Bildinsamling

En av de stora skrytpunkterna för Mac och OS X är de inbyggda programmen.

Ett av dessa, som många användare faktiskt helt missar, är Bildinsamling (Image Capture på engelska). När det först dök upp var dess primära användningsområde foto- och filmimport från digitalkameror och använda inkopplade skannrar.

Men numera är nog den största vinsten med programmet att det blir busenkelt komma åt bilder och videror på Iphone och Ipad.

Bildinsamling

När du öppnar programmet och har en IOS-enhet ansluten kan du välja den i listan till vänster och vips dyker alla filerna upp i listan till höger. Du kan dra enstaka bilder till hårddisken eller markera flera åt gången.

Radera

Tips 1: Importera till Macen för att arkivera

Om du har dåligt med utrymme på mobilen kan du använda Bildinsamling för att importera dina bilder och videor till Macen för att spara dem där. Importera alla filerna till en arkivmapp. När du har kontrollerat att allt är där och sett till att den har ingått i en säkerhetskopiering (till Time Machine eller annan backup) kan du markera allt du inte känner att du måste ha kvar i mobilen och klicka på Radera (den lilla förbudsskylten nedanför listan).

Radera filer Iphone

Tips 2: Frigör snabbt utrymme på Iphone

Om du börjar få platsbrist på din Iphone eller Ipad kan det vara smart att kolla över dina bilder och framförallt filmer. Till exempel slowmotionfilmer, som kom med 5S, tar mycket stort utrymme. För att snabbt identifiera utrymmestjuvarna kan du använda dig av – ja just det! – Bildinsamling. Klicka bara på "Filstorlek" för att sortera i storleksordning. Sedan raderar du genom att markera dem du vill bli av med och klicka på Raderaknappen.

Radera
Raderaknappen i Bildinsamling ser ut så här. Har du inte en raderaknapp beror det på att du har Icloud Fotobibliotek aktiverat.

Det här dock fungerar inte om du har aktiverat Icloud Fotobibliotek. Då tycker Apple nämligen att du inte behöver radera utrymme eftersom Icloud tar hand om optimeringen av utrymmet på din Iphone. Begränsningen blir du av med genom att stänga av Icloud Fotobibliotek.

Läs även: Markera och radera många bilder snabbare på Iphone