Med 1,5 miljoner IOS-appar att välja mellan är det inte lätt att hitta de bästa. Speciellt inte för barnen, där det fullständigt dräller av mediokra appar som är ”gratis” men sedan inte ger mer än några minuters pysslande innan betalväggen dyker upp med sitt skräniga tjat.

För vuxna kan freemium vara irriterande, men för små barn är det helt obegripligt varför de till exempel inte kan leka med den grå hunden när de kan leka med den vita. Att en majoritet av barnspelen dessutom inte ens är spel i ordets rätta bemärkelse, utan snarare tillrättalagda lekstugor, gör det inte lättare för föräldrar som hoppas att Ipad ska kunna främja kreativiteten och tänkandet hos barnen.

Men det finns undantag. Guldklimpar som för det första är ärliga med kostnaden och tar en engångssumma när du laddar ner dem (eller är gratis på riktigt), men som framför allt låter barnen utforska sin kreativitet i olika ämnen på ett lekfullt sätt. Vi har samlat 8 stycken för barn i olika åldrar, som introducerar barnen till allt från musik till programmering.

Angivna åldrar är ungefärliga och en app som passar en sexåring kanske inte passar en annan.

Barnappar

Programmering för Legointresserade – Lego Mindstorms Fix the Factory

Utnyttja populariteten i Lego för att få barnen intresserade av programmering! I det här Lego-spelet måste du hjälpa en stackars bortkommen robot i en stor fabrik, genom att programmera hur den ska röra sig och vad den ska göra. Påminner lite om brädspelet Roborally, och det är sannerligen ingen dålig sak.
Passande ålder: 8+
Mer info: http://a.m3.se/pl
Pris: Gratis (inga köp-i-appen)