När Apple utvecklade nya OS X El Capitan låg fokus på prestanda, buggfixar och att förbättra redan existerande program och funktioner. Det har gjort att listan över omvälvande ändringar kan göras kort, men å andra sidan finns det gott om små finesser att upptäcka och glädjas åt.

Här samlar vi 23 dolda funktioner och tips som visar hur El Capitan gör Macen bättre.

Hitta pekaren

Hitta pekaren

Med dagens stora skärmar, speciellt om du har flera stycken, kan det ibland vara svårt att hitta muspekaren. El Capitan har en liten genial funktion för att hjälpa till: Skaka på musen eller vicka på fingret på styrplatan och vips förstoras pekaren så att du lätt kan se var den tog vägen.

Exposé

Exposé

Mission Control har fått tillbaka en funktion som brukade finnas i gamla Exposé. När du öppnade Mission Control på Yosemite visades alla öppna program, men dokumenten i ett program samlades i en trave. Nu har Apple återgått till att istället visa alla fönster så att det blir lättare att hitta rätt – det är trots allt inte särskilt ofta vi vill byta till ett visst program men inte bryr oss om vilket dokument vi hamnar i.

Split View

Split View

Äntligen blir OS X:s helskärmsläge mer användbart på större skärmar. Istället för att slösa bort en massa användbart skärmutrymme kan du nu ha två program åt gången sida vid sida i helskärmsläget. Det finns flera sätt att aktivera funktionen, du kan till exempel försätta ett program och fullskärmsläge och sedan dra och släppa ett annat program på det via Mission Control. Väl inne kan du ändra hur mycket plats varje program ska få genom att dra i avskiljaren.

Göm menyraden

Göm menyraden

För första gången någonsin kan du nu gömma menyraden på Macen – kanske den del av gränssnittet som har varit sig mest lik sedan Macintosh först släpptes 1984. I Systeminställningar -> Allmänt finns alternativet Göm och visa menyraden automatiskt. Det kan kännas väldigt ovant men kan vara praktiskt för användare med små skärmar, till exempel 11-tums Macbook Air.

 Flytta Spotligh-fönstret

Flytta Spotligh-fönstret

I Yosemite blev Spotlight ett fristående fönster som flyter ovanför andra fönster. Det var bättre än när den låg som en meny i menyraden, men det var irriterande att inte kunna flytta på den. Det kan du nu, och det är en mycket välkommen liten nyhet.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning