IOS 9

Nytt system betyder tyvärr även uppdateringsbekymmer. När tiotals miljoner Iphone- och Ipad-användare samtidigt försöker uppdatera till en ny version av IOS brukar det oftast dyka upp något problem som allt betatestande inte har lyckats trolla bort.

Med IOS 8 var det många som inte ens kunde försöka installera uppdateringen eftersom den krävde så mycket ledigt utrymme, och IOS 7 körde slut på batterier och vissa appar fick Springboard att starta om.

Nu är IOS 9 här, och den här gången verkar Apple ha missat en ovanligt elak bugg. Apples supportforum är nämligen fullt av ilskna och oroliga kommentarer från användare vars Iphone eller Ipad har fastnat i uppdateringen och verkar helt låsta, där skärmen bara visar ”slide to upgrade” eller motsvarande på andra språk.

Apple är medvetet om problemet och har nu släppt ett supportdokument som går igenom hur du kan komma ur låset:

Backup med Itunes

1. Anslut din Iphone eller Ipad till en dator med den senaste versionen av Itunes (12.3).
2. Klicka på din enhet i Itunes. Om den inte dyker upp kan du tvinga den att starta om först genom att hålla nere låsknappen och hemknappen samtidigt i 10 sekunder, tills Apple-ikonen dyker upp.
3. Återställ från den senaste backupen. Om du inte har gjort någon backup i Itunes på länge kan du göra en manuellt först, trots att enheten är låst. När du återställer från den ska problemet vara löst i alla fall.

Vi har sett rapporter om att det här inte fungerar, till exempel på grund av att Hitta min Iphone/Ipad var påslaget.

Vad du kan testa istället i så fall är att först nollställa enheten via DFU-läget och därefter prova att återställa till backupen.

1. Glöm inte att först göra en manuell backup i Itunes om du inte har gjort en nyligen!
2. Försätt enheten i DFU-läge. Håll nere på/av-knappen i tre sekunder. Håll sedan nere hemknappen tillsammans med på/av-knappen (utan att först släppa den senare) i 10 sekunder. Släpp på/av-knappen men fortsätt hålla nere hemknappen i ytterligare 5–10 sekunder, tills Itunes meddelar att den har hittat en enhet i återhämtningsläge.

Återhämtningsläge (DFU mode)

3. Återställ enheten med Itunes.
4. När den är klar måste du låsa upp den med ditt Apple ID om du hade Hitta min Iphone/Ipad påslaget.
5. Återställ från säkerhetskopian i Itunes.
6. Håll tummarna.