Den 5 oktober 2011 – dagen efter lanseringen av Iphone 4S – somnade Steve Jobs in i sitt hem i Los Altos, Kalifornien efter en lång kamp mot cancer som började åtta år tidigare.

Läs vår minnestext över Steve Jobs här.

Under sitt liv hann Jobs grunda och efter en frånvaro forma Apple till ett av världens största och mest inflytelserika företag. Han var känd för sin perfektion och att kräva extremt mycket av sina medarbetare, men kanske framför allt för att mer eller mindre kunna se in i framtiden.

Vi var många som var nära att sätta kaffet i vrångstrupen när Jobs 2004 meddelade att han hade diagnosticerats med en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln och redan hade genomgått en operation för att bli av med den. Under åren som följde var Jobs hälsa ständigt i fokus i pressen och bland investerare, och i Walther Isaacsons biografi sade han att det var ett av sina största misstag i livet att först vänta med behandling för att pröva alternativ medicin.

Läs mer: 7 viktiga beslut av Steve Jobs.

Steve Jobs
Foto: Lou Dematteis/Reuters

Medvetenheten om sin egen dödlighet verkade påverka Steve Jobs på ett positivt sätt och efter den första episoden talade han ofta om hur viktigt det är att leva för dagen och göra det vi älskar. Han höll tal för avgångsstudenterna på Stanford-universitetet 2005 och sade bland annat:

– Jag har sett mig själv i spegeln varje morgon och frågat mig själv: ’Om det här var sista dagen i mitt liv, skulle jag då göra det jag är på väg att göra i dag?’ och om svaret var ’nej’ i för många dagar i rad visste jag att jag behövde ändra på något.

2008 grundade han Apple University, en intern utbildningsenhet vars syfte är att fånga vad det är som gör Apple till Apple och lära ut det till nya anställda och chefer i företaget, långt efter Steve Jobs bortgång och efter att alla som jobbade på Apple tidigare har gått vidare. Steve Jobs mest betydelsefulla skapelse enligt honom själv var nämligen företaget Apple, inte något enskild produkt som Macen eller Iphone.

Nya filmen om Steve Jobs får tummen upp.

Campus 2

Apple utan Jobs
Innan sin död valde Steve Jobs sin efterträdare, Tim Cook, och fick styrelsens stöd i beslutet. Tim Cook hade varit operativ direktör sedan slutet av 90-talet, och Steve Jobs gav honom ett enda direktiv: "Tänk inte på vad jag skulle ha gjort, utan på vad du vet är rätt".

Tim Cook har följt sin gamla chefs ord och Apple har gjort en klar kursändring på flera områden. Grunden – rakbladsvass fokus på ett fåtal produkter, perfektion och utveckling i små grupper med en enskild individ ytterst ansvarig för varje del – är sig lik men andra saker har ändrats ganska kraftigt.

Apple är för det första betydligt öppnare. Tim Cook och andra chefer ställer upp på fler intervjuer än tidigare, och är mer öppenhjärtliga när de pratar. På några områden fortsätter hemlighetsmakeriet, men speciellt sedan gamla pr-chefen Katie Cotton slutade har känslan av Apple varit ett mjukare företag.

Flera produkter har lanserats som förmodligen aldrig hade sett dagens ljus med Steve Jobs vid rodret. En av dem är Ipad Pro med Pencil. Steve Jobs var känd för att avsky stylusar och sade till exempel ”om du ser en stylus har de misslyckats” om företag som gör surfplattor med pennor.

Samtidigt har vi Apple Park, det nya rymdskeppsliknande högkvarter som Steve Jobs var med och designade och som är en klar del av hans arv – och kanske finns det fortfarande en eller annan produkt under utveckling vars embryo föddes i Apple-grundarens hjärna.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning