Du måste inte spendera massor av pengar på att skaffa en uppsättning av bra mjukvara till din Mac. Faktum är att en lång rad utmärkta program är helt gratis, och i den här artikeln tipsar vi om ett trettiotal av de allra bästa.

vlc

1. VLC media player

Videoformat förändras ständigt, så till sist har vi alla möjliga sorters filer på våra hårddiskar. Tyvärr klarar Quicktime endast av att spela upp de format som Apple står bakom (däribland mp4 och mov), resten lämnas i sticket. Det är där VLC media player kommer in, ett program som baseras på öppen källkod och klarar av i stort sett alla format. Gränssnittet är minimalt, vilket låter oss fokusera på innehållet och inte knepiga inställningar.

Unarchiver

2. Unarchiver

Komprimerade filer är kanske inte lika vanliga som för några år sedan när det var dyrt med rejäla hårddiskar, men emellanåt behövs ett program som packar upp filerna så att de kan användas. Unarchiver klarar av ett dussintal olika format och det enda du behöver göra för att packa upp filerna är att klicka på arkivet. Smidigare kan det inte bli.

Ibooks Author

3. Ibooks Author

Förr i tiden krävdes det dyra program för att skapa tjusiga böcker, nu räcker det med att ladda ner Apples gratisprogram Ibooks Author. Med en rad mallar och ett enkelt gränssnitt hjälper dig programmet att skapa interaktiva e-böcker med diagram, video och 3D-objekt. Om du vill kan du sedan distribuera dina böcker via Ibookstore.

Alfred

4. Alfred

Många Macanvändare har använt Alfred i åratal, men är du nybörjare har du kanske inte upptäckt programmet än. Det Alfred hjälper dig med är alltifrån att starta program och hitta filer till att lösa ekvationer. På sätt och vis kan det beskrivas som Spotlight på steroider, dessutom är det väldigt lätt att anpassa efter ens eget behov.

Pocket

5. Pocket

Pocket är ett program som låter dig spara alla intressanta artiklar, bilder och filmklipp som du hittar på nätet och vill spana in vid ett senare tillfälle. Allt presenteras i ett vackert upplägg där allt onödigt runtomkring skalas bort. Om du vill kan du även komma åt innehållet på din Iphone, Ipad eller Ipod Touch, det enda du behöver göra är att ladda ner motsvarande app för IOS.