Ipad Mini 4

När Apple släpper ny hårdvara, som Ipad mini 4, kan ett sätt att testa den vara att jämföra med modellen den ersätter. I det här fallet ersätts Ipad mini 3, en modell som var en så oansenlig uppdatering att Apple redan har tagit bort den ur sortimentet – medan den äldre Ipad mini 2 fortfarande säljs. Det enda nya i 3:an var touch id och guldfärg.

Som tur är har Ipad mini 4 betydligt mer att erbjuda – det här är en betydligt mer värdig uppdatering från Ipad mini 2.

Är sig lik – men ändå inte

Vid första anblicken ser Ipad mini 4 ut som sina föregångare, men titta närmare så börjar du se skillnaderna. Den är en aning längre och något tunnare än Ipad mini 3. Den väger också en smula mindre.

Jämförelse
Ipad mini 4 (till vänster) är aningen längre än Ipad mini 3, men samtidigt tunnare.

Skärmen har samma upplösning och tillverkningsteknik, men med Apples moderna antireflexbehandling blir det betydligt lättare att använda den utomhus i dagsljus eller med andra starka ljuskällor. Dessutom blir mättnaden i färgerna bättre.

Vårt subjektiva test får även stöd av Displaymate, vars tester visar att Ipad mini 4:s skärm har lika bra färger som Ipad Air 2 och Iphone 6, och faktiskt har ännu färre reflektioner.

Missa inte: Test Ipad Air 2: Vrålsnabb processor och touch id främsta argumenten för Ipad Air 2

Bättre skärm
Jämfört med Ipad mini 2 har nya Ipad mini 4 (till höger) bättre färger och är lättare att använda i starkt ljus.

Äntligen uppdaterad processor
Ipad mini 3 hade samma A7-processor som Ipad mini 2. I Ipad mini 4 sitter istället en A8-processor, vilket innebär en rejäl prestandahöjning. Den är inte riktigt lika snabb som A8X-processorn i Ipad Air 2, men med tanke på hur mycket mindre den är är det förståeligt.

Om du har använt en äldre Ipad mini kommer du märka skillnaden omedelbart, då hela systemet känns piggare. Webbsidor laddar snabbare, och det går smidigare att växla mellan appar.

Geekbench
Geekbench-resultat. Längre är snabbare.

I Geekbench-testet visar Ipad mini 4 ungefär 27 procent högre prestanda än föregångaren. Det gör den något snabbare än Ipad Air. Ipad Air 2 ligger 50 procent högre i flertrådad prestanda, men bara 5 procent högre i enkeltrådad.

Med IOS 9 har Ipad mini 4 stöd för split view, bild-i-bild och alla andra nyheter. Inte ens gamla Ipad Air klarar split view.

Batteritid

Apple uppger att den nya lillpaddan har 10 timmars batteritid vid blandad användning, vilket innebär att surfa på nätet via wifi och spela video och lyssna på musik.

Vi testade att spela upp video tills batteriet dog och fick ut strax över 11 timmar. Vid normalbruk dröjde det några dagar med ett par timmars användning varje dag innan vi behövde ladda den. Geekbench har också ett batteritid, som är betydligt tuffare mot batteriet än att spela upp video. Här klarade sig Ipad mini 4 i drygt sex timmar.

Bättre kamera

Ipad mini har länge fått behålla samma gamla Isight-kamera på 5 megapixlar. Vi har inte för vana att gå runt och fotografera med Ipad, men kom ihåg talesättet: Den bästa kameran är den du har med dig. Ibland dyker det upp ett fotoögonblick när du sitter och med Ipad och då är det den bästa kameran du har.

Kameran
Den nya Isight-kameran på 8 megapixlar är riktigt bra, även om den inte rår på Iphone 6S.

Därför är det trevligt att Apple till slut att stoppat in en bättre kamera. Nu har Ipad mini samma 8-megapixelkamera som Ipad Air 2, med stöd för snabba fotoserier och slow-motion.

Bilderna den producerar är riktigt bra. Iphone 6S tar betydligt bättre bilder, men så satsar Apple också betydligt mer på foto i Iphone. Du kan åtminstone lita på att Ipad mini 4 kommer göra ett godkänt jobb.

Facetime-kameran är oförändrad, så när som på stöd för snabba serier.

SlutsatsBra köp

Med julhandeln runt hörnet lär Ipad mini 4 bli en populär gåva, kanske även till dig själv. Om du har en äldre padda eller inte har någon alls kommer du förmodligen bli väldigt nöjd med den. Den är snabb, har en riktigt vass skärm, och väger mindre än någonsin.

Lägg pengarna på 64 gigabyte eller mer, speciellt om du kommer ta foton eller spela mycket spel. Med 16 gigabyte tar det futtiga utrymmet slut otroligt fort.

Tycker du att den är dyr finns Ipad mini 2 också kvar och kostar betydligt mindre.

Fakta: Ipad mini 4
Mer info: http://a.m3.se/qu
Pris: 16 GB 3 795 kronor, 64 GB 4 695 kronor, 128 GB 5 595 kronor


Snabb processor
Bra skärm
Liten och lätt


Mycket snål lagring i instegsmodellen

Betyg: 9 av 10