air 2019.

Läs också! Bästa tangentbordsfodral till Ipad Pro – tre modeller i test

Smart Cover

Apple Smart Cover – enklast och smidigast men bara skydd för skärmen

Apples Smart Cover har hängt med ända sedan Ipad 2 med bara små förändringar på vägen. Det borde i dag vara mer eller mindre standardutrustning till en Ipad. Det ger ett bra skydd av skärmen samtidigt som vi kan ställa upp Ipad på två sätt. Dels i ett liggande läge för skrivande, dels i ett stående för exempelvis filmtittande. Skärmen vaknar så fort vi viker upp fodralet, smart!

Smart Cover är helt enkelt ett måste som både skyddar den stora skärmen och gör Ipad mer användbar. Största nackdelen är dock att skalet inte skyddar baksidan. Det finns heller inget bra sätt att fästa Apple Pencil på skalet. Båda problemen kan dock lösas med något av fodralen i detta test.

Smart Cover finns både i ett mjukt plastmaterial och i läder, båda med en insida i len mikrofiber.

Smart Cover
Bilden visar Smart Cover till Ipad 9,7 tum (2017), men fungerar precis likadant till Ipad Pro. Finns till Ipad Pro i både 10,5- och 12,9 tums-modellerna.

Bra köpNamn: Apple Smart Cover
Typ: Skärmskydd.
Mer information: Apple.
Apple Pencil-hållare: Nej.
Pris: Polyretan: Från 465 kronor (10,5 tum) hos Prisjakt, Från 402 kronor (12,9 tum) hos Prisjakt. Läder: Från 595 kronor (10,5 tum) hos Prisjakt, Från 807 kronor (12,9 tum) hos Prisjakt.

plus

Enklare, smidigare och lättare blir det inte
Ställer upp Ipaden i två lägen

minus

Skyddar inte Ipads baksida
Något högt pris, särskilt för lädermodellen

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Artwizz Smart Jacket

Artwizz Smart Jacket – skydd för både skärm och baksida

Eftersom Apple inte längre säljer sitt Smart Cover, det Ipad-fodral som skyddade både fram- och baksida, är det här bland det närmaste vi kommer ett heltäckande skal för Ipad Pro.

På framsidan sitter ett skärmskydd som är väldigt likt Apple-varianten, det kan på samma sätt vikas ihop för att luta Ipaden mot det i två olika positioner. Insidan är täckt i ett mjukare material för att skona skärmen, och precis som med Apple-varianten väcks skärmen när vi lyfter på skärmskyddet.

Artwizz Smart Jacket

Men det är på baksidan Smart Jacket skiljer sig mot Apples Smart Cover. Här sitter nämligen ett plastskal som håller även baksidan skyddad mot repor och smällar. Hål finns såklart för alla högtalare, kamera och volymknappar. I brist på ett heltäckande skal från Apple är det här onekligen ett intressant alternativ.

Magneterna i skalet är dock svagare än i Smart Cover. Så fort vi lyfter upp Smart Jacket från sitt liggande eller stående läge hoppar skärmskyddet loss och vi får vika ihop det igen i sin rätt position om vi vill ställa upp Ipaden igen. Lite störande är det, men det går att leva med. Tyvärr finns ingen Apple Pencil-hållare.

Namn: Artwizz Smart Jacket
Typ: Skal med skärmskydd.
Mer information: Artwizz. 
Apple Pencil-hållare: Nej.
Pris: 28,75 euro (cirka 290 kronor) hos Amazon.de

plus

Skydd även för baksida
Ställer upp Ipaden i två positioner

minus

Svaga magneter
Finns inte för Ipad Pro 12,9 tum

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Artwizz Neoprene Sleeve
Neoprene Sleeve finns till både Ipad Pro 10,5 tum samt 12,9 tum, och gör att vi exempelvis kan slänga ned den i en väska utan att vara orolig för skador eller repor på Ipaden.

Artwizz Neoprene Sleeve – skyddande fodral med Pencil-hållare

Neoprene Sleeve är i stort sett samma fodral som till Macbook och Macbook Pro, men här är det istället ett fodral anpassat för Ipad-användare. Materialet är stötskyddande och vattenavstötande. På insidan skyddas även vår Ipad från dragkedjan av en extra tygkant.

På insidan, väl skyddad mot stötar och smällar, gömmer sig också en liten hållare för Apple Pencil. Det här är helt enkelt ett väldigt bra komplement till exempelvis ett Smart Cover. Vi får ett heltäckande skydd, även för baksidan, och vi har någonstans att lägga Apple Pencil när den inte används.

Artwizz Neoprene Sleeve
Även ett Smart Cover får plats på insidan, som syns på bilderna, men aningen trångt blir det. Och precis som med Henry Fords klassiska T-Ford kan vi välja vilken färg vi vill – så länge vi väljer svart…

Artwizz motsvarande fodral för Macbook säljs i Sverige, men tyvärr kan vi inte se att Ipad-varianten finns att köpa här. Den går dock att enkelt beställa direkt från Artwizz egna webbshop med frakt till Sverige på några dagar.

Bra köpNamn: Artwizz Neoprene
Typ: Fodral.
Mer information: Artwizz. 
Apple Pencil-hållare: Ja.
Pris: 359 kronor till 10,5 och 12,9 tum hos Iphonebutiken.

plus

Bra skydd åt hela Ipaden
Apple Pencil-hållare

minus

Finns bara i svart

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Apple Läderfodral

Apple Läderfodral – lyxig lädersleeve med Pencil-hållare

Inte förrän när Ipad Pro lanserades under sommaren 2017 kunde Apple erbjuda en hållare för Apple Pencil till Ipad, trots att pennan funnits sedan 2015. Märkligt, men bättre sent än aldrig. Nu finns dels det lilla läderfodralet som bara håller just pennan. Dels ett lyxigt läderfodral till Ipad med en Pencil-hållaren i toppen, och den testar vi här.

Läderfodralet är ett dyrt och lyxigt fodral som nog är mer snyggt än vad det är praktiskt. Pennan sitter fast rätt bra, men fodralet är nog främst tänkt att användas i en annan datorväska. Har vi det löst finns trots allt en liten risk att (den 1 095 kronor dyra) pennan lossnar.

Som med Artwizz-fodralet gör vi bäst i att köpa till ett Smart Cover för att också kunna ställa upp Ipaden när vi använder den.

Apple Läderfodral
Det går att klämma in även ett Smart Cover i läderfodralet men det blir lite trångt. Fodralet är främst tänkt för Ipad med Smart Cover.

Kvalitetskänslan är som alltid med Apples produkter hög, men den väl tilltagna prislappen gör det lite väl svårt att rekommendera ett köp. Priset för både detta läderfodral och ett Smart Cover för 10,5-tumsvarianten blir hisnande 2 090 kronor, 200 kronor till om Smart Cover också ska vara i läder. Artwizz-fodralet är ett förnuftigare val, men visst är det här lite läckrare.

Namn: Apple Läderfodral
Typ: Fodral.
Mer information: Apple. 
Apple Pencil-hållare: Ja.
Pris: Från 1 149 kronor (10,5 tum) hos Prisjakt, från 1 1049 kronor (12,9 tum).

plus

Lyxigt och hög kvalitetskänsla
Hållare för Apple Pencil

minus

Väl dyrt
Lite trångt för Smart Cover

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple Smart Cover Polyurethane for iPad Pro 10.5 Pris vid test: 419 kr.

Bästa pris just nu: 99 kr