Airplay i all ära, men särskilt avancerat är det inte. Visst är det bra att tekniken finns där, och för att ibland använda skärmbildsdubblering från Mac till Apple TV duger det gott. Men det känns som att Apple har övergett sin funktion för trådlös överföring av ljud och bild, det har inte hänt något på Airplay-fronten på länge nu.

Tur då att det finns tredjepartsalternativ. Vi har tittat närmare på några alternativ som gör Apple TV till en kompetent mediaspelare för dina egna filmer, tv-serier, bilder och musik.

I det här testet kommer vi fokusera på Apple TV och möjligheterna att spela upp våra egna, lokala filer. Plex och Infuse har även en bra appar för IOS, men här är alltså Apple TV i fokus. 

Plex – mest, men inte alltid bäst

Plex är utan tvekan en klassiker i sammanhanget, och många blev nog glada när den fick en ny Apple TV-app i samband med att nya generationen av Apples mediaspelare släpptes hösten 2015.

Själva grunden i Plex är Plex Media Server. Det första vi måste göra (om vi inte använt Plex tidigare) är att sätta igång detta, vilket görs från Plex sajt. Som det låter på namnet kommer det här fungera som vår media-server. Det är från detta webbgränssnitt all kontroll av våra filer sker, och det är genom detta Apple TV-appen hittar de filer vi vill kolla på.

I det här testet använder vi en Mac för Plex Media Server, men vill vi hellre använda en nas som media-server går det också bra. En lista på vilka nasar Plex stödjer finns här. När vi ställt in Plex Media Server och lagt till de filer vi vill synka laddar vi ned Plex på Apple TV och loggar in på vårt konto där.

Plex
Det här är vad vi kan kalla hemskärmen i Plex, där vi snabbast får till gång till vårt material, sorterade efter några olika kategorier.

Apple TV-appen är väldigt beroende av sin server på datorn. Vi kan till exempel inte hämta undertexter från externa källor i appen (Infuse låter oss hämta undertexter från Open Subtitles) och vi kan inte justera och hantera metadata, eller redigera vårt bibliotek.

Appen blir nästan bara en spegel av det vi har på hårddisken (dock en välfungerande och snygg sådan). I stort sett det enda vi kan göra från Apple TV är att justera videokvalitet, ljudformat samt byta undertexter-filer om vi har flera sådana.

Att justera metadata, redigera bibliotek och så vidare, görs från Plex Media Server. Är du okej med dessa begränsningar fungerar Plex för Apple TV för det mesta alldeles utmärkt.

Metadatan gör Plex snyggt

Plex sköter metadata hur bra som helst, oftast. Våra filer blir snyggt paketerade med relevant information – det känns som att vi är i en strömningstjänst snarare än i vårt eget filbibliotek. 

Plex
Mängder av metadata. Nu råkar den här filen ha blivit otillgänglig, men det var inte Plex fel.

Men även om paketeringen är Plex starka sida, kan den ibland behöva lite hjälp på traven. Med en snygg filstruktur på servern och filer som anges enligt Filmens namn + år eller seriens namn + s01e01 och så vidare, kommer vi långt. Oftast fungerar det alldeles utmärkt, men vid ett tillfälle lyckas Plex bland ihop Svt-programmet Kobra med en gammal 80-talsrulle…

Plex duger gott i sitt gratisutförande men det finns även en premiumvariant med några extra funktioner. Skaffar vi IOS-appen får vi bland annat Icloud-liknande funktioner för att synka Iphonens bibliotek till Plex. Betalar vi lite extra kan vi styra vår Plex Media Server direkt från IOS och dessutom offline-synka vårt material från vår server direkt till Iphone. Som en alldeles egen strömningstjänst alltså. 

Omdöme

Bra köpPlex är snabbt och nästan helt buffer-fritt. Programmet lyckas med att vara både funktionsrikt stiligt på samma gång, och vi gillar att det är fullt användbart även i gratisversionen. Men ska vi använda Plex måste vi också vara okej med att bara koppla upp oss mot ett enda mediabibliotek, och att sköta i stort sett all kontroll av vår media via Plex Media Server.

Plex ger mest och flest funktioner av dessa testade mediaspelare, men är inte nödvändigtvis bäst. Det beror helt enkelt på vilka behov vi har. Vi rekommenderar starkt att kolla in uppdaterade Infuse 5 på nästa sida.

Fakta: Plex
Funktion: Mediaspelare till Apple TV
Mer info: Plex
Pris: Gratis, premiumfunktioner kostar extra (50 kronor i månaden)

plus 

Snygg och funktionsrik
Duktig på metadata
Stor kontroll över biblioteket via servern
 

minus

Kan bara hämta media från en server
Apple TV-appen saknar vissa funktioner
 

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Det spelar ingen större roll vilka videoformat du laddar de här apparna med – Infuse och Plex kan spela upp nästan alla, och apparna realtidskonverterar de filtyper som normalt inte funkar på Apple-enheter. Vi testar med ett antal dvd- och bluray-rippar i olika upplösning som är paketerade i format som mp4, mkv och avi. Det finns dock ett tydligt undantag till den här regeln: Kopieringsskyddade filmer som du har köpt på till exempel Itunes kan inte spelas upp i varken Infuse eller Plex. Dem får du fortsätta att strömma från Itunes-appen i din Apple TV.