Det blev inte bara en ny Iphone igår kväll, som en del hade trott. Visserligen fick alla Macar fortsätta vänta på uppdateringar, men Apple Watch däremot har kommit i ny version.

Apple Watch Series 2

Det här intressanta namnet är en ny variant från Apple, och vi kan inte annat än undra varför den inte kallades bara Apple Watch 2.

Bakom namnet döljer sig en ganska lång lista över nyheter, där vattentäthet, prestanda, träning, skärmen och ett nytt material utgör höjdpunkterna.

Apple Watch Series 2

Vattentät på riktigt

Första Apple Watch har visserligen visat sig vara så vattentät att den klarar att vara med i vattnet när du simmar eller duschar. Men Apple ger inga garantier och skillnader i tillverkningen kan göra att enstaka exemplar inte är riktigt lika täta.

Men med Series 2 har Apple ansträngt sig betydligt mer och certifierar nu klockan till 50 meter, vilket betyder att simma, dyka och andra vattenaktiviteter inte bekymrar den det minsta. En intressant detalj är hur Apple har hanterat den lilla högtalaren. Eftersom högtalare måste släppa in luft för att fungera kommer vatten också automatiskt in. Vad nya Apple Watch gör då är att använda högtalaren för att pressa ut allt kvarvarande vatten med lufttryck.

I en film som visades på onsdagens event talade Apple om hur vattentätheten har testats, vilket påminner om hur Ikea testar en del av sina möbler – klockor sätts i en robot som sedan sänker ned och höjer dem ur vatten. Igen och igen, tusentals gånger.

Apple Watch Series 2

Snabbare processor

Apple gör ingen större sak av processorn i Apple Watch, och på sin webbplats hittar vi knappt någon info. På eventet sade Apple bara att S2-processorn är 50 procent snabbare än sin föregångare, och drar mindre ström.

Den riktigt stora förbättringen lär komma med Watch OS 3, snarare än den nya hårdvaran.

Träning - äntligen fri från mobilen

Är det något användare har efterfrågat i Apple Watch så är det inbyggd gps och/eller mobildata så att klockan kan användas utan att behöva ha Iphone i fickan.

Apple har gått oss halvvägs till mötes och har bakat in en gps i Series 2. Den är framför allt tänkt för löpare och andra som tränar utomhus i banor och vill minimera utrustningen. När du sedan kommer hem ritar en automatiskt upp hur du har rört dig på en karta, med olika färger för olika hastighet och stil. Gps:en använder andra knep för att snabbare få en signal, vilket gör att du slipper stå och vänta på gps innan du ger dig iväg hemåt.

Ljusare skärm

Utvecklingen går som vanligt framåt, så även för skärmar i storleksordningen frimärke. Apple Watch Series 2 har en ny skärm som är betydligt effektivare och kan ge upp till 1000 candela per kvadratmeter – lika starkt som en ljusstark tv-apparat. Det ska göra den enklare att använda utomhus i starkt solljus.

Apple Watch Series 2

Nytt material för Apple Watch Edition

Det verkar inte bli några nya guldmodeller av Apple Watch. När Series 2 lanseras ingår precis som tidigare aluminium och stål som alternativ, men i Edition har guld blivit till keramik. Priserna har samtidigt kapats rejält, men det ska verkligen bli intressant hur pass stryktåligt det här materialet är. Keramiska knivar till exempel håller sig vassa längre än stålknivar, men är lättare att slå ut flisor ur.

Apple Watch Series 2

Helt ny modell i samarbete med Nike

En nyhet vi inte hade hört några rykten om är Apple Watch Nike+, ett samarbete med skojätten. Nike-klockan är i aluminium och finns i flera färger som alla följer en mer futuristisk design än Apples. Armbanden är unika med en design som ska minska svett och hålla den på plats, men de båda företagen har även sett till att Nike-klockan har unika urtavlor och använder ett eget typsnitt istället för Apples San Francisco. Till Nike+ hör även en onlinetjänst för att utbyta träningsinfo med vänner och annat.

Gamla Apple Watch fortsätter säljas – med snabbare processor

Apple kommer fortsätta tillverka och sälja första generationen Apple Watch, till ett lägre pris. De här klockorna får dock samma nya processor som Series 2, även om de inte får gps eller några andra hårdvarunyheter.