SVT meddelar att man drar igång sin satsning på podd-tv, eller vodcasting som den vanliga termen lyder. De första programmen läggs ut redan på måndag den 6 februari, om en knapp vecka alltså, och tanken är att man via rss ska prenumerera på sina favoritprogram.

Först ut är Rapport, Lilla Aktuellt, Gomorron Sverige, Smålandsnytt, Agenda, Nyhetstecken, Toppkandidaterna, Debatt, extramaterial från Filmkrönikan och Öppet Arkiv. Olika rättighetsavtal begränsar dock SVT:s rätt att lägga ut material, så vissa program kommer att läggas ut i redigerat skick. Detta gäller främst musik, vilket många som lyssnar på SR:s podradio känner till; radioprogrammens musikinslag redigeras bort i vanliga fall.

— SVT:s innehåll ska finnas tillgängligt för publiken på publikens villkor. Det här blir ytterligare ett sätt att titta på våra program, skriver Lena Glaser, chef på den enhet som har till uppdrag att utveckla SVT:s interaktiva publiceringsformer (SVTi) i ett pressmeddelande.

Materialet kan via rss-läsare som Netnewswire laddas ner till datorn och föras över till en iPod med video eller annan videospelare. Om man inte har en sådan går det även bra att se programmen direkt i datorn.

Alla program kommer att vara helt gratis att ladda ner.