Steve Jobs är känd som grundaren av Apple, Next och Pixar, företaget bakom filmer som Toy Story och Hitta Nemo. Många delar av hans liv har vänts och vridits på i både filmer och böcker. Men mindre uppmärksammat är att hans biologiske far är muslimsk invandrare med rötterna i Syrien.

Steve Jobs biologiske far heter Abdulfattah Jandali och bor numera i den amerikanska delstaten Nevada. Han föddes den 15 mars 1931 i Homs, en av städerna som är i centrum för det nuvarande inbördeskriget i Syrien.

Jandali berättar i en intervju att hans far var en förmögen markägare som var mycket sträng mot sina barn. Hans mor var en traditionell muslimsk hemmafru som tog hand om huset, Abdulfattah och hans fyra systrar.

Jandali själv är en ickepraktiserande muslim som inte varit på Hajj (islamiska pilgrimsfärden till Mecka) men han säger att han tror på islams läror och dess kultur.

Ville plugga – hamnade i fängelse

Abdulfattah Jandali ville studera juridik på universitetet i Damaskus universitet, men hans auktoritäre far ansåg att det fanns för många jurister i Syrien. I stället begav han sig som 18-åring till Libanon för att studera vid American University i Beirut. Där deltog han i demonstrationer till stöd för självständighetsrörelsen i Algeriet och fick tillbringa tre dagar i fängelse.

1952 utbröt oroligheter i Libanon och Abdulfattah Jandali bestämde sig för att flytta till USA. Där fanns nämligen Najm Eddin al-Rifai, en släkting som var Syriens FN-ambassadör i New York.


Tvingades adoptera bort sonen

Jandali studerade nationalekonomi och statsvetenskap på Wisconsin University. Där träffade han Joanne Carol Schieble, en tysk-schweizisk tjej som snart blev gravid. När äktenskap kom på tal satte sig emellertid hennes katolske far på tvären, hans dotter skulle inte gifta sig med en muslim.

När barnet föddes den 24 februari 1955 vände sig familjen Schieble till en adoptionsbyrå i San Francisco. Kravet var att den lille pojken skulle placeras i ett katolskt hem och till sist hamnade han hos Paul och Clara Jobs där han fick namnet Steve.

Jandali
Abdulfattah Jandali till vänster, sonen Steve Jobs till höger.

Efter ett tag bestämde sig Jandali och Schieble för att gifta sig i alla fall och den 14 juni 1957 föddes Mona. Trots att hon var syster till Steve Jobs skulle de båda inte mötas förrän i vuxen ålder. Vid det laget var hon en framgångsrik författare vid namn Mona Simpson.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning