Giphy

11. Giphy

Om du någon gång har velat skapa en gif-animation men inte haft verktyget är det här programmet för dig. Giphy gör det enkelt att få till de små upprepande animationerna från videofiler och direkt från skärmen (om du till exempel vill visa hur du gör något på datorn).

f.lux

12. f.lux

Med tanke på hur mycket tid vi sitter och stirrar på datorskärmar är det kanske inte så konstigt att våra ögon kan ta skada. Vill du minska risken är det en klok idé att installera f.lux, ett verktyg som inte bara justerar ljusstyrkan utan också färgtemperatur baserat på vad klockan är. Det är speciellt användbart på natten när skärmen får en varm nyans som hjälper dina ögon att slappna av.

Autodesk Sketchbook

13. Autodesk Sketchbook

Ett enkelt men ändå väldigt kraftfullt program för att rita och måla på datorn som ursprungligen kom till och är extremt populärt på Ipad och Iphone. Autodesk Sketchbook gratis i april 2018.

Amphetamine

14. Amphetamine

Kommer ni ihåg Caffeine? Det var ett populärt program som såg till att din Mac alltid var i gång, något som många uppskattade. Vill du ha ett liknande program som fungerar med dagens versioner av Mac OS rekommenderas Amphetamine. Via menyraden kan du se till att datorn är i gång även om du stänger locket. Du kan även välja vilka anslutna hårddiskar som ska vara aktiva och vilka som inte ska vara det.

Handbrake

15. Handbrake

Har du fortfarande en optisk enhet i din Mac kan du använda Handbrake för att rippa DVD-skivor, men programmet klarar även av att omvandla andra filmer från ett format till ett annat. Vill du till exempel se till att du enbart har mp4-filer på dina hårddiskar är det ett oerhört smidigt verktyg. Sen vill vi ge ett extra plus till den annorlunda ikonen som pryder sin plats i dockan.