Apples Iphone-uppdateringar följer ett tydligt mönster: Ena året avtäcks en ny design med en ny modellsiffra, och året därpå släpps samma design med suffixet S, då med fokus på prestanda. Denna rutin bröts visserligen häromåret av den plastiga (och i det närmaste bortglömda) Iphone 5C, men nu är de gamla takterna tillbaka.

2015 års modeller heter Iphone 6S och 6S Plus, och de är vid en första anblick identiska med förra årets modeller – men skenet bedrar.


Förändringar på in- och utsidan

Med S-modellerna är det alltså insidan som räknas, och där har en hel del förändringar skett. Iphone 6S och 6S Plus har fått helt nya kameror, snabbare komponenter och en helt ny skärmteknik.

De nya modellerna kommer faktiskt också med ett par kosmetiska nyheter. Dels är Iphone 6S och 6S Plus bråkdelar av en millimeter tjockare än föregångarna. Skillnaden är dock så liten att fodral till Iphone 6 även fungerar till 6S. Dessutom har färgen ”rosa guld” adderats till modellparken.

Iphone 6S färger
De aktuella färgalternativen för Iphone 6S och 6S Plus, inklusive nykomlingen rosa guld.

En annan förändring är att Iphone 6S är byggd i samma aluminiumlegering som används till Apple Watch Sport. Den ska vara tåligare än den tidigare varianten – gissningsvis för att slippa en repris av förra årets ”bendgate”.

Dessutom tycks Iphone 6S vara mer vattentålig än tidigare modeller. Reparationssajten Ifixit har funnit stöd för teorin i telefonernas hårdvara, och på nätet cirkulerar filmklipp där dristiga användare sänker sina nya lurar i vatten, till synes utan skador. Det ska dock understrykas att Apple själva inte har sagt ett knyst om den här saken. Officiellt skyr Iphone fortfarande vatten som katten, så tester av denna vattentäthet sker helt och hållet på egen risk.

Som en oljad blixt i handen

Det nya chip som driver Iphone 6S går under namnet A9 och är det tredje i ordningen med 64-bitarsarkitektur. I år har Apple även integrerat rörelseprocessorn M9 i samma chip.

A9 är ruggigt snabb. Mätverktyget Geekbench ger vid handen att den nya processorn är omkring 60 procent snabbare än föregångaren A8 i både det enkelkärniga och det flerkärniga testet. Det är på pappret en dramatisk förbättring, och telefonen får dessutom extra skjuts av att ram-minnet nu har fördubblats till 2GB.

Iphone 6S Geekbench
Nya Iphone 6S är snabb som tusan i mätverktyget Geekbench.

Sammantaget innebär detta att Iphone 6S känns ruggigt snabb - jämfört med äldre Iphone-modeller känns den nya telefonen som en oljad blixt i handen. Skillnaden mellan Iphone 6 och 6S är mindre tydlig. Förra årets modell kanske inte är riktigt lika kvick, men A8-chipet är fortfarande fullt tillräckligt för allt från krävande IOS-spel till videoredigering på pekskärmen.

Apple är så klart medvetna om att fina resultat i teknikindustrins mätverktyg inte räcker för att uppmuntra till uppgradering. Därför har de genom åren lanserat andra nyheter i sina S-modeller. Med Iphone 4S lockade Apple med röstassistenten Siri (om än bara på engelska) och med Iphone 5S avtäcktes för första gången fingeravtrycksläsaren Touch ID.

I Iphone 6S heter lockbetet 3D Touch.

Nästa steg i pekskärmens evolution

Sedan den första Iphone-modellen introducerades 2007 har multitouch-skärmar blivit allmängods. Om vi ska tro på Apples marknadsföring så är deras nya teknik 3D Touch nästa stora steg i pekskärmens evolution. Det kanske låter som typiskt Apple-skryt, men redan efter en kort tid med Iphone 6S är vi beredda att hålla med.

Under skärmen i varje Iphone 6S och 6S Plus sitter sensorer som mäter styrkan i våra skärmtryckningar. Bakom dessa sensorer, i telefonens nederkant, sitter vibrationsmotorn Taptic Engine (känd från Apple Watch). Den läser av tryckets styrka och svarar med vibrationer för att vägleda oss i våra tryck. Tillsammans bildar dessa delar 3D Touch.

Iphone 6S 3D Touch Instagram Shazam
Instagram och Shazam är några av de tredjepartsutvecklare som har hoppat på 3D Touch-tåget. Deras genvägar kan bespara dig några klick om dagen.

Funktionen är något av en uppenbarelse, och känns både enkel och naturlig från första stund. Plötsligt kan vi trycka lite hårdare på hemskärmens ikoner för att frammana menyer med genvägar till vanliga funktioner. På så vis kan vi snabbt skapa påminnelser, frammana Facetime-kameran, ringa favoritkontakter och mycket annat.

Det är en välbehövlig innovation. Apple har som bekant envist vägrat widgets på Iphones hemskärm, vilket med tiden har känts allt mer förlegat. Med introduktionen av 3D Touch hamnar Apples strategi i en annan dager. 3D Touch-genvägarna lyckas blåsa nytt liv i det statiska rutnätet av appar, och för första gången på många år känns hemskärmen på Iphone fräsch igen.

Tvåstegsraket för att förhandsvisa och öppna

3D Touch fungerar även inne i många appar. Trycker vi lite extra på ett mejl i inkorgen får vi upp en förhandsvisning, och ett ännu hårdare tryck tar oss vidare till mejlet. Denna tvåstegsraket kallar Apple för ”peek and pop”, och den används i ett gäng av Apples appar, bland annat för länkar i Safari och bilder i kamerarullen.

Iphone 6S 3D Touch
Apple säljer in 3D Touch som en naturlig evolution för pekskärmen. Vi är beredda att hålla med.

Vår favorit bland 3D Touch-funktionerna är dock att vi kan trycka till det virtuella tangentbordet lite hårdare för att frammana en styrplatta. När vi nu drar med fingret över ytan rör sig markören genom texten, och med ett extra tryck kan vi markera text i samma manöver. Med denna till synes enkla lilla innovation blir det virtuella tangentbordet bättre än någonsin.

Trots att 3D Touch är en helt färsk teknik är den redan riktigt användbar, och på sikt kan den bli ännu bättre. Den illusion av djup som skapas i skärmen rymmer mycket potential, och vi är redan nyfikna på att se vad till exempel spelutvecklare hittar på med 3D Touch.

3D Touch tangentbord
Tryck till på tangentbordet för att frammana en styrplatta. Den här nya funktionen kräver lite övning, men är svår att leva utan när vi har vant oss.

Apple iPhone 6s 16GB Pris vid test: 5990 kr.

Bästa pris just nu: 1895 kr