Här är tio tips som hjälper dig komma igång med din nya dator, och gör att du slipper få problem senare. För trots att Macen för det mesta är enkel och intuitiv finns det en hel del att tänka på för att maximera nyttan av den.

Backa upp, tidigt och ofta

1. Backa upp, tidigt och ofta

Time Machine är ett säkert och pålitligt system för säkerhetskopiering, och är inbyggt i Macens operativsystem OS X. Med Time Machine löser du både stora och små problem, eftersom det tar inkrementella backuper så att du kan återställa såväl enstaka filer du har råkat slänga som hela disken om olyckan är framme.

Du kan använda Time Machine både med vanliga externa hårddiskar och Time Capsule. För att starta det öppnar du Systeminställningar, klickar på Time Machine, väljer en måldisk och aktiverar. Du kan också koppla in en ny Macformaterad hårddisk och säga ja när systemet frågar om du vill använda den för Time Machine.

Anslut till Icloud

2. Anslut till Icloud

Även om det här är din första Mac är sannolikheten ganska hög att du sedan tidigare har en Iphone eller Ipad. Precis som dessa IOS-enheter kan Macen ansluta till Icloud med ditt Apple ID och lösenord. Du kan ansluta redan första gången du startar datorn, eller vid ett senare tillfälle genom Systeminställningar -> Icloud.

Genom att ansluta alla dina Apple-prylar till samma Icloud-konto kan du dela foton, kontakter, kalendrar och mycket annat utan att någonsin behöva koppla ihop dem med sladdar.

Använd Hjälp-menyn

3. Använd Hjälp-menyn

Om du någonsin har undrat varför din Mac inte hade en medföljande manual är svaret enkelt: Manualen är inbyggd i systemet. Hjälp-menyn är så uppenbar att de flesta av oss inte ens tänker på att den finns när vi undrar över något. Men det borde vi, för svaret finns ofta där. Hjälp ligger i menyraden, längst till höger bland menyerna.

Använd Hjälp-menyn

Vad som ingår i Hjälp skiljer sig åt från program till program och läggs till av utvecklarna, men strukturen är densamma. Längst upp ett sökfält för att snabbt hitta rätt och sedan olika alternativ. I många program finns listor över kortkommandon, guider till hur de används och mycket annat. Om det bara finns ett eller ett par alternativ, där det ena heter något i still med ”Programnamnet hjälp” får du välja det för att öppna hjälpfilerna i ett separat fönster.

Bekanta dig med Apple-menyn

4. Bekanta dig med Apple-menyn

Apple-menyn är menyn du hittar genom att klicka på Apple-loggan längst till vänster i menyraden. Här finns genvägar till Systeminställningar (som du också kan öppna via Spotlight och Program-mappen) och Mac App Store, kommandona vila, starta om och stäng av, och även logga ut. Senaste objekt listar de tio senaste programmen och filerna du har öppnat, Tvångsavsluta motsvarar Windows ctrl-alt-delete (Aktivitetshanteraren) och gör att du kan tvinga ett program som inte svarar på tilltal att stängas av. Om den här datorn visar grundläggande information om din Mac, som hur snabb processor och hur mycket internminne den har. Där kan du även välja Systemrapport för att få detaljerade uppgifter om all hårdvara.
 

5. Använd Mac App Store

Apple öppnade Mac App Store för att skapa en plats att enkelt skaffa tredjepartsutvecklade program ifrån utan att behöva bekymra sig för säkerhet och att skriva in kortuppgifter på en massa olika webbplatser. Du kan använda samma konto som på App Store för IOS och Itunes Store.

Förutom de tusentals programmen du kan köpa och ladda ner används Mac App Store för att distribuera Apples egna uppdateringar av OS X och medföljande program.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning