1. Ett levande community

Apple-världen är inte längre den underdog den varit ända fram till för kanske ett decennium sedan, men det är fortfarande en livskraftig community. Glädjen tar inte slut efter att du köpt, installerat och börjat bekanta dig med din nya Apple-pryl.

Today at Apple
Foto: Apple

Överallt diskuteras allt från stora nyheter i nya Macar ner till minsta förändring i en betaversion av ett kommande IOS. Hur många Android-användare grottar egentligen ned sig i (de ofta små) nyheterna i en ny beta? Försvinnande få, skulle vi säga.

I Apple-världen är den som vill med i ett större sammanhang, inte minst här på MacWorld och i vårt forum där vi varje dag diskuterar, dissekerar, testar, kritiserar och imponeras av Apple-prylar och allt det som skapas med dem.


MacBook Pro 2012

2. Din Apple-pryl håller längre

Mac OS Mojave kommer när det släpps till hösten fungera på flera Macar från så länge sedan som 2012, i vissa fall även från 2010. Nuvarande High Sierra fungerar på ännu äldre maskiner än så, och kommer fungera flera år till även utan Mojave.

IOS 12 fungerar i sin tur på Iphone- och Ipad-modeller från så 2013 och senare, alltså för fem år sedan. Det är få konkurrenter – om någon – som på samma sätt kan se till att åtskilliga miljoner enheter världen över får uppdateringar långt efter att de lämnat butikshyllan.

Och det är inte bara roligt att få nya funktioner eller ett nytt utseende på en gammal mobil, det handlar också om att säkerheten bibehålls med regelbundna uppdateringar och förbättringar i mjukvaran. Inte minst är det också en viktig aspekt av hållbarhet och att använda de resurser jorden gett oss på ett smartare sätt.

Kolla själv: Här ser du om dina Apple-prylar klarar nya uppdateringarna

Läs också! Macbook Pro 2012 – så står sig en sex år gammal dator i dag


Lock

3. Apple tar din integritet på allvar

Apple är inte lika intresserad av dina surfvanor eller shoppingpreferenser som en del andra (Google!) är. Apple är också ett företag som för ett par år sedan skapade många rubriker när man vägrade bygga in en bakdörr i IOS på uppmaning av FBI, trots att det nog många gånger hade varit betydligt enklare att bara lyda myndighetens påtryckningar.

Visst kan det vara så att Apple ser det som en chans att skapa lite positivt ljusskimmer runt sig, men det är också enkelt att se att Apple inte har något större intresse av att veta allt om dig. Även om ditt personliga välmående aldrig är eller varit Apples eller något annat privat företags högsta prioritet eller intresse, har Apple åtminstone färre incitament för att försöka veta allt om dig eftersom att Apple exempelvis inte försöker sälja annonser till dig. De gör allt vad de kan för att sälja en ny Iphone till dig, kanske Airpods och en Apple Music-prenumeration, men de har få anledningar att också veta var du surfade i går kväll.

Det finns gradskillnader, och det finns bättre och sämre val. Många låter nog hellre Apple lagra vår data än Google. För att inte tala om Facebook.


Logitech Powered
Foto: Logitech

4. Det finns mängder av tillbehör

Nytt mobilskal? En smartare trådlös laddare? Ett formsytt skydd till din Macbook? Lita på att det finns att köpa.

Många företag tillverkar produkter speciellt för just Apple-prylar, helt enkelt för att marknaden är så stor. Exempelvis Logitech Powered som vi skrev häromdagen, som kan vara den smartaste trådlösa laddare vi sett hittills. Trådlös laddning har funnits länge, men först när Apples mobiler begåvades med funktionen exploderade marknaden med en mängd olika laddare av vitt skilda typer.

Läs mer! Logitech lanserar ”Apple-designad” trådlös laddare för Iphone

Ellen Westfelt
Ellen Westfelt, löpcoach och VD på Pace on Earth, är sund och hälsosam. Det är ingen slump: Hon använder både Mac, Ipad och Iphone. Fotograf: Martin Stenmark

5. Mac OS främjar hälsan

Operativsystemet är en grundläggande del av användarupplevelsen. Om saker och ting inte fungerar som förväntat blir vi frustrerade, något som påverkar oss både hemma och på jobbet.

Duellen: IOS 11 vs Android 8 Oreo – vi utser bästa mobila operativsystem

Ett varnande exempel är Windows 8 där Microsoft försökte få oss att acceptera ett gränssnitt skapat för pekskärmar, detta oavsett om vi hade en surfplatta eller en traditionell dator. Företaget lärde sig en läxa och i Windows 10 är det mesta som vanligt igen. Men ändringarna fram och tillbaka har satt sina spår, det kommer dröja ett tag innan alla bitar har fallit på plats.

I jämförelse erbjuder Mac OS Sierra ett rent, stabilt och lättanvänt gränssnitt. Apple har skippat pekskärmarna i sina datorer och i stället nöjt sig med gester via styrplattan och Touch Bar i nya Macbook Pro, ett beslut som vi ställer oss helhjärtat bakom. Operativsystemet har gradvist finputsats under hela 2000-talet och känns mer eller mindre komplett vid det här laget.

Macbook Air
Så här harmoniskt och smooth blir livet med Apples prylar.

6. Ekosystem i världsklass

I och med lanseringen av Mac OS Sierra stärkte Apple banden mellan Mac OS och IOS. Tack vare funktionen Handoff kan du börja skriva på ett mejl eller en anteckning på din Mac och sedan fortsätta på din Iphone eller Ipad.

Du behöver inte spara dina filer och öppna dem på nytt, dessutom fungerar det även för webbsökningar, påminnelser, kartsökningar och ändringar i kalendern. Lägg till på det faktumet att alla dina filer på skrivbordet synkroniseras per automatik med Icloud Drive.

Resultatet är att du kan slutföra dina arbetsuppgifter var du vill utan en massa onödigt krångel. Apples ekosystem är i det närmaste fulländat.

Färre val gör dig lycklig(are)
Köpa nya Applepryl? Efter att ha ställt dig själv ett par snabba frågor är valet klart. Bara att öppna plånboken!

7. Färre val gör dig lyckligare

I ett tidevarv där det sätts likamedtecken mellan valfrihet och lycka i alla möjliga sammanhang kan det vara lätt att tro att det motsatta innebär misär och olycka. Tvärtom i det här fallet. Apple erbjuder sju olika datorer, varav tre är bärbara och fyra är stationära. Lätt som en plätt. Punkt.

Köpguide: Köpa ny Mac (eller annan Applepryl) nu – eller vänta?

Mellan varje datormodell är det en tydligt skillnad vad gäller pris och prestanda, vilket gör att det är enkelt att komma fram till vilken Mac som ska köpas. Det enda du behöver ta hänsyn är hur du vill använda datorn och hur mycket pengar du har i plånboken.

Köpa Iphone 6s
Apple hjälper dig att välja rätt pryl. Busenkelt.

Pc-datorer å sin sida kommer från mängder av olika tillverkare och det finns hundratals modeller att välja mellan. Här krävs det stor kunskap för att hitta nålen i höstacken. Och inte ens stora aktörer som Lenovo, HP eller Dell erbjuder en helhetslösning på samma sätt som Apple gör.

Virus på Mac
Sådana här fulingar vill man ju inte ha i sin dator. Med Mac slipper du det.

8. Du slipper virus

Det här är ett gammalt argument som faktiskt är lika sant idag som för tio eller tjugo år sedan. Även om det emellanåt dyker upp skadeprogram för Mac OS är omfattningen inte i närheten av antalet trojaner och virus som finns för Windows.

För Windowsanvändare: Gratis antivirusskydd – alternativen till betalprogrammen

Det kan mycket väl komma att ändras i framtiden, men här och nu är Mac ett säkrare val än en dator med Windows. Den som påstår något annat ljuger.

(Okej, det skadar inte att läsa denna artikel trots allt: Så skyddar du dig mot virus (!) och skadliga program på Macen)

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning