Hur stort är för stort?

Det mesta blir bättre med en stor skärm. Att läsa nyheter och flöden i sociala nätverk, kolla video, skapa anteckningar och dokument, filma, fota och redigera. Efter ett år med föregångaren Iphone 6 Plus (och nu en vecka med 6S Plus) kan vi konstatera att de här stora telefonerna långsamt förändrar våra prylvanor. Vår Ipad Air står nu i en hylla och samlar damm, och vår Macbook – tidigare en trogen följeslagare i soffan om kvällarna – står allt oftare orörd. För det mesta nöjer vi oss med den stora Plus-skärmen.

Minskad batteriångest

Storleken har också en annan positiv bieffekt. I vårt test av Iphone 6S gnällde vi på att batteritiden är oförändrad sedan förra året. Det gäller även för 6S Plus, men är inte alls lika besvärande. Iphone 6S Plus rymmer nämligen ett större batteri än 6S. Vi har nu använt vår 6S Plus i en vecka och har fortfarande inte behövt ladda telefonen under dagen. Inte ens i närheten faktiskt, när vi lägger oss på kvällen brukar batterimätaren stå på 30-50 procent. Med Iphone 6S Plus slipper vi batteriångesten.

Iphone 6S Plus och Iphone 6S
Iphone 6S Plus har 0,8 tum större skärm än Iphone 6S. Det kanske inte låter så dramatiskt, men vid användning är skillnaden stor – på gott och ont. Foto: Apple

Storleken har med andra gott om fördelar, men självklart också ett pris: Iphone 6S Plus känns ibland klumpig. I vissa av våra jeans får telefonen knappt plats i fickan, och vissa appar kräver fortfarande att vi kör ett tvåhandsgrepp – 3D Touch eller ej. Iphone 6S är helt enkelt det smidigare alternativet.

Inför nästa års modell hoppas vi på en smäckrare form med smalare skärmkanter. Både sidorna och skärmens ovan- och undersida skulle må bra av att bantas ned en smula. På det här området kan Apple ta lärdom av mer slimmade Android-rivaler. Konkurrenten Samsung Galaxy S6 Edge+ är till exempel tunnare, smalare och kortare än Iphone 6 Plus – om än bara med några få millimeter – men lyckas ändå klämma in en skärm som är 0,2 tum större.

Kläm på jätten innan köp

Avslutningsvis kan vi säga att Iphone 6S Plus, liksom den mindre 6S, är en utmärkt telefon. Om du redan äger förra årets modell kan du dock även fortsatt känna dig nöjd med både kamera och prestanda. Iphone 6S och 6S Plus är bättre i båda avseendena, men skillnaden är inte tillräckligt stor för att motivera ett nytt köp.

3D Touch är en desto större anledning till att byta upp sig. Här har Apple utvecklat något riktigt smart som blåser nytt liv i telefonernas stumma gamla glasskärmar. Om funktionen är värd alla tusenlappar kan däremot bara du avgöra.

Om du vill uppgradera från en äldre modell och står och väger mellan en Iphone 6S och en Iphone 6S Plus finns bara en sak att göra: uppsök en butik och fingra lite på den här jättetelefonen. Ryms den i dina fickor? Ligger den bra i din hand? Kan du tänka dig att emellanåt fatta luren i ett tvåhandsgrepp? Om svaret på frågorna är ja kan du glädja dig åt en telefon med en fantastisk skärm och ett uthålligt batteri. Om inte gör du bättre i att satsa på den mindre Iphone 6S.

Fakta: Iphone 6S Plus

Tillverkare: Apple
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Apple A9 med 64-bitars arkitektur och integrerad rörelseprocessor M9
Minne: 2 GB RAM
Lagring: 16/64/128 GB Flash
Skärm: 5,5 tum ips, 1080x1920 bildpunkter (401 ppt)
Kameror: 12 megapixel med led (bak), 5 megapixel med skärmblixt (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wlan 802.11a/b/g/n/ac med mimo, bluetooth 4.2, a-gps, Ibeacon, nfc (begränsad till Apple Pay)
Batteritid: 14 h videouppspelning, 12 h surf (Apples uppgifter)
Operativsystem: IOS 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, Video i 4K, Optisk bildstabilisering
Storlek: 15,8 x 7,8 x 0,7 cm
Vikt: 192 g
Mer information: Apple.se

Priser utan abonnemang
16 GB: 8 489 kr på Dustin
64 GB: 9 685 kr på Dustin
128 GB: 10 790 kr på Dustin
Bra köp


Fantastisk skärm med 3D Touch
Snabb
Bästa Iphone-kameran hittills


Kan kännas klumpig
Dyrare än 6S
16 GB-modellen på tok för klen9

Apple iPhone 6s 16GB Pris vid test: 5990 kr.

Bästa pris just nu: 1390 kr