Wunderlist

16. Wunderlist

Många av oss gör listor i tid och otid, till exempel när vad vi ska handla mat eller skriva brev till jultomten. Det bästa verktyget i detta sammanhang är Wunderlist, ett program som är enkelt, snabbt och elegant. Det kan även med fördel användas för jobbrelaterade projekt, detta då det kan integreras med din kalender. På så sätt glömmer du inte att göra allt det du bara måste göra.

Grand Perspective

17. Grand Perspective

Med det här programmet kan du hålla koll på vad som tar upp plats på Macens hårddisk. Det hjälper dig hitta onödiga, stora filer som du kan radera för att frigöra utrymme. Med för lite ledigt utrymme kan datorn bli slö och du kan få andra problem, men framför allt är det jobbigt att få slut på plats. Grand Perspective är öppen källkod och gratis om du hämtar det från Sourgeforge, men vill du stödja utvecklaren kan du även köpa det för 20 kronor på Mac App Store.

Clementine

18. Clementine Music Player

Under årens lopp har Itunes förvandlats från en smidig musikspelare till ett synkroniseringsprogram med låtar, filmer, tv-serier, böcker och appar i en enda salig röra. Clementine Music Player påminner om hur Itunes var från början. Gränssnittet är rent och ger dig snabb tillgång till dina låtar och spellistor. I väntan på att Apple bestämmer sig för att fixa Itunes är det en värdig ersättare.

libre

19. Libreoffice Writer

Pages i all ära, men programmet är faktiskt bara gratis med nyare Macar. Sitter du på en modell äldre, och är i starkt behov av en ordbehandlare, är Writer ett bra alterantiv. Programmet mäktar med såväl .doc som .docx och erbjuder på "köpet" alla formateringsverktyg du behöver. Och räcker inte grundutförandet finns det en mängd tillägg att ladda hem.

Malwarebytes

20. Malwarebytes for Mac

Även om virus och andra skadeprogram är väldigt ovanliga på Mac kan det vara bra att ha ett antivirusprogram, både för att då och då kolla att du inte drabbats av något själv och för att kunna kontrollera så du inte skickar vidare något infekterat till en bekant med pc. Malwarebytes har ett bra program som är helt gratis i standardutförande. Du måste då skanna manuellt, men det ligger å andra sidan inte i bakgrunden och tar systemresurser i anspråk.