Onyx

11. Onyx

Med tiden kan det bli gott om skräpfiler på din Mac, något som kan ställa till problem. Då kan det vara läge att installera Onyx, ett program som erbjuder en lång rad verktyg för att rensa bort gamla cachefiler, loggar och andra filer som inte är till någon nytta. Gränssnittet är enkelt och vi har inte haft några problem med programmet under alla år det har funnits. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderas emellertid att du skapar en färsk säkerhetskopia av ditt system innan du kör programmet.

f.lux

12. f.lux

Med tanke på hur mycket tid vi sitter och stirrar på datorskärmar är det kanske inte så konstigt att våra ögon kan ta skada. Vill du minska risken är det en klok idé att installera f.lux, ett verktyg som inte bara justerar ljusstyrkan utan också färgtemperatur baserat på vad klockan är. Det är speciellt användbart på natten när skärmen får en varm nyans som hjälper dina ögon att slappna av.

Pushbullet

13. Pushbullet

Funktionen Handoff har gjort det enklare än någonsin att växla mellan olika Apple-prylar. Vill du ta det till nästa nivå kan du använda Pushbullet, ett program som gör det enkelt att flytta över såväl anteckningar som filer. Den allra bästa funktionen är möjligheten att kopiera text på en enhet och klistra in den på en annan, vilket är oerhört praktiskt emellanåt.

Amphetamine

14. Amphetamine

Kommer ni ihåg Caffeine? Det var ett populärt program som såg till att din Mac alltid var i gång, något som många uppskattade. Vill du ha ett liknande program som fungerar med dagens versioner av Mac OS rekommenderas Amphetamine. Via menyraden kan du se till att datorn är i gång även om du stänger locket. Du kan även välja vilka anslutna hårddiskar som ska vara aktiva och vilka som inte ska vara det.

Handbrake

15. Handbrake

Har du fortfarande en optisk enhet i din Mac kan du använda Handbrake för att rippa DVD-skivor, men programmet klarar även av att omvandla andra filmer från ett format till ett annat. Vill du till exempel se till att du enbart har mp4-filer på dina hårddiskar är det ett oerhört smidigt verktyg. Sen vill vi ge ett extra plus till den annorlunda ikonen som pryder sin plats i dockan.