9. Du får grymma program på köpet

Det finns mängder av bra program för pc, men de flesta av dem får du införskaffa på egen hand. Men väljer du en Mac får du användbara program som Imovie, Garageband, Pages, Numbers, Keynote, Facetime, Itunes, Bilder och Kartor på köpet.

Imovie
Ett av de toppenprogram du får med gratis till din Mac är Imovie.

Många användare klarar sig utmärkt enbart med de medföljande programmen, men behövs fler finns naturligtvis mängder av program att välja bland.

Macbook Pro

10. Du får vad du betalar för

Det går inte att blunda för att en Mac är dyrare än en genomsnittlig pc-dator, men du får faktiskt det du betalar för. Kolla till exempel på Apples snabbaste Imac. Det är svårt att bygga en pc med samma interna hårdvara och dessutom få en 5k-skärm till priset av en Imac Pro.

Men visst, om det viktiga är en billig dator som klarar surfande och Facebook finns det bättre alternativ. Kanske en Ipad?

Steve Jobs
Steve Jobs sa ofta "It just works" om det han presenterade.

11. Det bara fungerar

Apple ser till att välja de mest lämpade komponenterna till sina datorer, något som bidrar till helheten. För att få ut maximal prestanda och minimera energiförbrukningen gör Apple optimeringar via mjukvara, något som innebär att en systemuppdatering kan leda till längre batteritid eller en tystare dator.

Den negativa aspekten av Apples val av komponenter är att det inte alltid går att byta ut dem på egen hand. Vill du ha möjligheten att byta komponenter som hårddisk och minnen får du se till att välja rätt modell redan från början. Är du osäker på vad som gäller kan du kolla upp det på nätet eller fråga i affären.

I och med att Apple har valt vilka komponenter som erbjuds finns även alla nödvändiga drivrutiner inbyggda i systemet. Köper du Mac-kompatibla produkter är det ytterst sällan som du behöver installera några drivrutiner, det oavsett om det handlar om skrivare, scanner eller kameror.

Visst, Apple har haft en del motgångar och slarv på senare tid med en del mjukvarubuggar, trilskande tangentbord och en irriterande bugg i senaste Macbook Pro.

Men så ställer vi också (med rätta) väldigt höga krav på Apples produkter med tanke på att de kostar mycket i inköp, och att vi oftast är vana med hög kvalitét. Kundnöjdheten bland Apples produkter är generellt sett väldigt hög i jämförelse med konkurrenterna (se mer under punkten ”Du kommer bli nöjd”).

Och skulle du ändå stöta på trubbel så finns MacWorlds fantastiska forummedlemmar (ni är bäst!) som gärna hjälper till att få er på rätt köl igen. Med snart 70 000 medlemmar finns det garanterat någon som kan hjälpa dig. Kika in och registrera dig på vårt forum vetja! (gratis så klart)

Macbook Pro

12. Skärmarna är fantastiska

Eftersom vi tillbringar så mycket tid framför våra skärmar är det viktigt att de är av hög kvalitet. Köper du en Mac med inbyggd skärm kan du räkna med att den håller måttet, särskilt om du väljer en modell med det som kallas för retina-skärm. Utöver hög upplösning erbjuds antireflexbehandling och andra saker vi kan förvänta oss av en bra skärm.

Läs också! För få spännande Apple-nyheter? Här är nästa Apple-revolution – efter retina-skärmen

13. Fri telefonsupport

Om något går snett med din dator kan det vara bra att veta att du har rätt till 90 dagars kostnadsfri telefonsupport utöver den sedvanliga garantin.

Apples support har vunnit en rad utmärkelser under årens lopp och vill du ha experthjälp är det bara att vända sig till Apple Store eller en auktoriserad servicepartner.

… och, med risk för att vara tjatig, missa inte MacWorlds fantastiska forum där du snabbt får hjälp med det mesta! Till den bekväma icke-kostnaden 0 kronor förstås.

Touch Bar

14. Touch Bar är en innovation

Gimmick eller ej, med nya Macbook Pro och Touch Bar fortsätter Apple att innovera sättet vi använder teknik – även i "gamla" prylar som Macen. Med Touch Bar blev det helt plötsligt möjligt att själv anpassa datorns funktionstangenter efter smak och behov, precis som vi vant oss på Iphone, Ipad och Ipod Toch med den tryckkänsliga skärmen. Istället för att vara låsta till Apples bestämda regler kan vi redigera film, bläddra bland bilder, komma åt smartare genvägar och mycket, mycket mer bara genom att dra fingret över remsan.

Inte övertygad om Touch Bar? Apples True Tone-skärm på Iphone, Ipad och Mac gör det behagligare för ögonen. T2-chipet som sitter i Macbook Pro och Imac Pro krypterar din ssd utan att du ens märker det. Apple visar fortfarande innovation på flera håll, även om man knappast kan släppa en revolution i Iphone-klass varje år.

Macbook Air

15. Du kommer att bli nöjd

Det spelar ingen roll hur bra en produkt är på pappret om den inte fungerar som utlovat eller om du inte förstår dig på den. Apple har under årens lopp gjort ett och annat misstag, men i slutändan finns det inget annat företag som har lika många nöjda kunder. Det har bevisats av ett otal undersökningar runt om i världen.

Läs mer: Macanvändare är mest nöjda

Läs ännu mer: Så många är nöjda med sin Apple Watch (spoiler alert: Många)

Läs ytterligare lite till: Airpods extremt populära bland användarna

Och lite till: 99 procent nöjda Iphone X-användare och andra nyheter från Apples årsstämma

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning