Ställ in din e-post

6. Ställ in din e-post

Använder du fortfarande webbläsaren för att gå till Gmail, Yahoo Mail eller andra e-posttjänster och kolla mejlen? Det finns ett bättre sätt: Apple skickar med programmet Mail som kan ansluta till i stort sett alla e-postleverantörer i världen. Att använda Mail är betydligt smidigare än webbmejl, speciellt om du har mer än ett konto. Programmet är till exempel kopplat till andra program som Kalender och Kartor.

Anslut din skrivare

7. Anslut din skrivare

De flesta skrivare levereras med en cd eller dvd med drivrutiner. Eftersom inga Macar i dag har medföljande optisk enhet (Superdrive säljs separat) kan du kanske tro att du sitter i klistret, men faktum är att du i de flesta fall inte ens behöver uppsöka tillverkarens webbplats och leta upp rätt drivrutin.

Det räcker nämligen att ansluta den, antingen med usb direkt till Macen eller genom att ansluta den till ditt trådlösa nätverk. Sedan öppnar du Systeminställningar -> Skrivare och skannrar och klickar på det lilla plustecknet nere till vänster. Om Macen känner igen skrivaren, vilket den nästan alltid gör, kan du välja den i listan som dyker upp och vips fixar OS X alla inställningar. Den kan till och med ladda ner och installera en drivrutin automatiskt om det behövs.

Lär känna Spotlight

8. Lär känna Spotlight

Spotlight är Macens inbyggda sökmotor som snabbt hjälper dig hitta dokument, program, bilder, kontakter, mejl och andra filer. Den kan dessutom ansluta till internet och hitta artiklar från Wikipedia, nyheter, IMDB och annat. Du kan till och med använda Spotlight för enkla beräkningar, som att konvertera fot till meter eller uns till gram. Spotlight bor i menyraden, längst till höger under ett förstoringsglas. Du kan också öppna Spotlight genom att trycka cmd-mellanslag.

När du väl kommit igång kommer du upptäcka att Spotlight är det snabbaste sättet att öppna program du inte har i Dock, hitta dokument, och mycket annat.

Finjustera Dock

9. Finjustera Dock

Dock är raden med ikoner längst ner på skärmen, där du hittar vanliga program som Safari och Finder. Klicka på en programikon för att öppna eller visa programmet. Men du behöver inte nöja dig med hur den är när du först börjar använda Macen.

För det första kan du ta bort program du inte använder ofta (dra ikonen till en bit upp på skärmen och släpp när det står Ta bort ovanför) och lägga till andra du vill ha där permanent (dra från Programmappen eller flytta ett öppet programs ikon inom Dock).

För det andra kan du ändra hur den ska visas. Öppna Systeminställningar -> Dock. Här kan du ändra storlek på ikonerna, aktivera eller stänga av förstoring (som ”zoomar” den biten av Dock du håller pekaren över), välja placering på skärmen (om du hellre vill ha den på en av sidorna), och ett par saker till. Om du har en Mac med lite mindre skärm kan alternativet Göm och visa Dock automatiskt vara bra – det gör att Dock inte visas normalt, utan sticker upp när du drar pekaren till botten av skärmen.

Lär dig kortkommandon

10. Lär dig kortkommandon

Apples användargränssnitt är uppbyggt kring ett standardiserat menysystem med menyer som Arkiv, Redigera och Innehåll. Vill du skriva ut något väljer du Arkiv -> Skriv ut, oavsett vilket program du använder.

Men det går att spara oerhört mycket tid genom att lära sig kortkommandon för vanliga sysslor. Istället för att leta upp Skriv ut-kommandot i menyn kan du trycka cmd-p.

Alla program har sina egna kortkommandon, men många kortkommandon sätts av systemet och är samma överallt. Cmd-c, cmd-x och cmd-v är till exempel kopiera, klipp ut och klistra in. Cmd-h gömmer det aktiva programmet (det ”försvinner” och visas igen genom att klicka på ikonen i Dock eller genom att på annat sätt aktivera det, till exempel öppna en fil som hör till programmet).

Läs mer: 30 kortkommandon som förenklar livet med din Mac

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning