Detta test av Ipad Pro är skrivet av Thord Daniel Hedengren. Illustratören Pete Fowlers test av Ipad Pro finns att läsa i innehållsföreteckningen längst ned på sidan.

Ipad Pro – för vem är den egentligen?

Ipad Pro är en svårbedömd pryl. Hårdvaran är ypperlig, kraftfull och väldesignad, men kommer inte helt till sin rätt ännu eftersom apparna inte haft tid att nå sin fulla potential.

IOS 9-nyheter som Split View, Slide Over, och Picture in Picture, är tveklöst designade med Ipad Pro i åtanke. De fungerar bra på Ipad Air 2, speciellt Slide Over för att till exempel snabbt ögna något i Anteckningar, men på Ipad Pro blir det något annat. Hela den här recensionen är skriven i Pages, med anteckningar och referenser bredvid.

Ipad Pro
Vem passar egentligen en Ipad Pro?

Det är inte bara apparna jag saknar. Touch ID är av den äldre modellen, och således inte lika tramsigt snabb som den är på Iphone 6s-modellerna. Snabb och pålitlig nog, javisst, men det här är Apples super high-end - varför inte kosta på sig den nya sensorn? 3D Touch saknar jag också, mest av vanan, och mindre av syfte. Det är nämligen inte lika självklart att trycka lite hårdare på en skärm som du inte har ett fast enhandsgrepp om. Båda dessa inslag bör komma i framtida modeller.

Och så har vi skärmens, ja hela Ipad Prons, storlek. Det är den stora grejen, för IOS har länge varit bra nog för väldigt många, fyllt de behov som finns. Skärmen är fantastisk, och när jag jobbar med Ipad Pron så känns den helt rätt. Sitter jag i fåtöljen med mitt morgonkaffe och läser artiklar i Instapaper, eller på i Safari - skärmstorleken gör ju att du utan tvekan får samma webbsidor som på en fullstor dator - då fungerar den utmärkt.

Men att ligga på rygg i sängen och läsa en bok är inte att tänka på, och för mig känns Ipad Pro på tok för stor för sängen över huvud taget, såvida det inte är TV-tittande som vankas. Det är rimligt, en stor skärm är bra för sådant som drar nytta av skärmyta, men allt inkluderas inte där. Ipad Pro får mig att överväga en Ipad mini, för de tillfällen då jag bara vill läsa lite, men ändå tycker att min Iphone 6s Plus är för liten.

Ipad Pro

Om du vill använda din Ipad som din primära dator, skippa alla framtida Macbook-köp, och inte jobbar med något som kräver en klassisk dator, då är Ipad Pro ett alternativ.

Om du vill ha en större Ipad, då är det också ett alternativ. Men är du egentligen inte intresserad av att byta ut din laptop mot en Ipad, då vet jag inte vad du ska med den här storleken till. Måhända förändrar Ipad Pro allt vad gäller digitala illustrationer med Apple Pencil, och det är absolut inte otroligt att det här är den platta som ska realisera vad vi hoppats på från plattorna.

Det styrs dock inte av Ipad Pro, det är en väg som målas upp av apparna. Apple har skapat ett stycke hårdvara som är precis så ypperlig som du tror och hoppas. Nu hänger det på vad vi - och apputvecklarna - gör med den.

Fakta: Ipad ProBra köp

Funktion: Surfplatta
Version: Första generationen
Mer info: apple.com
Pris: Från 8 995 kr

  • Fantastisk skärm
  • Oerhört kraftfull
  • Gör att IOS 9-funktionerna kommer till sin rätt

  • Dyr
  • Använder den äldre Touch id-tekniken
  • Saknar 3D Touch

Betyg: 9/10

9

Apple iPad Pro 128GB Pris vid test: 10335 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr