Hearthstone

21. Hearthstone

Ja, än så länge har listan fokuserat på enbart program, men då Macen i jämförelse med Windows har så få spel, är det måste att få in bra (och gratis!) lunchrastunderhållning.

Blizzards Hearthstone är ett onlinespel där du samlar på kort som du sedan använder för att slåss mot motståndare med. Det finns dryga 70 miljoner användare och du får kort genom att utföra dagliga uppdrag och via vinster. Det går så klart att köpa kort med, men om du inte vill spendera en krona är det fritt fram.

22. Lightworks Free

light

Några av tidernas största filmer redigerades i Lightworks, varvid den här rekommendationen väger tungt. Gratisversionen är inte lika komplett som den fullvärdiga utgåvan men å andra sidan duger det gott och väl för semestervideon och ett eller annat amatörprojekt.

Auda

23. Audacity

Det här är ljudnördarnas bästa vän och kanske världens mest populära program för podcastmakare. Audacity är långt ifrån så polerat som konkurrenter som kostar, men å andra sidan får du ett kraftfulltverktyg som för nollkronor som löser det mesta.

duck

24. Cyberduck

Det här FTP-programmet finns både via App Store för 180 kronor och att ladda ner från utvecklarnas hemsida – helt gratis. Däremot ber dem om en donation så känner du att FTP-programmet tjänar dig väl, är det värt att hosta upp ett par kronor.

Förutom FTP mäktar Cyberduck med SFTP och Webdav-servrar, men även Amazon Cloudfront och S3, Google Cloud Storage, samt Rackspace Cloud Files.

dark

25. Darktable

Då Apple klippt banden med Aperture, och Adobe tar saftigt betalt för Lightroom, finns det få alternativ kvar för den med smal plånbok och som vill peta med råfiler. Vi rekommenderar gratisprogrammet Darktable som likt Aperture tar hand om dina RAW-filer på bästa vis.

Att komma igång kan dock vara ganska knepigt, men när du väl får kläm på det kommer Darktable att bli den allra bästa fotovän.

Coconutbattery

26. Coconutbattery

Håll koll på både din bärbara Mac med Coconutbattery. Du kan se hur hög maxkapaciteten är, både i milliamperetimmar och som procent av designkapaciteten. Programmet visar hur många laddningscykler du gått igenom, nuvarande temperatur (se upp för temperaturer över 35 grader) och när datorn tillverkades. Dessutom kan programmet hålla koll på batterierna i Iphone och Ipad och spara historisk data så du kan se hur kapaciteten har sjunkit med tiden.