Det är inte första gången vi testar den franska, lite udda skapelsen Dxo One, men en app som uppdateras regelbundet och en rad nya tillbehör som öppnar upp för nya användningsområden ger oss anledning att återkomma till denna kameralösning för Iphone.

Läs också! Full pott för nya Glif: "Så nära perfektion det går att komma"

Dxo One tillverkas av företaget Dxo som står bakom många populära program för bland annat bildredigering på Mac. Och grundstoryn för Dxo One är densamma som tidigare. One är en kompakt kamera för Iphone som med sin tillhörande IOS-app ger bättre bildkvalitet och manuella kontroller likt en systemkamera – till ens vanliga Iphone. Det låter kanske lockande, men One dras också med några problem som vi återkommer till senare (ledtråd: Priset är ett av dem).

One har en inbyggd lightning-kontakt och fästs direkt mot sidan av Iphone (stora skal som bygger på mycket runt mobilens nederkant gör sig icke besvär...).

Tar imponerande bra bilder

Själva kameran är imponerande på flera sätt. På plussidan: En stor entums-sensor ger relativt brusfria bilder även i mörkare miljöer, och en stor bländaröppning (f/1,8) gör att vi inte behöver skruva upp ISO alltför ofta. Den stora bländaren ger möjlighet att ta riktigt snygga bilder med mycket bakgrundsoskärpa, och bilderna blir oftast skarpa och fina. 20 megapixlar ger också en del utrymme att beskära bilderna i efterhand.

Tyvärr har kameran en ganska snäv närgräns, det här är ingen kamera för makro-foto. Dessutom är batteritiden alldeles för kort. Dxo utlovar 200 bilder, men vi har svårt att nå upp till det. Efter runt en timmes fotande och betydligt färre än 200 bilder tvingas vi ladda kameran. Å andra sidan är One lätt att ladda även på språng, så länge vi har med oss ett extra batteri och en mikro-usb-kabel.

DXO
Dxo One med sin lilla skärm på baksidan. På ovansidan finns även en stor avtryckare i två steg. Ett halvt steg låser fokus, och ett tryck ned till botten tar bilden, som på en vanlig kamera. Avtryckaren är lätt att hitta utan att titta på kameran.

Den tillhörande appen är en riktig höjdare, både snygg och lätt att använda. Den som har en använt en systemkamera tidigare känner igen sig bland kontrollerna, och även för den som aldrig gjort det är det lätt att navigera i appen.

Vissa smarta funktioner finns också, som att använda kameran fristående från Iphone. Men då måste vi använda kamerans minimala, pixliga, svartvita skärm som sökare, och det är nästan omöjligt. Vi kan också skapa ett lokalt nätverk mellan kamera och Iphone för att få upp bilden i appen, och det fungerar relativt smärtfritt.

En stor fördel med att koppla en kamera direkt till sin Iphone är att vi får direkt tillgång till våra bilder för att redigera dem med de många kompetenta appar som finns i App Store, och lägga ut dem i diverse sociala medier istället för att de ska glömmas bort på en hårddisk någonstans. One lagrar bilderna på ett mikrosd-kort, så det är enkelt att flytta över dem till en dator för säkerhetskopiering (eller för att glömmas bort).

Missa inte: Bättre bilder direkt från din Iphone – vi testar Olloclip

Proffsfotografen kommer uppskatta möjligheten att använda raw. One har stöd för raw och och IOS 10 finns ju numera också detta stöd, även i många appar. För den som är det minsta fotointresserad är det förvånansvärt roligt att använda Dxo One. Den är lätt att klicka fast, tar inte alltför stor plats och det är enkelt att redigera och publicera bilderna.

Smarta tillbehör – men kanske ingen Gopro-ersättare

De nya tillbehören till Dxo One är fyra till antalet och består av ett hårt skal (249 kronor) att förvara kameran i, för att undvika repor eller att linsen öppnas och aktiverar kameran när den ligger i väskan eller fickan. En ny hållare (299 kronor) gör det möjligt att montera One på en stativ, eller ställa kameran på en plan yta. Nu finns också en adapter för att fästa antingen Dxo:s egna linser, eller tele-linser, makrolinser, filter och annat från andra tillverkare som har en 30,5 millimeter stor gänga.

Dxo
På bilden syns alla fyra tillbehör, med hållaren monterad på Dxo One.

Sist och störst; Outdoor Shell (699 kronor), ett hårt, tåligt undervattensskal som gör att One också kan användas som en actionkamera à la Gopro. Två ”bakdörrar” medföljer där det ena är stänksäkert, medan den andra låter oss använda kameran upp till 45 meter under ytan. På skalet finns också ett stativfäste och vi kan montera 30,5 millimeter stora linser och filter på skalet, utan linsadaptern som annars krävs. 

Dxo One
Outdoor Shell gör kameran något större, men är fortfarande liten och kompakt.

Vi vågar nog påstå att den här kameran är snäppet bättre som just kamera än vad en Gopro är, undantaget om det är just 4K-videoinspelning vi är ute efter (Dxo One klarar 1080p som bäst). Gopro har också större vidvinkel, men en vidvinklig lins går som sagt att montera också på denna kamera.

Priset skaver

För den som redan har en Dxo One gör tillbehören den mer mångsidig och en till en rolig undervattens- och actionkamera. Men en Gopro är många gånger lättare att hantera utan mobil, och har en större skärm. Det är förmodligen ett bättre köp om det är just en actionkamera vi är ute efter. I övrigt fungerar tillbehören klanderfritt.

Det finns många lösningar för att ta bättre bilder med Iphone, extra linser som fästs direkt mot mobilen är den kanske vanligaste (och billigaste) metoden. Men ju bättre den inbyggda kameran i Iphone blir, desto färre anledningar finns att köpa bildförbättrande tillbehör.

Trots imponerande bildkvalitet och en bra app blir ekvationen lite svår att räkna hem för många användare. Även om priset på Dxo One har sjunkit en hel del – vid lanseringen runt 6 000 kronor, nu går den att hitta för mer rimliga 4 000 kronor med ett åtta gigabyte stort minneskort – kostar den fortfarande för mycket för många, allra helst om vi vill köpa till några tillbehör. Det rätt höga priset kan köpa en avancerad kompaktkamera med inbyggt wifi, eller en billig systemkamera för den delen.

Vi tvivlar på att särskilt många kommer välja Dxo One med Outdoor Shell istället för en Gopro eller annan actionkamera, även om den duger gott som ett annorlunda alternativ.

Betyg: 9 av 10
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

DxO One Pris vid test: 3990 kr.

Bästa pris just nu: 4789 kr