Prosoft Engineering grundades redan 1985, och företagets verktyg för lagringsmedia tillhör de mest prisvinnande produkterna på marknaden inom sin kategori. Men det finns ändå utrymme för förbättringar.

Prosofts program Data Rescue används precis som namnet antyder för att rädda data, och processen sker i några olika steg.

Data rescue 4 filer
Räddaren i nöden. Data Rescue 4 kan hjälpa dig att få tillbaka filer från kraschade hårddiskar om olyckan skulle vara framme.

Först markerar du det lagringsmedia, exempelvis en hårddisk, där dina data finns. För att kunna göra det behöver du montera hårddisken och Data Rescue har flera metoder för att, så att säga, väcka en hårddisk som inte verkar fungera. Sedan skannar programmet hårddisken grundligt, något som kan ta flera timmar, varpå resultatet presenteras i en lista. Slutligen väljer du vilka filer du vill återskapa och kopierar dem till en annan lagring, som en hårddisk eller usb-sticka.

Köp en ny hårddisk

Att läsa tillbaka data till den skadade disken är däremot en riktigt dålig idé – om du ens lyckas med manövern. Det första du ska göra om du har en disk som tokstrular är med andra ord att köpa en ny.

Om det är din systemdisk, alltså den disk som du startar din Mac från, som är skadad blir det ypperligt frustrerande att försöka rädda data. Rent tekniskt klarar inte Data Rescue att göra sitt jobb om programmet körs från den skadade disken. Tvärtom kan programmet då ställa till med värre problem än du redan hade. Därför har tillverkaren i och med version fyra av Data Rescue infört en ny funktion som döpts till Bootwell.

Bootwell skapar kort och gott ett räddningsverktyg på en usb-sticka så att du kan starta din dator, hålla nere alt-tangenten, och starta från usb-stickan istället för den trasiga systemdisken. Smart och enkelt. Framförallt sparar det tid för dig som är så klok att du brukar skapa en räddningsplanka med OS X och räddningsverktyg.

Data Rescue 4 Bootwell
En trevlig nyhet är funktionen som Prosoft döpt till Bootwell. Med den kan du skapa en usb-sticka som du kan starta din Mac från om du har problem med systemdisken.

Tyvärr har produkten en lite märklig prismodell. Om du endast vill rädda två gigabyte så är programmet gratis. Sedan höjs priset stegvis upp till obegränsad mängd med data för räddningsaktionerna i proffsvarianten, som även levereras på en usb-sticka. Vi kan inte räkna ut hur någon i förväg ska kunna veta hur mycket data hen behöver få tillbaka från en kraschad disk.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning