Så stor skillnad gör de nya megapixlarna

Apple har i flera år hållit sig utanför den övriga mobilbranschens megapixelrace. Istället för att ösa på med fler megapixlar har Apple fokuserat på mjukvaran. Den strategin har varit tillräcklig för att stanna kvar (och enligt många segra) i striden om branschens bästa mobilkamera. Med Iphone 6S och 6S Plus har Apple slutligen bestämt sig för att ge sig in i racet med konkurrenterna. De nya telefonerna är utrustade med nya sensorer och tolv megapixlar.

Och visst är den nya Iphone-kameran märkbart bättre än många äldre Iphone-kameror. Bildernas skärpa är utmärkt, och färgåtergivningen är som vanligt i toppklass. Skillnaden jämfört med den redan utmärkta Iphone 6-kameran är mindre dramatisk, även om 6S-bilderna visar fler detaljer och mer skärpa när vi skärskådar bilder av samma motiv, sida vid sida. För mer vardagligt plåtande är dock skillnaden mellan kameran i Iphone 6 och 6S försumbar.

Iphone 6S Iphone 6 Plus foto
Lika som bär? Iphone 6S till vänster och Iphone 6 Plus till höger. Vissa detaljer framträder med den nya kameran, men skillnaden är inte särskilt dramatisk. (Klicka för större bild.)

Den nya hårdvaran öppnar dock några nya möjligheter. Med 12 megapixlar kan vi skapa större bildfiler, vilket betyder att vi kan beskära bilder mer frikostigt. Dessutom kan Iphone 6S och 6S Plus nu filma i 4K. Det är goda nyheter för alla som tar mobilfilmandet på allvar (och som har en 4K-skärm tillgänglig för att avnjuta sina alster).

Seriöst sinnade mobilfotografer bör dock överväga Iphone 6S Plus. Den stoltserar nu med optisk bildstabilisering för både stillbilder och video, medan Iphone 6S saknar bådadera. Vi har dessvärre ännu inte kunnat testa kameran i Iphone 6S Plus.

Iphone 6S kamera solros
Den nya kameran i Iphone 6S fixar fina färger. (Klicka för större bild.)

Levande bilder och bättre selfies

När Apple avtäckte Iphone 6S ägnade de en hel del krut åt Live Photos. De innebär i korthet att telefonen bandar en liten filmsnutt, 1,5 sekunder lång, före och efter varje bild. Tanken är att Live Photos ska fånga fina små ögonblick, som när barnen brister ut i ett leende.

Dessa levande små foton är en trevlig idé, men genomförandet är inte särskilt övertygande. Dels kan Live Photos i dagsläget bara visas på på IOS 9-enheter och på Macar som kör OS X El Capitan, och dels framstår tekniken som ganska begränsad. De Live Photos vi presterar känns mest som skakiga gifar som hackar sig fram med sina 15 bildrutor per sekund.

Då är den framåtriktade Facetimekameran en mer intressant nyhet. Den har nämligen fått en ordentlig uppgradering i år, från blygsamma 1,2 megapixlar till 5 megapixlar. Här betyder uppgraderingen mycket mer för bildkvaliteten. Plötsligt är den traditionellt eftersatta selfie-kameran riktigt duglig, och dessutom mer i linje med Android-konkurrenternas varianter.

En intressant detalj är också Facetime-kamerans ”Retina Flash”. Det är Apple-språk för en funktion som låter skärmen agera blixt genom att lysa upp i en färgton som anpassas efter ljuset i omgivningen. Det kanske låter som en gimmick men funkar faktiskt hyggligt för selfies om kvällen.

Iphone 6S selfie
Något grynigt och oskarpt, men tack vare den nya Facetime-kameran och skärmblixten Retina Flash går det nu att plåta godtagbara selfies i ett mörkt rum.

Lagring och batteri står och stampar
Iphone 6S är i de allra flesta delar en fantastisk telefon, men ett par detaljer hindrar telfonen från full pott i betygsskalan. Den första är att batteriets livslängd inte har förbättrats. Vi har inte haft tid att sätta saken på prov ordentligt, men kan konstatera att batterierna är aningen mindre än i förra årets modeller. Apple säger också själva att batteritiden är jämförbar med Iphone 6 och 6 Plus. Du som hade hoppats på en ökning lär därmed bli besviken.

Vi har i övrigt svårt att begripa varför ingångsmodellen av Iphone 6S och 6S Plus fortfarande säljs med ynkliga 16 GB lagringsutrymme. Det här har varit problematiskt i flera år, och är med de nya kamerorna värre än någonsin.

De av Apple så hajpade Live Photos väger ungefär dubbelt så tungt som ett vanligt foto, vilket snabbt belastar lagringsutrymmet. Om du också vill filma i 4K (en upplösning som dessbättre måste aktiveras manuellt) blir 16 GB-modellen ett extra dåligt val. Enligt Apple själva kräver en minut 4K-video 375 MB lagringsutrymme. Med de dryga 12 GB som finns tillgängliga på ingångsmodellen av Iphone 6S (efter att IOS har installerats) kan du alltså bara lagra 32 minuter 4K-film på telefonen.

Apples lösning på detta är en inställning som låter dig ”optimera” – det vill säga komprimera – telefonens bildbibliotek och samtidigt skicka originalen till Icloud-lagringen. Det är dock knappast mer än en nödlösning eftersom andra filer fortfarande fyller upp telefonen. Om du händelsevis också vill ha appar, dokument, filmer och musik på telefonen ryker 16 GB snabbt – komprimering eller ej.

Det står naturligtvis alla kunder fritt att spendera mer på rymligare modeller, men det förutsätter att kunden kan värdera skillnaden mellan 16 och 64 GB. Det är inte alltid så lätt. 16 GB är helt enkelt på tok för klent för att garantera en schysst upplevelse. Det är inte värdigt en premiumlur från världens största telefontillverkare – i synnerhet då samma företag uppvisar hisnande vinstmarginaler på varje såld telefon.

Apple iPhone 6s 16GB Pris vid test: 5990 kr.

Bästa pris just nu: 1895 kr