Apple var sena till festen för jättemobiler, men gjorde slutligen entré med förra årets Iphone 6 Plus. Nu finns uppföljaren Iphone 6S Plus på marknaden. Eftersom det här är en S-modell är den yttre designen densamma som förra året. Det betyder att den nya Plus-modellen fortfarande har en väl tilltagen 5,5-tumsskärm.

6S Plus har också utrustats med de nyheter som vi har sett i den mindre Iphone 6S. Till dem räknas främst en ny kamera med fler megapixlar, årets nya snabbare A9-chip, och stöd för den imponerande pekskärmstekniken 3D Touch.

3D Touch och A9-chip

I vårt stora test av Iphone 6S (se innehållsförteckningen nedan) kan du läsa mer ingående om 3D Touch (spoiler: vi är väldigt förtjusta i den nya tekniken). Vi ska också tillägga att 3D Touch är ännu mer användbart på den större Plus-skärmen. Genom att förhandsvisa objekt i 3D Touch-appar slipper vi ofta tvåhandsgreppa telefonen för att nå de bakåtknappar som brukar placeras högst upp till vänster på skärmen. Nu kan vi istället snabbvisa innehåll med ett hårdare tryck, och sedan återvända genom att släppa fingret.

Än så länge är det i första hand Apples egna appar som stödjer tekniken. Ett antal tredjepartsappar med stöd för 3D Touch har dock hunnit lanseras, och fler lär komma med tiden.

Iphone 6S Plus 3D Touch

Iphone 6S Plus bjuder inte på några överraskningar vad gäller hastighet. Mätverktyget Geekbench ger 6S Plus nästan exakt samma värden som Iphone 6S. Det innebär att det nya A9-chippet är omkring 60 procent snabbare än förra årets A8, i både det enkelkärniga och det flerkärniga testet. Det kanske låter mycket men kommer främst att märkas om du uppgraderar från en äldre modell. Den praktiska skillnaden mot förra årets modeller är inte lika påtaglig.

Vassaste Iphone-kameran hittills

På kamerafronten finns en hel del nyheter. Facetime-kameran, mer känd som selfiekameran, har blivit betydligt bättre. Den har nu fem megapixlar och dessutom en skärmblixt som lovar gott för selfies i festvimlet.

Även huvudkameran har fått sig en uppgradering. Där har Apple ökat antalet megapixlar från åtta till tolv. Det betyder att vi nu kan arbeta med större bildfiler.

När vi fotar samma motiv med en Iphone 6 Plus och en Iphone 6S Plus och granskar bilderna ser vi vissa förbättringar. Vid nära granskning blir bilderna vi tar med 6S Plus skarpare och mer detaljrika än föregångarens. Skillnaden är dock inte supertydlig. Om du mest laddar upp bilder på barnen och dagens lunch på Instagram kan du fortfarande känna dig nöjd med kamerorna i förra årets Iphone-modeller.

Iphone 6S Plus vs Iphone 6 Plus
Iphone 6S Plus till höger och den äldre 6 Plus till vänster. (Klicka för större bild.)

I övrigt kan kameran nu filma i 4K-upplösning. Det är välkomna nyheter för alla som tar mobilt videoskapande på allvar, men tänk på att skaffa en modell med gott om lagring. Ingångsmodellen med futtiga 16 GB är i princip utesluten för dig som vill filma i den nya högre upplösningen.

Iphone 6S Plus kamera
Fler megapixlar ger större bildfiler som kan beskäras mer frikostigt. (Klicka för större bild.)

Kameranyheterna ovan gäller även för Iphone 6S, och i vårt test av den modellen kan du läsa mer om kameran och se fler bilder. På en punkt skiljer sig dock de två telefonerna åt. Iphone 6S Plus har optisk bildstabilisering för både video och stillbild. I jämförelse hade förra årets 6 Plus bara optisk stabilisering för stillbilder, medan den mindre 6S saknar båda.

Missa inte: Köpa ny Iphone eller avvakta? 

För video innebär stabiliseringen mindre skakiga filmer. För foton innebär det något bättre bildkvalitet i dåligt ljus. Räkna dock inte med några underverk – mörka bilder dras fortfarande med en hel del grynighet och oskärpa. Här finns fortfarande stort utrymme för förbättring, både hos Apple och konkurrenterna.

I övrigt måste vi sjunga samma visa som tidigare: Optisk bildstabilisering kan vara viktigt för dig som tar mobilfoto och -video på allvar, men effekterna kommer inte att vara särskilt dramatiska om du mest ägnar dig åt vardagligt plåtande.

Iphone 6S Plus svagt ljus
Optisk bildstabilisering kan hjälpa i svagt ljus, men räkna inte med några underverk. (Klicka för större bild.)

Apple iPhone 6s 16GB Pris vid test: 5990 kr.

Bästa pris just nu: 1895 kr