Av Apples tre nya ”Magic”-tillbehör är det Magic Trackpad 2 som står för den största förändringen. Bokstavligt talat. Den snövita glasytan på Magic Trackpad 2 mäter nu 16 cm på bredden, jämfört med den förra modellens borstade aluminiumyta på 13 cm. Dessutom är nu hela styrplattan klickbar. På den äldre versionen kunde vi inte klicka i överkant.

Uppladdningsbar och lätt att parkoppla

En annan nyhet är att Magic Trackpad 2 har ett inbyggt uppladdningsbart batteri. Nu slipper vi med andra ord AA-batterierna. Plattan laddas med den medföljande Lightning-kabeln och ska enligt Apple räcka till en månads användning.

Lightning-anslutningen används även när vi parkopplar styrplattan med en Mac. Koppla bara in plattan så ansluter den till datorn automatiskt. Det är riktigt smidigt och innebär att Magic Trackpad 2 lätt kan flyttas mellan olika datorer. Tack vare kabelanslutningen kan vi förstås också använda plattan medan den laddas.

Magic Trackpad och Magic Trackpad 2
Den nya Magic Trackpad 2 är bredare än föregångaren.

Det ska dock sägas att Magic Trackpad 2 inte kan användas med de mest åldrade Macarna. Styrplattan kräver dels att Macen har bluetooth 4.0 eller senare, och dels att den kör nya OS X El Capitan. Vi testar Magic Trackpad 2 med en Imac från sent 2009 och en från 2015, och med båda de datorerna funkar den nya plattan felfritt. Det är intressant eftersom att den äldre modellen faktiskt inte har stöd för bluetooth 4.0, den kör istället den äldre versionen 2.0. Det betyder med all sannolikhet att pekplattan kommer få sämre batteritid med en sådan dator men det har vi ännu inte haft tid att testa. Bluetooth 4.0 har funktioner för att spara energi och det är förmodligen därför Apple säger att det inte stöds.

Missa inte: Vi sätter klorna i Magic Mouse 2


Snabbare jobb med gester

Tack vare den större ytan är Magic Trackpad 2 faktiskt snäppet skönare att jobba på än den redan utmärkta föregångaren. Resultatet är ännu en styrplatta som visar att Apple ligger i framkant på det här området. Responsen från plattan är omedelbar och den glatta glasytan är behaglig att dra fingrarna över. Både skrollning och zoom är mjuk och följsam, och de olika gesterna funkar fint.

Just gesterna är för övrigt styrplattans främsta försäljningsargument. Med några snabblärda fingerkombinationer kan vi till exempel frammana Mission Control, bläddra bakåt på webben eller visa skrivbordet. Många användare är säkert redan vana vid gester från Macbookens styrplatta, och de fungerar precis lika bra på skrivbordsdatorn.

Magic Trackpad gester
Gester kan aktiveras och i viss mån konfigureras i Macens systeminställningar.

Multi touch-gester är förstås gammal (om än användbar) skåpmat, men Magic Trackpad 2 lanseras även med en nyhet på det här området: Force Touch. Tekniken återfinns även i de nyaste Macbook-styrplattorna, och en liknande lösning finns i Apple Watch och i Iphone 6S-modellerna (där den kallas för 3D Touch). På Macen är den dock inte lika användbar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning