Du måste inte spendera stora pengar för att skaffa en uppsättning bra mjukvara till din Mac. Faktum är att en lång rad utmärkta program är gratis. I den här artikeln tipsar vi om ett trettiotal av de allra bästa.

VLC

1. VLC Media Player

Videoformat förändras ständigt, så till sist har vi alla möjliga sorters filer på våra hårddiskar. Tyvärr klarar Quicktime endast av att spela upp de format som Apple står bakom (däribland mp4 och mov), resten lämnas i sticket. Det är där VLC Media Player kommer in, ett program som baseras på öppen källkod och klarar av i stort sett alla format. Gränssnittet är minimalt, vilket låter oss fokusera på innehållet och inte knepiga inställningar.

Keka

2. Keka

Om du behöver packa upp en komprimerad eller nedpackad fil behöver du ofta ett tredjepartsprogram. Mac OS har en inbyggd uppackare som hanterar bland annat zip, det vanligaste formatet för nedpackade filer, och några till. Men det saknar också stöd för det mycket vanliga rar-formatet, samt för format som 7z (7zip) och exe (Windows självuppackande arkiv). Det finns flera alternativ för detta, men vi tycker Keka är bäst. Du kan även använda det för att själv komprimera och för att skapa krypterade arkiv då 7z har stöd för 256-bitars aes-kryptering.

OBS Studio

3. OBS Studio

OBS Studio är ett mångsidigt program. Målgruppen är egentligen de som strömmar video, till exempel på Youtube och Twitch. Programmet har en mängd funktioner som underlättar för det. Du kan till exempel slå ihop olika video- och ljudkällor, exempelvis från webbkamera och en videofil, olika mikrofoner och även stillbilder (som en logga i ett hörn). Men allt det kan även vara användbart för till exempel en lärare som tvingas jobba virtuellt under en pågående pandemi, eller någon som ska hålla en kurs av något slag över Zoom eller liknande. Gratis och ruskigt kapabelt.

Appcleaner

4. Appcleaner

Det här lilla programmet hjälper dig bli av med allt skräp som andra program lämnar efter sig. De flesta normala Macprogram installeras och avinstalleras genom att du helt enkelt drar dem till papperskorgen, men inställningsfiler, cachefiler och annat ligger kvar och tar upp utrymme i onödan. Dra programikonen till Appcleaner och strax får du upp en lista över alla filer som hör till programmet i fråga, och du kan snabbt och enkelt radera rubbet. Om du kryssar ur själva programmet men raderar resten kan du även använda Appcleaner för att börja på ny kula med ett program, som om du aldrig hade kört det.

Pocket

5. Pocket

Pocket är ett program som låter dig spara alla intressanta artiklar, bilder och filmklipp som du hittar på nätet och vill kika på vid ett senare tillfälle. Allt presenteras i ett vackert upplägg där allt onödigt runtomkring skalas bort. Om du vill kan du även komma åt innehållet på din Iphone, Ipad eller Ipod Touch, det enda du behöver göra är att ladda ner motsvarande app för IOS.