En teori som vi har hört många gånger är den om att iPoden får många att byta sin pc mot en Mac. Men om man tittar på 2005 års försäljningssiffror ser man att det såldes 32 miljoner iPods världen över, och bara fyra miljoner Macar. Effekten finns säkert där, men den är inte lika stor som vi kanske vill tro.

Tänk dig nu istället scenariot att Microsoft till slut lanserar sitt Windows Vista i slutet av 2006. Den nya versionen kräver ny modern hårdvara vilket får pc-användarna börja se sig om efter nya datorer. Nu blir Macarna intressanta kandidater eftersom de har samma hårdvara som en vanlig pc och eftersom de dessutom kan köra Windows Vista (det verkar som att de kommer att kunna det just nu i alla fall). De extra slantarna som Macen kostar anses den vara värd eftersom den är en långtidsinvestering, och så ser den ju väldigt bra ut på skrivbordet också.

Självklart måste vi se detta som en generalisering som antagligen inte gäller alla användare, men teorin låter inte helt orealistiskt trots allt. Först 2007 vet vi det säkert.

Nyheten skriven av Kristian Belak.