Strömsparläge

När Apple utvecklade IOS 9 fokuserade företaget på optimering av redan existerande funktioner och uppdateringen hade något färre rena nyheter än vanligt. Bland förbättringarna märktes lägre strömförbrukning, och bland nyheterna finns ett nytt strömsparläge som ska reducera strömförbrukningen ytterligare så att du kan få ut ett par timmar extra på slutet av dagen om du har kört ner batteriet lite väl mycket.

När du når 20 procent batteri, och igen vid 10 procent, frågar din Iphone eller Ipad om du vill aktivera strömsparläget. Du kan också aktivera det manuellt i Inställningar -> Batteri.

Så vad händer när du aktiverar strömsparläge? Apple har inte publicerat någon exakt lista över allt som ändras, men här är några saker vi vet:

  • E-post hämtas inte längre via push utan bara då och då eller när du öppnar Mail.
  • Nästan alla bakgrundsuppdateringar stängs av.
  • Automatiska hämtningar av till exempel appar och uppdateringar stängs av.
  • En del grafiska effekter stängs av.
  • Processorn klockas ner med cirka 40 procent, vilket visar sig i benchmarktester och gissningsvis i ett och annat avancerat spel.
  • Nätverksförbindelser sägs också påverkas, men oklart exakt hur.
Matt Birchlers testresultat

Matt Birchler på Birchtree.me har testat hur det fungerar att ha strömsparläget aktivt hela dagen, och fann att hans Iphone 6 Plus använde 38,7 procent mindre ström. Utan strömsparläge var batteriet mellan några få och 30 procent vid midnatt, och med låg det aldrig under 40 procent.

Siri

För de flesta användare är den största skillnaden att Mail inte uppdateras omedelbart när nya mejl kommer in, och att en del appar som Facebook Messenger också kan behöva öppnas manuellt för att se nya meddelanden. Men har du svårt att få din Iphone att räcka hela dagen utan laddning kan det vara värt att pröva att aktivera strömsparläget varje morgon (det går tyvärr inte att lämna det påslaget hela tiden). Du kan använda Siri för att göra det.