1. Mac OS

Det är inget fel på Windows, men det är ändå något alldeles särskilt med Macens operativsystem. Mac OS är det mest välputsade Unix-systemet och kombinerar numera det bästa från 20 års utveckling av Mac OS X och 15 års utveckling av IOS med allt vad Unix-världen har att erbjuda.

Mac OS

Vi har svårt att sätta fingret på vad det är som gör det så speciellt. Små detaljer som hur menyraden förankrar alla program i ett välbekant gränssnitt, hur bra dra-och-släpp fungerar, smidigheten i Continuity och Handoff och tryggheten i ett av de säkraste operativsystemen på marknaden är viktiga komponenter.

Ovanpå det njuter vi dessutom av en mångfald av tredjepartsprogram från utvecklare som tycker lika mycket om Macen som oss. En av de största skillnaderna mellan Mac och pc är hur mycket bättre och mer lättanvända många tredjepartsprogram för Mac är. En del av det är Apples förtjänst, med standardiserade gränssnitt för många funktioner, men det mesta kommer av att utvecklarna verkligen bryr sig om att göra bra program.

MacBook Pro 2012

2. Din Apple-pryl håller längre

De senaste två årens Mac OS-uppdateringar har medfört en rad stora förändringar, till exempel slopat stöd för 32-bitarsprogram. Men Big Sur kan trots det fortfarande köras på Macar släppta 2013. Det hade kunnat fungera på ännu äldre Macar, men kravet på stöd för Metal-ramverket i grafikkorten sätter stopp.

IOS 14 och Ipad OS 14 kan installeras på Iphone- och Ipad-modeller från 2015 och senare. Det är över fem år sedan. Ingen konkurrent kommer i närheten av Apples ansträngningar att förse gamla modeller med det senaste operativsystemet. Samsung har så smått börjar närma sig, men har långt kvar.

Och det är inte bara roligt att få nya funktioner eller ett nytt utseende på en gammal mobil, det handlar också om att säkerheten bibehålls med regelbundna uppdateringar och förbättringar i mjukvaran. Inte minst är det också en viktig aspekt av hållbarhet och att använda de resurser jorden gett oss på ett smartare sätt.


Integritetsinställningar

3. Apple tar din integritet på allvar

Apple är inte lika intresserat av dina surfvanor eller shoppingpreferenser som en del andra är. Apple är också ett företag som för ett par år sedan skapade många rubriker när företaget vägrade bygga in en bakdörr i IOS på uppmaning av FBI, trots att det nog många gånger hade varit betydligt enklare att bara lyda myndighetens påtryckningar.

Visst kan det vara så att Apple ser det som en chans att skapa ett positivt ljusskimmer runt sig, men det är också enkelt att se att Apple inte har något större intresse av att veta allt om dig. Även om ditt personliga välmående aldrig är eller varit Apples eller något annat privat företags högsta prioritet eller intresse, har Apple åtminstone färre incitament för att försöka veta allt om dig eftersom att Apple huvudsakligen tjänar pengar på att sälja hårdvara. Företaget gör allt det kan för att sälja en ny Iphone till dig, kanske Airpods och en Apple Music-prenumeration, men det har få anledningar att också veta var du surfade i går kväll.

Det finns gradskillnader och det finns bättre och sämre val. Många låter nog hellre Apple lagra våra data än Google. För att inte tala om Facebook.


Tillbehör
Foto: Logitech

4. Det finns mängder av tillbehör

Nytt mobilskal? En smartare trådlös laddare? Ett formsytt skydd till din Macbook? Lita på att det finns att köpa.

Många företag tillverkar produkter speciellt för just Apple-prylar, helt enkelt för att marknaden är så stor. Iphone- och Macanvändare har dessutom välförtjänt rykte om sig att vara villiga att öppna plånboken för premiumprodukter. Det gör att utbudet är enormt och det finns något för de flesta.

Imac genom åren
Foto: AppleImac har successivt mer och mer resurssnål.

5. Mac är mindre dåligt för miljön

Mindre, tunnare och lättare datorer som drar mindre ström, tillverkas med fler återvunna material och av underleverantörer som allt mer övergår till förnyelsebar energi. Den mest miljömedvetna nya datorn är så klart ingen dator alls eller en begagnad dator, men behöver du köpa en ny är det svårt att göra ett bättre val ur miljösynpunkt.

Nya Imac som lanserades i april använder 99 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller och 100 procent återvunnet tenn och den drar 54 procent mindre ström än vad som krävs för att få Energy Star-märkning. Mac Mini använder 100 procent återvunnen aluminium i chassit.

Ekosystemet
Så här harmoniskt och smooth blir livet med Apples prylar.

6. Ekosystem i världsklass

Apple har under många år byggt upp en samling funktioner som gör det allt enklare att jobba med flera olika Apple-produkter. Med hjälp av Icloud synkas nästan all viktig data mellan Mac, Iphone och Ipad. Funktionerna som samlas under epitetet Continuity gör att du till exempel kan kopiera en text på Macen och klistra in den på Iphone, eller öppna en webbplats du har hittat på Iphone i Safari på datorn.

Tillbehör som Airpods är lättare att använda med Apples prylar än några andra. Certifierade ”Made for i”-tillbehör från andra tillverkare ger en liknande hög pålitlighet.

Sedan har vi appar och program, som numera ofta kan köpas på en av Apples plattformar och användas på alla de andra.

Få val

7. Färre val gör dig lyckligare

I ett tidevarv där det sätts likhetstecken mellan valfrihet och lycka i alla möjliga sammanhang kan det vara lätt att tro att det motsatta innebär misär och olycka. Tvärtom i det här fallet. Apple erbjuder sju olika datorer, varav tre är bärbara och fyra är stationära. Lätt som en plätt. Punkt.

Mellan varje datormodell är det tydlig skillnad vad gäller pris och prestanda/funktionalitet, vilket gör att det är enkelt att komma fram till vilken Mac som ska köpas. Det enda du behöver ta hänsyn till är hur du vill använda datorn och hur mycket pengar du har på kontot.

Pc-datorer å sin sida kommer från mängder av olika tillverkare och det finns hundratals modeller att välja mellan. Här krävs det stor kunskap för att hitta nålen i höstacken. Och inte ens stora aktörer som Lenovo, HP eller Dell erbjuder en helhetslösning på samma sätt som Apple gör. Testa själv på Dells eller HP:s onlinebutiker.

8. Mac är säkrare

I takt med att Mac, och Apple-produkter har blivit populärare har även antalet attacker mot plattformen ökat. Men även om det emellanåt dyker upp skadeprogram för Mac OS och attacker som riktar sig mot Macanvändare är omfattningen inte i närheten av antalet trojaner och virus som finns för Windows. Som ett exempel finns det inget känt utpressningsprogram för Mac, medan det kryllar av olika varianter för Windows.

Det här kan mycket väl komma att ändras i framtiden, men här och nu är Mac ett säkrare val än en dator med Windows. Den som påstår något annat ljuger.

(Men det skadar inte att läsa denna artikel trots allt: Så skyddar du dig mot virus (!) och skadliga program på Macen)

9. Du får grymma program på köpet

Det finns mängder av bra program för pc, men de flesta av dem får du införskaffa på egen hand. Väljer du en Mac får du användbara program som Imovie, Garageband, Pages, Numbers, Keynote, Facetime, Bilder och Kartor på köpet.

Imovie
Ett av de toppenprogram du får med gratis till din Mac är Imovie.

Många användare klarar sig utmärkt enbart med de medföljande programmen, men behövs fler finns naturligtvis mängder av program att välja bland, både på Mac App Store och direkt från utvecklare.

10. Du får vad du betalar för

Det går inte att blunda för att en Mac är dyrare än en genomsnittlig pc-dator, men du får faktiskt det du betalar för. Nu när Apple Silicon är här och Apples lättaste och billigaste laptop krossar konkurrenterna är det lätt att se, men även många Intel-bestyckade Macar har varit prisvärda. Det gäller inte minst 27-tums Imac vars skärm i sig är värd halva priset på datorn.

Men visst, om det viktiga är en så billig dator som möjligt som klarar surfande och Facebook finns det bättre alternativ. Kanske en Ipad?

Det bara funkar

11. Det bara fungerar

Apple ser till att välja de mest lämpade komponenterna till sina datorer, något som bidrar till helheten. För att få ut maximal prestanda och minimera energiförbrukningen gör Apple optimeringar via mjukvara, något som innebär att en systemuppdatering kan leda till längre batteritid eller en tystare dator.

Den negativa aspekten av Apples val av komponenter är att det inte alltid går att byta ut dem på egen hand. Vill du ha möjligheten att byta komponenter som hårddisk och minnen får du se till att välja rätt modell redan från början. Är du osäker på vad som gäller kan du kolla upp det på nätet eller fråga i affären.

I och med att Apple har valt vilka komponenter som erbjuds finns även alla nödvändiga drivrutiner inbyggda i systemet. Köper du Mac-kompatibla produkter är det ytterst sällan som du behöver installera några drivrutiner, det oavsett om det handlar om en skrivare, skanner eller något annat tillbehör.

Men så ställer vi också (med rätta) väldigt höga krav på Apples produkter med tanke på att de kostar mycket i inköp, och att vi oftast är vana med hög kvalitét. Kundnöjdheten bland Apples produkter är generellt sett väldigt hög i jämförelse med konkurrenterna (se mer under punkten ”Du kommer bli nöjd”).

Och skulle du ändå stöta på trubbel så finns MacWorlds fantastiska forummedlemmar (ni är bäst!) som gärna hjälper till att få er på rätt köl igen. Med snart 70 000 medlemmar finns det garanterat någon som kan hjälpa dig. Kika in och registrera dig på vårt forum vetja! (gratis så klart)

Macbook Pro

12. Skärmarna är fantastiska

Eftersom vi tillbringar så mycket tid framför våra skärmar är det viktigt att de är av hög kvalitet. Köper du en Mac med inbyggd skärm kan du räkna med att den håller måttet. Apple använder högkvalitativa ips-paneler som numera i samtliga fall täcker P3-färgrymden, är hyfsat ljusstarka och alltid högupplösta (så kallade retina-skärmar).

13. Fri telefonsupport

Om något går snett med din dator kan det vara bra att veta att du har rätt till 90 dagars kostnadsfri telefonsupport utöver den sedvanliga garantin.

Apples support har vunnit en rad utmärkelser under årens lopp och vill du ha experthjälp är det bara att vända sig till Apple Store eller en auktoriserad servicepartner.

Today at Apple
Foto: Apple

14. Ett levande community

Apple-världen är inte längre den underdog den varit ända fram till för kanske ett decennium sedan, men det är fortfarande en livskraftig community. Glädjen tar inte slut efter att du köpt, installerat och börjat bekanta dig med din nya Apple-pryl.

Överallt diskuteras allt från stora nyheter i nya Macar ner till minsta förändring i en betaversion av ett kommande IOS. Hur många Android-användare grottar egentligen ned sig i (de ofta små) nyheterna i en ny beta? Försvinnande få, skulle vi säga.

I Apple-världen är den som vill med i ett större sammanhang, inte minst här på MacWorld och i vårt forum där vi varje dag diskuterar, dissekerar, testar, kritiserar och imponeras av Apple-prylar och allt det som skapas med dem.


Glad Macanvändare

15. Du kommer att bli nöjd

Det spelar ingen roll hur bra en produkt är på pappret om den inte fungerar som utlovat eller om du inte förstår dig på den. Apple har under årens lopp gjort ett och annat misstag, men i slutändan finns det inget annat företag som har lika många nöjda kunder. Det har bevisats av ett otal undersökningar runt om i världen.