Buggarna som stör

IOS 9 har sin beskärda del av buggar, trots allt betatestande. Ofta är det fel av den sroten som brukar dyka upp vid varje stor systemuppdatering, framför allt nätverksrelaterat strul.

Störande saker i IOS 9

Missa inte: Allt du behöver veta om IOS 9 - och hur det skiljer sig mot IOS 8

Skärmen slutar svara/systemet fryser

En del användare drabbas då och då av att Iphone eller Ipad verkar frysa helt och hållet. Den svarar inte när du rör på skärmen, oavsett om du är i en app eller ute på hemskärmen.
Gör så här: 
Testa först att trycka på på/av-knappen en gång och vänta 30–60 sekunder. Oftast kraschar någon systemprocess efter en stund och startas om automatiskt så att du får tillbaka kontrollen. Om tiden fortsätter gå och du inte kan göra något alls blir det bara till att tvinga en omstart.
Håll nere hem- och på/av-knapparna i cirka 10 sekunder, tills du ser Apple-loggan.

Inställningar för mobildata för appar funkar inte

Ett knepigt problem en del användare har drabbats av är att det inte går att slå på mobildata för appar som hade mobildata avstängt när de uppdaterade. Det ser ut som det funkar när du aktiverar mobildata för appen, men så fort du lämnar Inställningar stängs det av igen. Det första du kan testa är att slå på Flygplansläge i någon minut och sedan av igen. Nästa steg är att slå av mobildata helt och hållet, starta om telefonen och sedan aktivera det igen. Fungerar inte det heller kan du nollställa först nätverksinställningar och om det inte hjälper alla inställningar. Du kan också testa att radera enskilda appar som krånglar och installera om dem.

Nollställ olika inställningar

Wifi strular

Många användare har rapporterat om problem med wifi, där enheten vägrar ansluta helt eller kopplar ner med jämna mellanrum. Här är några saker du kan testa:

  • Starta om.
  • Gå till Inställningar -> Wi-fi och tryck på det strulande nätverket. Välj Glöm det här nätverket. Starta om och prova att anslut igen.
  • Gå till Inställningar -> Allmänt -> Nollställ och välj Nollställ nätverk. Starta om och anslut igen.
  • En del användare har haft bättre tur med platstjänster för w-fi avstängt. Gå till Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster -> Systemtjänster och avaktivera W-fi-nätverk. Hjälper det inte kan du slå på det igen.
  • Nollställ alla inställningar.

Bluetooth vägrar ansluta eller kopplar bort

Bluetooth verkar också ha liknande problem som wifi, och lösningarna är i princip desamma. 1. Stäng av bluetooth och starta om innan du aktiverar igen. 2. Glöm enskilda enheter och anslut dem igen. 3. Nollställ inställningar.

Notiser låter inte längre

Många användare rapporterar om notiser som inte längre låter, trots att de har dubbelkollat att ljud är påslaget, att volymen är höjd både för ringsignal och i appar, och att notiser faktiskt är inställda på att låta. Vad du kan testa är att stänga av notiser, starta om och slå på dem igen. Annars kan du tyvärr behöva nollställa alla inställningar för att få bukt med problemet.

Game Center-problem

Game Center funkar inte

Om Game Center inte fungerar verkar det tyvärr inte finnas mycket du kan göra annat än att nollställa din Iphone eller Ipad och börja om från scratch. Förmodligen är det något med inställningarna som laddas från backup som ställer till det. Enligt rapporter jobbar Apple dock på en uppdatering som ska fixa det, så om du står ut att vänta kan du bara ignorera Game Center tills vidare.

Imessage och Facetime slutar funka

Vi har hört flera rapporter om att Imessage och Facetime strular och till exempel vägrar skicka meddelanden eller inte ens ser att en kontakt är ansluten till tjänsten. Det första du kan testa är att starta om enheten. Funkar inte det kan du testa att först stänga av båda i Inställningar, sedan starta om igen, och till slut aktivera dem igen. Går inte det heller kan du logga ut helt från Icloud och in igen. Allra sista utvägen är att nollställa alla inställningar (Inställningar -> Allmänt -> Nollställ -> Nollställ alla inställningar) och starta om. Du måste då till exempel logga in på wifi-nätverk igen och göra om inställningar för notiser och annat.