Roliga spel till Apple TV

Efter succén med Iphone som spelplattform har Apple tagit konceptet med spel till den stora skärmen. Här är spelen du inte får missa.

Inside

Ett fantastiskt vackert 2d-spel där vi ska hjälpa en liten pojke att ta sig genom en apokalyptisk värld, nästan övergiven men full av faror.

Inside Apple TV

Spelet har vunnit mängder av priser, bland annat Apple Design Award 2018. Inside är kostnadsfritt att prova men det kostar 75 kronor för att låsa upp hela spelet. Det är det värt.


Apple TV-appar

Dark Echo

Skräck i avskalat format. Dark Echo är ett abstrakt spel som med enkla medel lyckas skapa en otäck spänning. Vi är fast i en mörk värd där bara visualiserat ljud leder oss framåt. Kostandsfritt att prova, hela spelet kostar 20 kronor.

Missa inte! 23 tips: Maxa din Apple TV med de smartaste knepen


Canabalt

Canabalt

Tryck på styrplattan för att hoppa från byggnad till byggnad, om du trycker vid fel tidpunkt dör du. Canabalt har gjort stor succé på Iphone och Ipad, men vill du verkligen leva dig in i spelet gör du det allra bäst på tv-apparaten. Inte minst tack vare ett högljutt soundtrack.

spel

Chameleon Run

Supersnabbt, och supersvårt, plattformsspel i 2D-värld. Det kan som enklast beskrivas som en uppskruvad version av Marion med en essensiell twist; för att komma till slutet av banan kan du endast kliva på plattformar som har samma färg som din karaktär (rosa eller gult). Trampa på annat och du sprängs i luften.

spel

Framed

Som ett av de smartaste exklusiva spelen på App Store, bygger Frame på en pusselupplevelse i en serietidningsvärld. Rutorna reagerar på varandra och ditt mål är att hjälpa en skuggad karaktär att undvika att bli tagen genom att ta dig till utgången.

lara croft

Lara Croft Go

Spelet är en annorlunda twist på Tomb Raider där du i rollen som Lara Craft placeras i en närmast brädspelsliknande värld. Älskar du äventyrarens massiva äventyr i de mer påkostade titlarna, lär du även gilla det här.

app

Minecraft: Apple TV Edition

Ja, hutlöst populära Minecraft finns också till Apple TV, om än i en nedbantad version av originalspelet. Och titeln fungerar alldeles utmärkt på plattformen där kontrollen i närmast är gjord för upplevelsen. Spelet är dock ett av de dyraste i App Store, men gillar du Minecraft är detta ett bra köp.

Octo

Octodad: Dadliest Catch

Premissen i det här spelet är något av det mest obskyra vi testat. Du spelar en bläckfisk som förklär sig till människa och ska undvika att bli avslöjad av din fru och dina barn. Varning utfärdas för hysteriska skrattattacker.

tiny

Tiny Wings TV

Det här är ett av de mest populära spelen på IOS och fungerar faktiskt lika bra på den stora skärmen. Du behöver dock köpa det en gång till, även om du äger Iphone-versionen.

Peg Ballet

Peg Ballet
Peg Balett är ett till synes enkelt spel som tar minuter att lära sig, men timmar att bemästra. Din uppgift är att samla pinnar på snabbast möjliga tid genom att klicka på din fjärrkontroll. Om du vill kan du tävla med upp till åtta vänner i realtid, det enda de behöver göra är att ladda ner den kostnadsfria appen Peg Ballet Controller till sin Iphone eller Ipad.

fit brains

Fit brains

Spel är kul och när det dessutom är nyttigt för hjärnan finns det goda skäl att ladda ner appen. Fit brains låter dig träna olika färdigheter i enkla minispel uppdelade i sex områden; minne, logik, språk, reaktion och bild. En kanonapp att sparka igång mellan avsnitten när du jobbar dig igenom ett massivt tv-seriemaraton och känner att hjärnan går ner på sparlåga.

luminio

Lumino City
Gillar du långsamma spel kan vi tipsa om Lumino City, där din uppgift är att hjälpa den lille pojken Lumi att hitta sin farfar. Det som tilltalar oss allra mest är de handgjorda banorna som ser ut att vara av papper, vilket ger en unik visuell stil.

Alto's Adventure

Alto's Adventure
Alto's Adventure är ett skidåkningsspel som till spelsättet påminner en del om Iphone-klassikern Tiny Wings. Din uppgift är att åka ner för backen och undvika farliga hinder som stenar och klippor. Under tiden ska du samla mynt och diverse power-ups. Har du spelet även på din Iphone eller Ipad kan du glädjas över att poängen synkroniseras med hjälp av Icloud.

Afterpulse

Afterpulse

Afterpulse är en riktigt välgjord förstapersonskjutare med imponerande grafik. För att njuta fullt ut av spelet bör du investera i en handkontroll, sedan är det bara att panga på för fulla muggar.

Asphalt 8 Airborne

Asphalt 8 Airborne
Ett av de populäraste bilspelen för IOS. Du kan spela med upp till tolv andra spelare, men tyvärr har Gameloft inte lagt till lokal multiplayer på delad skärm vilket annars hade varit perfekt framför tv:n.

Badlands

Badland 2
Uppföljaren till den moderna indie-klassikern Badland är ett av de snyggaste spelen som har gjorts, och vad passar då bättre än att njuta av det på en stor platt-tv?

Första spelet är även det minst lika bra idag, och du får dem båda för under hundralappen.

Beach Buggy Racing

Beach Buggy Racing
Har du inget nintendo medn vill spela något som liknar Mario Kart kan du testa den här klonen för IOS och numera TV OS. Utnyttjar Metal-ramverket för maximal grafikprestanda.

Bean Dreams

Bean Dreams
Plattformsspel som drömmer sig tillbaka till 80-talets Nintendo. Blir förmodligen betydligt bättre med en handkontroll.

Beats Sport

Beat Sports
Beat Sports kombinerar musik och sport på ett nytt sätt och spelas med den nya fjärrkontrollen. Kan kort och gott beskrivas som Apple TV:s motsvarighet till Nintendos Wii Sports.

Beneath the Lighthouse

Beneath the Lighthouse
Närmast psykedelisk 8-bitarsgrafik är det här hyllade plattformspusselspelets signum. Istället för att flytta din avatar snurrar du på världen som omger den.

Breakneck

Breakneck
Endless runner i form av science fiction-racer när du flyger en svävare i en farofylld värld invaderad av utomjordingar. En unik twist är att landskapen förändras varje dag så att du inte kan spela samma ”bana” om och om igen.

Crossy Hero

Crossy Road
Det omåttligt populära Crossy Road har laddats ner 100 miljoner gånger och blir ett av de första spelen till Apple TV. Utvecklarna har tagit fram en unik ny funktion: Multiplayer. Flera spelare kommer kunna sitta i soffan och lira tillsammans (med eller mot varandra).

Crossy Road finns även i en Disney-upplaga där fågeln är utbytt mot kända karaktärer. Varför nöja sig med ett av dem när du kan ta båda två?

Does Not Commute

Does Not Commute TV
Ett spel som har ett ovanligt grepp på freemium – spelet är gratis och kan spelas som en variant på endless runner, men för 19 kronor kan du istället fortsätta från checkpoints när du har strukit med.

Edge Extended

Edge Extended
Pusselspel i 3d där du knuffar runt en kub och ska besegra den Mörka Kuben. För Apple TV har utvecklarna tagit fram en ny grafikmotor med bland annat anti-aliasing och helt nya banor. Vi rekommenderar även det första spelet Edge för fler pusseläventyr. Dessutom har båda stöd för handkontroller.

Geometry Wars 3

Geometry Wars 3
Activisions abstrakta geometriska arkadspel finns till Apple TV och ser riktigt, riktigt bra ut.

Guitar Hero

Guitar Hero Live
Klassiska ”gitarrspelet” Guitar Hero finns också i en storbildsversion för Apple TV. Spelet fungerar sedan innan med lightning till hdmi-sladd, men direkt på Apple TV är det en helt klart skönare upplevelse.

Jetpack Joyride

Jetpack Joyride
Halfbrick har fixat en TV OS-version av populära Jetpack Joyride. Kontrollerna är lika simpa som på IOS, men retrocharmen gör sig helt klart bäst med en handkontroll.

Manticore Rising

Galaxy on Fire: Manticore Rising
Ett episkt rymdäventyr i Galaxy on Fire-serien där du flyger runt i ett rymdskepp och utför diverse uppdrag samtidigt som du för vidare en mer övergripande berättelse där universums framtid står på spel.

Mr Jump

Mr Jump
Har vunnit App Stores Editor’s Choice-priset och är en närmast perfekt indieupplevelse alla bör skaffa till Apple TV.

Nono Islands

Nono Islands TV
Hoppa runt på hexagonala plattformar i Illusion Labs Nono Islands. Ett av få spel som helt saknar köp-i-appen. Punga upp 75 spänn och spela utan hinder.

Oceanhorn

Oceanhorn
Oceanhorn är ett kritikerrosat äventyrsspel som både till det yttre och i spelmekaniken påminner mycket starkt om The Legend of Zelda-spelen, speciellt Wind Waker som också har en segelbåt som en central del av spelet.

Pico Rally

Pico Rally
Upp till fyra spelare med varsin Iphone kan ansluta till Pico Rally och spela på tv:n. Märkligt nog finns inte stöd för handkontroller för de som har det, men det kanske skulle vara orättvist mot de som måste styra med pekskärm.

Rayman Adventures

Rayman Adventures
Plattformsspelen i Rayman-serien har hängt med länge på Apples olika plattformar och TV OS är inget undantag. I Rayman Adventures måste Rayman tillsammans med vikingen Barbara rädda Incrediballs.

Shadowmatic

Shadowmatic
Ett pusselspel där du måste placera och forma olika 3d-objekt för att kasta en skugga som ser ut som något annat på väggen, ungefär som skuggdjur du formar på sängkammarväggen.

Sketch Party TV

Sketch Party TV
I Sketch Party kan hela familjen ansluta med varsin Iphone eller Ipad och spela bildcharader. Det har tidigare gått med Airplay, men blir bättre med en riktig app så att du slipper lagg och andra störningar. Finns i både gratis- och betalversion.

Transistor

Transistor
Utvecklarna på Supergiant Games gjorde tidigare Bastion, som också fått mycket goda omdömen. Du spelaren sångerskan Red, som innehar ett märkligt vapen kallat Transistor som har ”magiska” krafter.

sonic

Sonic the Hedgehog

Segas spelklassiker debuterade på Mega Drive men har sedan dess släppts till en uppsjö plattformar och Apple TV är inget undantag. Spelet rekommenderas dock att spelas med en handkontroll då Siri-kontrollen inte alltid är särskilt precis.

duck

Ducktales

Remaken av den gamla NES-klassikern hittade hem till Apple TV förra året och precis som i fallet Sonic, rekommenderar vi att använda en handkontroll för behagligare spelupplevelse.